Избегавање преваре са чековима на благајни

„Тамо постоје лажни благајнички чекови, а само зато што је то чек не ослобађа потрошача“ одговорности да се увери да је легитиман, каже Кери Вејли, потпредседник платне и технолошке политике за Индепендент Цоммунити Банкерс оф Америца.

Ево неких уобичајених превара са благајничким чековима, како их избећи и шта учинити ако сте се нашли са лажним чеком.

» Желите да се вратите на основе? Сазнајте шта је благајнички чек и како да га добијете

Уобичајене преваре са чековима на благајни

Превара са чековима на благајни није велики проблем. Употреба свих врста чекова је опала јер су онлајн плаћања постала сигурнија и доступнија већем броју људи. Али превара са благајничким чековима је опасна делимично зато што није свакодневна појава: можда се не чувате од тога.

Вејли каже да неке уобичајене преваре и даље користе лажне банковне чекове да преваре људе:

добици на лутрији и изненађујуће наслеђе

Жртвама се каже да су некако освојиле на лутрији у земљи коју никада нису посетиле или да су примиле изненадно наследство.

Ова превара се може користити да вас превари да откријете личне податке, као што су бројеви банковних рачуна, или да вратите мали део новца који сте теоретски примили у облику лажне банке или благајничког чека. Исплата вама, наравно, не пролази.

Како то избећи: „Колико год да верујете у љубазност странаца“, каже Вејли, „стварно морате да примените тест мириса на то.” Као што стара пословица каже, ако нешто звучи превише добро да би било истинито, вероватно јесте.

Тајни купац

Ова уобичајена превара често привлачи угрожене људе који траже посао, посебно послове који раде од куће. Кривац ће вам дати банковни чек за почетну уплату за посао који тек треба да започнете — бити тајни купац је уобичајено — и замолити вас да вратите део новца да бисте активирали налог. Када пошаљете новац, открићете да је њихова уплата била лажна.

Како то да избегнете: Федерална трговинска комисија препоручује да извршите брзу Гоогле претрагу са називом компаније и речима „жалба“, „рецензије“ или „превара“." Немојте слати новац или пристати да уновчите чек за странца. Никад не плаћајте да будете тајни купац.

плаћања од онлајн купаца

Овај је чешћи од осталих, каже Вејли. У овој превари, продајете артикл на Цраигслист-у или сличном сајту на мрежи. Купац плаћа благајничким чеком, узима ваш предмет и одавно је отишао пре него што схватите да чек није добар.

Како то избећи: Не узимајте банковни чек од некога кога не познајете. Ако морате, замолите купца да оде са вама у банку која је издала чек. Благајник би требао бити у могућности да каже да ли је чек добар и да ли су средства доступна.

» Сазнајте више о другим врстама превара уз наш преглед 10 најчешћих превара.

Знаци преваре

Ваша најбоља одбрана је да будете опрезни када је у питању прихватање благајничког чека. Али ако сте примили чек и желите да знате да ли је добар, Вејли каже да вам „тест ока“ може много рећи. Ако је црно-бело или изгледа као да је фотокопирано или одштампано на јефтином штампачу у боји, то је лажно.

„Ако је црно-бело или изгледа као да је фотокопирано или одштампано на јефтином штампачу у боји, то је лажно. Ако благајнички чек има празан простор за примаоца, немојте га прихватити.”

Ако благајнички чек има празан простор за примаоца, немојте га прихватити. Ови инструменти морају бити предати одређеној особи или организацији када се издају, тако да се прималац уплате не може касније попунити.

Како се заштитити

Ако сумњате у чек, позовите банку која га је издала да проверите да ли је чек оригиналан – али немојте звати број одштампан на чеку. Ако је сам чек лажан, вероватно је и тај број. Уместо тога, потражите контакт информације банке на мрежи и користите број телефона који је тамо наведен.

„Позовите банку, али потражите контакт информације на мрежи и користите број телефона који је тамо наведен.”

Ако морате да узмете чек, сачекајте неколико дана након што га положите пре него што покушате да искористите средства. Понекад ће вам банка ставити новац на располагање чак и пре него што се чек почисти, па ако одмах потрошите тај новац, могли бисте бити у невољи ако чек одбије.

Ако сте жртва

Ако вам се то догоди, одмах пријавите злочин укљученим странама — банци у коју сте депоновали чек, оној која је наводно издала чек, оператеру сајта или услуге на којој сте упознали особу која вам је дала чек — и Федералне трговинске комисије. Такође би требало да позовете канцеларију свог државног тужиоца и У.С. Поштанска служба ако сте чек примили поштом.

Ако одлучите да прихватите чек, уверите се да сте паметни како га верификујете.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here