Банкарски услови и дефиниције

А

АЦХ

Аутоматска клириншка кућа, систем којим управља Национално удружење аутоматизованих клириншких кућа који банке користе за обраду електронских трансфера као што су директни депозити и повраћаји пореза.

АПР

Годишња рата у процентима. Износ камате који добијате од држања новца на рачуну током године, не укључујући сложену камату.

АПИ

Годишњи проценат приноса. Износ камате који добијате држањем новца на рачуну током године, укључујући сложену камату.

БАНКОМАТ КАРТИЦА

Пластична картица коју издаје финансијска институција која вам омогућава приступ банкомату. Не мора вам омогућити да купујете артикле као што би то чинила дебитна картица.

АТМ ФЕЕ

Накнада коју банке и међубанкарске мреже наплаћују када користите банкомат ван мреже ваше банке.

Ц

БЛАГАЈНИКА ЧЕК

Чек који издаје банка, обично уз накнаду, финансиран новцем банке и потписан од стране благајника или благајника. Неки продавци то могу затражити уместо личног чека како би се осигурало да чек неће одскочити због недостатка средстава.

ПОТВРДА О ДЕПОЗИТУ

Уобичајено познат као ЦД, рачун на који депонујете новац на одређено време. Рачун обично плаћа веће камате од стандардних штедних и текућих рачуна.

» ВИШЕ: НердВаллетове најбоље цене за ЦД

ЦД ЛАДДЕР

Начин организовања суме новца у засебне депозитне сертификате различите дужине тако да доспевају у различито време. Метод омогућава већу доступност вашем новцу него што га стављате у један сертификат на дужи период.

ПРОВЕРА НАЛОГА

Рачун у финансијској институцији на који можете уплатити новац и са којег можете писати чекове за куповину. Већина људи користи текуће рачуне за примање плата и плаћање рачуна.

ЦХЕКССИСТЕМС

Агенција коју банке користе да виде да ли сте у прошлости погрешно поступали са неким рачунима. Банке и кредитне уније комуницирају са ЦхекСистемс-ом када се пријавите за отварање новог рачуна код њих.

ЗАЈЕДНИЧКИ ИНТЕРЕС

Камата која се односи на првобитни депозит као и на сваку новозарађену камату. На пример, ако ставите 100 УСД на рачун који зарађује сложену камату од 5% годишње, у наредној години ћете зарадити 5% на 105 УСД. Камата која није сложена би наставила да зарађује 5% на 100 долара.

КРЕДИТНА УНИЈА

Финансијска институција слична банци која је непрофитна иу власништву је њених чланова. Кредитне уније имају тенденцију да имају смањене накнаде, више стопе штедње и ниже стопе на кредите од банака.

Д

ДЕБИТНА КАРТИЦА

Пластична картица коју издаје финансијска институција која омогућава приступ банкоматима и може се користити за плаћање артикала у продавницама или на мрежи. Средства се повлаче директно са вашег текућег рачуна.

ДИРЕКТНОМ УПЛАТОМ

Новац се преноси директно са рачуна платиоца на рачун примаоца електронским путем, а не папирним чеком. Обично се користи за плате, чекове социјалног осигурања, пензије или друге периодичне исплате.

ДИВИДЕНДЕ

Камата плаћена на новац на штедном рачуну код кредитне уније.

ДРУМАНТНИ РАЧУН

Рачун, обично чековни, штедни или тржиште новца, који није имао никакву активност у одређеном временском периоду, што се разликује од државе до државе. Прикупљање камата се не сматра активношћу.

Е

НАКНАДА РАНОГ ЗАТВАРАЊА

Накнада коју финансијске институције могу наплатити клијентима за затварање рачуна пре одређеног периода од тренутка када је отворен, обично неколико месеци.

Ф

ФДИЦ

Федерална корпорација за осигурање депозита. Организација коју води влада која осигурава банковне депозите клијената до 250.000 долара ако банка пропадне.

НАКНАДА ЗА СТРАНЕ ТРАНСАКЦИЈЕ

Додатни трошкови који могу настати када користите дебитну, банкомат или кредитну картицу у страној земљи.

И

НАКНАДА ЗА НЕАКТИВНОСТ

Накнада која вам може наплатити ваша финансијска институција ако нисте извршили ниједну трансакцију на рачуну у одређеном временском периоду.

КАМАТНА СТОПА

Стопа коју банка плаћа на новац на вашим рачунима.

Ј

ЗАЈЕДНИЧКИ РАЧУН

Банковни рачун који има два власника који могу приступити и прегледати трансакције. Налоге обично користе парови, родитељи и њихова деца тинејџери, као и одрасли који помажу старијим родитељима.

» ВИШЕ: Како написати чек

Л

ПОВЕЗАНИ НАЛОГ

Текући или штедни рачун који је повезан са другим рачуном, обично са истим власником, да би се олакшао трансфер између њих двоје.

М

МОБИЛНО БАНКАРСТВО

Процес приступања или коришћења банкарских производа и услуга преко мобилног уређаја. Обично се приступа преко апликације коју пружа ваша финансијска институција.

МОБИЛНИ ДЕПОЗИТ

Начин депоновања чекова на ваш банковни рачун помоћу мобилног уређаја. Обично захтева да усликате чек и пошаљете ту слику својој банци преко апликације.

МОБИЛНИ НОВЧАНИК

Програм који вам омогућава да држите уобичајене финансијске ставке као што су кредитне картице, дебитне картице или чувате картице лојалности у дигиталном облику на мобилном уређају. Обично се прикупљају под једном апликацијом.

РАЧУН ТРЖИШТА НОВЦА

Рачун сличан штедном рачуну који обично плаћа веће камате и виши минимални захтев за салдо. Неки такође могу имати ограничене могућности писања чекова и дебитних картица.

УПУТНИЦА

Припејд, сигуран начин за слање новца другима, издат од банке или поште. То је физички папир и морају га потписати и пошиљалац и прималац да би био валидан.

Н

НЦУА

Национална управа за кредитне уније. Владина организација која регулише и надзире кредитне уније и осигурава депозите у вредности до 250.000 долара.

НСФ ФЕЕ

Накнада за недовољна средства. Накнада коју ваша банка или кредитна унија наплаћују када немате довољно средстава на свом рачуну да покријете износ чека. НСФ накнада значи да је банка одбила чек или плаћање картицом.

О

ОНЛИНЕ БАНКА

Банка која се у потпуности ради на мрежи. Већина нуди веће камате или ниже накнаде јер не морају да одржавају филијале.

НАКНАДА ЗА ОВЕРДРАФТ

Накнада која настаје када ваш текући рачун нема довољно средстава да покрије тражену уплату. Финансијска институција ће платити оно што недостаје вашем рачуну, након чега ваш рачун може имати негативан салдо.

» ВИШЕ: Накнаде за прекорачење: Шта банке наплаћују

КРЕДИТНА ЛИНИЈА ПРЕКО РАКА

Новац који позајмите од своје банке или кредитне уније ако пређете износ који је доступан на вашем рачуну. Мораћете да платите камату на прекорачење.

ЗАШТИТА ПРЕКОРАЧЕЊА

Услуга коју нуде финансијске институције која вам омогућава да платите артикл иако немате укупна средства доступна на свом рачуну. То значи да ваша картица неће бити одбијена, али услуга обично долази уз велику накнаду.

П

ПЕЕР-ТО-ПЕЕР (П2П) И ПЕРСОН-ТО-ПЕРСОН ПЛАЋАЊА

Начин слања новца са свог текућег рачуна или кредитне картице на рачун друге особе путем интернета. Многе П2П платформе се користе на мобилним уређајима, укључујући платформе као што су Венмо, ПаиПал и Снапцасх.

ПРЕПАИД ДЕБИТНА КАРТИЦА

Алтернативна пластична банкарска картица која мора бити напуњена новцем пре него што се може користити. Може се потрошити само износ стављен на картицу. Када се учита, картица се може користити као обична дебитна картица.

Р

ВЕЗА КАМАТНА СТОПА

Већи износ камате можете добити на своје текуће, штедне или сертификате рачуне ако имате друге рачуне у истој финансијској институцији. Доступност зависи од финансијске институције.

НАКНАДА ЗА ВРАЋЕН АРТИКЛ

Накнада за одбијени чек, која се наплаћује особи која покушава да депонује чек. Може се наплатити ако нема довољно средстава на рачуну чековника или ако је рачун затворен.

РОУТИНГ НУМБЕР

Деветоцифрени број који идентификује вашу финансијску институцију. Веће банке могу имати више бројева за рутирање који су засновани на географској локацији на којој је рачун отворен.

С

СЕФ ЗА ЧУВАЊЕ ВРЕДНОСТИ

Обезбеђен контејнер у трезору банке или кредитне уније коме само власници могу да приступе. Долази са годишњом накнадом и може се користити за чување вредних предмета као што су накит, успомене или важни документи.

ШТЕДНИ РАЧУН

Рачун који обично плаћа камату у финансијској институцији која држи новац који желите да задржите за дугорочне циљеве или хитне случајеве.

» ВИШЕ: Најбољи штедни рачуни НердВаллет-а

ШТЕДНО-КРЕДИТНО ДРУШТВО

Финансијска институција која прима депозите у замену за удео у власништву, а првенствено позајмљује новац за хипотеке. Депозити су осигурани од стране ФДИЦ-а до 250.000 долара.

ПОДЕЛИ СЕРТИФИКАТ

Еквивалент депозитног сертификата за кредитне уније. Рачун на којем се депозити остављају на одређено време за прикупљање камате. Каматне стопе за сертификате о акцијама су често веће од стопа за штедне и текуће рачуне које се нуде у истој финансијској институцији.

ДЕЛИ НАЦРТ НАЛОГА

Еквивалент текућег рачуна за кредитне уније. Функционише на исти начин као текући рачун, али означава да сте делимични власник кредитне уније.

ЗАУСТАВИ ПЛАЋАЊЕ

Захтев који можете да упутите својој финансијској институцији да одбије чек или уплату која није извршена.

Т

ВРЕМЕНСКИ РАЧУНИ

Друго име за сертификат о депозиту. Рачун који држи ваш новац одређено време и обично нуди веће каматне стопе од обичног штедног или текућег рачуна.

В

ДОЗНАКА

Брз начин за електронски слање новца другој особи, у земљи или иностранству, преко банке или другог провајдера.

НАКНАДА ЗА ЛИМИТ ЗА ПОВЛАЧЕЊЕ

Савезно ограничење колико пута можете да преносите и повлачите новац са свог штедног рачуна или рачуна на тржишту новца, што је шест пута месечно. Прелазак изнад ограничења обично резултира наплатом од ваше финансијске институције.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here