Овлашћени корисник вс. Заједнички власник картице: бирајте мудро, поштедите свој резултат

Претпоставимо да желите да поделите кредит са другом особом. Можете га или њу додати као овлашћеног корисника на један од налога кредитне картице или заједно отворити нови заједнички рачун картице. Сваки од њих има предности и недостатке.

Овлашћени корисници

Када додате некога као овлашћеног корисника на своју кредитну картицу, та особа има дозволу да купује на вашем налогу. Обично можете да додате овлашћене кориснике преко портала на мрежи вашег налога или позивањем линије за корисничку подршку вашег издаваоца. Овлашћени корисници обично добијају картицу са својим именом, а њихове куповине се приказују на вашем изводу.

Неколико ствари које треба имати на уму када додајете овлашћеног корисника на свој налог:

1. Само ви сте одговорни за плаћање

Додавање овлашћеног корисника на налог значи обећање издаваоцу картице да ћете платити рачун. Власник главне картице је једини који је легално у опасности за дуг на рачуну. Сваки уговор који имате са овлашћеним корисником за надокнаду не мења ову чињеницу. То је ваша заслуга и ваша одговорност.

„Овлашћени корисници могу тражити да буду уклоњени са налога. Примарни власници картица немају ту опцију. ”

Ако, из неког разлога, овлашћени корисник не жели више да буде наведен на вашем налогу, обично то може учинити тако што ће позвати издавача и затражити да буде уклоњен. Али ви немате ту исту опцију. Могли бисте да се заглавите са рачуном и, потенцијално, уништеним кредитним резултатом ако овлашћени корисник задужи вашу картицу. Имајте ово на уму пре него што некога додате на свој налог и додајте само особе којима заиста верујете.

» ВИШЕ: Које кредитне картице вам омогућавају да поставите ограничење потрошње за овлашћене кориснике?

2. Могли бисте да повећате њихов кредит

Ако имате много већи кредитни резултат од свог овлашћеног корисника, он или она могу добити повећање кредитног резултата када се додају на ваш налог – ако ваш издавалац пријави активности овлашћеног корисника кредитним бироима. Из тог разлога, родитељи понекад додају своју децу као овлашћене кориснике како би им помогли да стекну кредит.

Још једна предност: Неки издаваоци пријављују кредитним бироима само позитивне информације о овлашћеним корисницима, тако да ако пропустите уплату или прекорачите ограничење, нећете нужно проузроковати нечији туђи кредит. Важно је да истражите смернице свог издаваоца у вези са пријављивањем активности овлашћених корисника пре него што додате вољену особу на свој налог, јер смернице варирају у зависности од делатности. 

Уопштено говорећи, ваше дете мора да има најмање 16 година да би постало овлашћени корисник, мада су неки издаваоци изузеци. Ако одлучите да га или њу додате, одвојите време да разговарате о основама кредитне картице и унапред изложите основна правила за коришћење картице.

Заједнички власници картица

Када имате заједнички рачун кредитне картице са неким другим, обоје сте подједнако одговорни за рачун. Ако ви и ваш партнер желите да се бавите својим финансијама као тим, ово би могао бити добар начин.

У већини случајева, морате заједно да се пријавите за нову кредитну картицу да бисте добили заједнички налог – не можете касније да додате власника заједничког налога.

Ево неколико ствари које треба размотрити пре отварања заједничког налога:

1. Ви ћете делити одговорност за плаћање

Са заједничком кредитном картицом, обоје сте одговорни за дуг на рачуну. Одговорним коришћењем налога, обоје можете да ојачате свој кредит. С друге стране, пропуштене уплате и прекомерна потрошња ће наштетити обојици. Не заборавите да често комуницирате о свом стању и плаћањима како нико од вас не би направио скупу грешку.

» ВИШЕ: Да ли је могуће добити заједнички рачун кредитне картице?

2. Ваш кредит би могао да пати ако се однос промени

Ако се ви и заједнички власник картице посвађате, или ако одлучите да престанете да управљате новцем заједно, вероватно ћете морати да затворите рачун. Ово може смањити просечну старост ваших налога и утицати на ваше кредитне резултате. У несрећном случају да други власник картице умре, ви ћете вероватно бити одговорни за отплату картице, што би могло додати стрес ионако болној ситуацији. У овим случајевима, можда ћете се увелико ослањати на друге кредитне линије, што би потенцијално могло наштетити вашем резултату.

„Многи издаваоци чак не дозвољавају ни заједничке рачуне кредитних картица, тако да су ваше могућности ограничене.”

Ово не значи нужно да треба да избегавате отварање заједничке кредитне картице — али можда бисте желели да одржите ниско стање како у најгорем случају не бисте остали са великим дугом.

» ВИШЕ: Одлучио сам да поделим кредитну картицу? Неколико савета за избегавање погрешних корака

3. Имаћете мање опција

Ако данас желите да отворите заједничку кредитну картицу, можда нећете имати среће са одређеним издаваоцима. У 2013, Цхасе је укинуо своје заједничке понуде за власнике картица ради једноставности. Цапитал Оне је престао да нуди ту опцију пре више од 10 година, а Америцан Екпресс је никада није дао потрошачима.

Ако затражите од издаваоца да дода некога као заједничког власника картице (што издаваоци обично не дозвољавају), он може претпоставити да желите да га додате као овлашћеног корисника. Зато потврдите да ли издавалац нуди заједничке кредитне картице, а затим сазнајте који је процес за добијање једне.

» ВИШЕ: Који издаваоци кредитних картица дозвољавају супотписника?

Следећи корак

На крају крајева, ако можете добро да управљате новцем са својим партнером, рођаком или пријатељем, неће бити заиста важно како делите кредит. Обоје ћете изаћи испред због својих добрих навика потрошње. Ако ствари крену лоше и делите заслуге са овлашћеним корисником, вероватно ће он или она бити мање погођени; ако сте заједнички власници картица, обоје ћете патити.

Зато је важно да наставите разговор о кредиту, без обзира са ким одлучите да поделите кредит. Уз поверење и комуникацију, заједно можете побољшати своју кредитну способност и зарадити више награда.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here