Аутоматско плаћање рачуна: за и против

Најбољи текући рачуни имају аутоматско плаћање рачуна и друге функције, али ево предности и недостатака које треба размотрити пре него што се региструјете за аутоматско плаћање рачуна посебно.

Прос

То је згодно. Уместо да посећујете неколико различитих веб локација или шаљете фактуре поштом у различито време током месеца, можете аутоматизовати процес плаћања рачуна. Ако то урадите преко банке, ваши рачуни могу да се организују и прегледају на једном месту. Неке компаније ће вас обавестити е-поштом да ће преузети уплату. У извесном смислу, уместо да ви одете њима, они долазе вама.

Може да побољша ваш кредитни резултат. Ваша историја плаћања је највећа компонента вашег кредитног резултата, а ФИЦО извештава да негативне оцене на вашој кредитној историји могу да избледе током времена када сте у складу са исплатама. Уз аутоматско плаћање рачуна, можете да останете на време и избегнете кашњење.

Сигурно је. Увреде података су насловне стране, али онлајн банкарство није ништа мање безбедно од остављања чека у коверти у нечуваном поштанском сандучету. У ствари, ваши налози могу бити боље заштићени техникама шифровања које банке користе на мрежи да обезбеде информације клијената.

» ВИШЕ: Да ли своје рачуне плаћате кредитном картицом?

Цонс

Ризикујете накнаде за прекорачење ... Неке уплате варирају у износу, а ако не будете пажљиви, ваш рачун може бити прекорачен. Накнаде за прекорачење се разликују у зависности од институције, али медијана је 34 УСД. Пратите свој банковни рачун и имајте довољно да покријете сва аутоматска плаћања.

... и накнаде за кашњење. Иако се зове „аутоматско“, плаћању је и даље потребно време да се обради и стигне до трговца или добављача услуга. Потврдите колико времена је потребно да уплате стигну да бисте могли да подесите датуме плаћања у складу са тим и избегнете закашњеле трошкове.

Они могу направити скупу грешку. Шта ако ваша телефонска компанија случајно двапут повуче вашу месечну уплату? Или ваш кабловски провајдер додаје нулу вашем салду и узима 850 УСД уместо 85 УСД? Такве грешке, иако ретке, могу да се десе, а њихово исправљање захтева време и труд.

Како мудро користити аутоматско плаћање рачуна

Пријавите се на правом месту. Да ли је ваш рачун за исти износ сваког месеца или се разликује? Одговор би требало да одреди где се региструјете за аутоматска плаћања.

За рачуне који имају исти износ сваког месеца, користите аутоматско плаћање ваше банке да бисте држали више рачуна на једном месту.

За налоге на којима се стање мења сваког месеца, као што је кредитна картица, боље је да се региструјете за аутоматска плаћања директно преко њих, тако да они узму пун износ дуговања.

Подесите електронска упозорења. Неке банке и кредитне уније нуде подсетнике е-поштом или текстуалне поруке који вас обавештавају када ваше стање при крају или када доспе рачун. Замислите себе као менаџера. Делегирате задатак да плаћате своје рачуне, али и даље желите да знате када се појави нешто што захтева вашу пажњу. Упозорења ће помоћи.

Немојте изаузети приступ ван видокруга, ван ума када је у питању аутоматска плаћања. Иако је ова услуга намењена да поједностави ваш живот, може имати супротан ефекат ако не будете пажљиви.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here