Најбољи елитни статус авио-компаније за 2022.“,

Шампањац. Додатни простор за ноге. Људска пристојност. Ово су погодности које долазе из елитног статуса авиокомпаније. Ипак, без обзира да ли сте уживали у томе у прошлости или покушавате да се бавите првим путом, можда ћете се запитати која авио-компанија нуди највреднији програм елитног статуса.

Постизање статуса може коштати хиљаде долара и стотине сати у лету, тако да ако га желите, пожелећете да изаберете програм који нуди највећу вредност. Да бисмо то утврдили, извршили смо свеобухватну анализу сваког већег У.С. програм елитног статуса авио-компаније и одредио „елитну стопу зараде“ за сваки ниво у оквиру сваког програма.

Ова „стопа елитне зараде“ је једноставно вредност погодности које нуди дати ниво елитног статуса подељена са ценом достизања овог нивоа. На пример, ако Златни статус Нерди Аирлинес пружа 100 УСД вредности, али кошта 1.000 УСД за зараду, има елитну стопу зараде од 10% (100 УСД / 1.000 УСД). Што је већа стопа, то више вредности нуди овај елитни статус.

Поред укупног победника, поделили смо ове оцене у четири нивоа елитног статуса:

 • Почетни ниво.

 • Средњи ниво.

 • Висок ниво.

 • Ултра-ниво.

Свака авиокомпанија има почетни ниво, иако само неколико има највиши ултра ниво. Они који урањају прсте у елитне воде треба да обрате посебну пажњу на прве, док паметни пословни путници треба да упореде више нивое.

Дали смо детаљно објашњење методологије и претпоставки које смо користили да одредимо ове вредности на крају овог чланка. За неке ће се вредност датог програма значајно разликовати од наших процена на основу индивидуалних потреба и преференција путовања. На пример, они који ретко проверавају торбе или имају кредитну картицу авио компаније која надокнађује накнаде за торбу, неће добити малу вредност од елитних погодности за торбу. Зато обавезно проверите наше претпоставке пре него што одлучите о својој лојалности авио-компанијама.

Напомена за 2021. и 2022. годину

Многе авио-компаније су привремено промениле своје елитне квалификацијске политике 2021. године, генерално олакшавајући стицање статуса. Ради једноставности и јасноће, ове промоције и привремене промене нисмо урачунали у ову анализу. Међутим, обавезно проверите специфичне промене квалификација за авиокомпанију коју разматрате пре него што тражите статус, посебно 2021.

Најбољи укупни програм за елитни статус

Победник: Аласка Аирлинес

Аљаска поново побеђује ове године, захваљујући снажном учинку на свим својим МВП нивоима. Без обзира да ли сте ултра чести летач или не, не можете погрешити ако стекнете МВП статус на Аљасци.

Хаваииан је близу другог, са три застарела превозника — Америцан, Делта и Унитед — изједначени на трећем месту. То значи да они на великим тржиштима које опслужују све три ове гигантске авио-компаније могу то сматрати прањем када упореде програме елитног статуса.

Соутхвест и Спирит заокружују дно, што није изненађујуће за јефтине авио-компаније које стављају мање нагласка на врхунске елитне погодности.

Најбољи почетни елитни статус

Победник: МВП Аљаске

Аласка Аирлинес је популаран међу летачима са Западне обале због свог програма награђивања високе вредности, а наша анализа ставља њен МВП елитни статус на врх листе почетних нивоа.

Напомена: ЈетБлуе и Соутхвест се не појављују у овом поређењу, јер сматрамо да је почетни елитни статус ових авио-компанија упоредив са статусом средњег нивоа других авио-компанија. Види доле.

Средина пакета су блиски позиви, са Хаваииан-ом, Делта, Америцан-ом и Унитед-ом који се налазе унутар три процентна поена један од другог.

Најбољи елитни статус средњег нивоа

Победник: Златни МВП Аљаске

Аљаска такође заузима ову категорију са својим МВП златним статусом средњег ранга, који нуди процењену вредност од 3.520 долара и кошта само 4.800 долара за зараду.

За петама је Хавајски Пуалани Платинум статус, који добија велики подстицај у односу на релативно ниску стопу зараде за златни статус (изнад) захваљујући бесплатним надоградњама прве класе, које Голд статус не нуди.

Најбољи елитни статус на високом нивоу

Победник: МВП Аљаске злато 75К

Гужва се овде смањује јер Хаваииан, ЈетБлуе, Соутхвест и Спирит нуде по два или мање елитних нивоа. Ипак, Аљаска и даље влада са својим највишим нивоом, статусом МВП Голд 75К, који нуди знатно више новца за ваш новац за елитно путовање од других.

Разлика између првог и другог места за овај ниво елитног статуса је запањујућа — скоро 30% поена.

Најбољи елитни статус ултра-слоја

Победник: Делта Диамонд

А онда су била три. Иако „велика три” домаћа оператера пролазе лоше у горњим поређењима нижег нивоа, вредност њихових програма блиста у овим ултра-хигх-енд елитним статусним нивоима. Јасно је да су ови програми фокусирани на зарађивање долара од авионских карата од својих најчешћих путника.

Иако Делта овде заузима прво место, имајте на уму да су стопе зараде блиско груписане. Другим речима, вероватно ћете добити сличну вредност од било ког од три велика елитна програма на ултра-нивоу.

Методологија

Вредност сваког нивоа

Да бисмо одредили вредност сваког нивоа елитног статуса, узели смо у обзир оне погодности које имају јасну вредност, а изоставили смо луксузне погодности (као што су наменске телефонске линије) које немају. Конкретно, размотрили смо:

 • Зарађене бонус миље.

 • Надокнаде за торбу.

 • Премијум надоградња седишта.

 • Надоградње прве класе.

 • Сертификати за надоградњу.

 • Ослобађање од накнаде.

 • Остале погодности индивидуалног програма са јасном вредношћу.

Табела у наставку објашњава ове предности као и претпоставке које смо направили приликом израчунавања њихове вредности.

Елитна корист

Објашњење

Претпоставке

Бонус миље

Број додатних миља или поена зарађених за овај статусни ниво. На пример, чланови МВП Аљаске добијају 50% бонус миља.

Путник ће прелетјети број миља потребан да постигне овај статусни ниво, а миље су вредне вредности коју ми овде процењујемо.

Надокнаде за торбу

Вредност офсет накнада за торбу.

Путник користи ове накнаде за оффсет торбу на сваких 10.000 пређених миља.

Премијум надоградња седишта

Бесплатне надоградње на економичност плус, економични комфор итд.

Путник се унапређује једном на сваких 2500 миља, уз попуст на време када се надогради у прву класу. Процењујемо вредност ових надоградњи на 50 долара по комаду.

Надоградње прве класе

Бесплатне надоградње у прву и пословну класу.

Претпостављамо да је већа вероватноћа да ће виши елитни нивои у оквиру датог програма бити надограђени, са максималном стопом надоградње од 75% у свим програмима.

Процењујемо вредност ових надоградњи на 200 долара по комаду.

Сертификати за надоградњу

Бесплатни сертификати за надоградњу, као што су надоградње у целом систему Америцан Аирлинес-а.

Пошто чланови могу да бирају који летови добијају надоградње за ове, ми их везујемо за нешто већу вредност од 300 УСД по комаду.

Ослобађање од накнаде

Вредност накнада за промену/отказивање које се компензују од задржавања статуса.

Путници мењају или отказују један лет на 5.000 пређених миља (тј.е., 10 пута за 50.000 прелетених миља).

Друге погодности са јасном вредношћу

Укључује чланство у салону, бонусе за миље итд.

-

Ево необрађених процењених вредности за сваки програмски ниво:

Ваздушна линија

Ентри Тиер

Мид-Тиер

Хигх Тиер

Ултра-Тиер

Аљаска

850 долара.

$3,520.

$7,256.25.

-

Американац

849 долара.25.

$2,360.24.

$4,232.98.

$9,626.20.

Делта

856 долара.

$2,382.

$5,476.

$10,860.

Фронтиер

400 долара.

$1,087.50.

$2,650.00.

-

Хаваииан

620 долара.

$3,240.

-

-

ЈетБлуе

-

$1,901.71.

-

-

југозападно

-

$122.99.

983 долара.94.

-

Дух

$43.96.

$1,428.31.

-

-

Унитед

$1,129.7.

$3,155.82.

$5,928.31.

$12,510.20.

Цена зарађивања сваког нивоа

Авио-компаније нуде различите прагове за постизање сваког нивоа статуса, који се могу поделити у две категорије:

 1. Број прелетених миља.

 2. Друга комбинација фактора, укључујући потрошене елитне доларе за квалификације.

За бр. 1, проценићемо цену постизања сваког нивоа као:

Број потребних миља да се постигне ниво помножен са средњом ценом прелетене миље (12 центи, по засебној анализи коју смо спровели). На пример, Хаваииан захтева 20.000 прелетених миља за златни статус, тако да је цена постизања овог нивоа 20.000 к 0 УСД.12 = 2400 долара.

За бр. 2, проценићемо цену постизања сваког нивоа као:

Број елитних квалификационих долара подељен односом цене и цене. Однос цене и цене је процентуална вредност која представља просечну „основну цену“ према „укупној цени“ авионске карте (83% према нашој засебној анализи). На пример, статус ААдвантаге Голд захтева ЕКД од 3.000 УСД, тако да је цена постизања овог нивоа 3.000 УСД / 0 УСД.83 = 3,614 долара.

Ако авио-компанија захтева комбинацију бр. 1 и 2, користили смо бр. 2 као трошак зараде јер је то обично теже постићи. Другим речима, ретко је постићи минималну потрошњу, а да не испуните захтев за километражу.

Ево процењених трошкова за стицање сваког нивоа статуса:

Ваздушна линија

Улазни ниво

Средњи ниво

Висок ниво

Ултра-тиер

Аљаска

$2,400.

$4,800.

$9,000.

-

Американац

$3,614.

$7,229.

$10,843.

$18,072.

Делта

$3,614.

$7,229.

$10,843.

$18,072.

Фронтиер

$2,400.

$6,000.

$12,000.

-

Хаваииан

$2,400.

$4,800.

-

-

ЈетБлуе

-

$6,024.

-

-

југозападно

-

$7,028.

$14,056.

-

Дух

$2,000.

$5,000.

-

-

Унитед

$4,819.

$9,639.

$14,458.

$21,687.

Како да максимизирате своје награде

Желите путну кредитну картицу која даје приоритет ономе што вам је важно. Ево наших избора за најбоље путне кредитне картице 2021, укључујући оне најбоље за:

 • Флексибилност, трансфер поена и велики бонус: Цхасе Саппхире Преферред® картица

 • Без годишње накнаде: кредитна картица Банк оф Америца® Травел Ревардс

 • Паушалне награде за путовања: Цапитал Оне Вентуре Ревардс кредитна картица 

 • Бонус награде за путовања и врхунске погодности: Цхасе Саппхире Ресерве®

 • Луксузне погодности: Платинум Цард® из Америцан Екпресс-а

 • Пословни путници: Инк Бусинесс Преферред® кредитна картица

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here