Најбоље време за продају куће

Тајминг није све када продајете кућу, али може направити велику разлику у томе колико брзо и по којој цени се ваш дом продаје.

Ево ствари које треба узети у обзир када одлучујете како да одредите време за продају куће.

Најбоље доба године за продају куће

Традиционална сезона куповине куће почиње у касно пролеће и траје цело лето у већини делова земље. Како температуре расту, огласи и продаја се загревају. То значи да ћете се у већини области током лета суочити са већом конкуренцијом са другим продавцима кућа, али ће више потенцијалних купаца бити тамо у куповини.

У типичним годинама, куће се углавном продају по највишим ценама у јуну и јулу, а по најнижим ценама у јануару и фебруару, према НердВаллет анализи тржишних трендова у 50 главних градских области у У.С. Анализа је обухватила податке Реалтор-а за период од 2015. до 2019. године.цом.

Међутим, постоје изузеци, па је важно разумети своје локално тржиште. На пример, анализа НердВаллет-а открила је да је шест метро подручја успорило тренд када су цене кућа достигле врхунац. Продајне цене кућа биле су највише у:

 • маја у Сан Хозеу, Калифорнија.

 • новембра у Ролију, Северна Каролина.

 • децембра у Лас Вегасу, Орланду, Фениксу и Риверсајду у Калифорнији.

Цене су забележиле највећи раст од најјефтинијих до најскупљих месеци у најнасељенијим анализираним метроима. Продајне цене су скочиле 9% од јануара до јуна, у просеку, широм земље, према анализи НердВаллет-а, али су скочиле у просеку за 13%, у највећим метроима.

Куће се такође најбрже продају лети. НердВаллет је открио да су домови провели у просеку 76 дана на тржишту у месецима са најнижим ценама, у поређењу са 51 даном у најскупљим месецима.

» ВИШЕ: Савети за продају куће на било ком тржишту

Да ли је сада добро време за продају куће?

Да, одлично је време за продају куће. Ево два велика разлога зашто:

То је тржиште продавца

Куће се продају брже и по вишим ценама када има више купаца него кућа за продају — познато као тржиште продаваца. Ово је случај широм земље тренутно.

Од постојећих кућа продатих у августу 2021., 87% је било на тржишту мање од месец дана, према Националној асоцијацији продаваца некретнина. Уобичајено време на тржишту било је само 17 дана, непромењено у односу на претходни месец и мање у односу на 22 дана у августу 2020, саопштило је удружење.

Средња цена постојеће куће била је 356.700 долара у августу 14.9% више него у августу 2020.

Недостатак је, међутим, да ћете бити на другој страни договора ако желите да купите кућу да замените ону коју продајете. Проналажење приступачне куће за куповину сада је изазов, због растућих цена и малог залиха.

» ВИШЕ:  Како је хипотекарни штребер купио кућу на пијаци продавца

Хипотекарне стопе

Ниске хипотекарне стопе могу помоћи да куповина куће буде приступачнија. Као продавцу, то може да вам користи на два начина:

 • Ниске стопе могу омогућити већем броју људи да купују, што би могло повећати број купаца у кући заинтересованих за вашу некретнину.

 • Ако планирате да купите другу кућу, ниске стопе хипотеке ће вам дати већу куповну моћ.

Просечна стопа за 30-годишњу хипотеку са фиксном каматном стопом била је 2.9% у августу, према стопама које је Зиллов доставио НердВаллет-у.

Да ли је ово право време да продате кућу?

Тржиште и годишње доба нису једине ствари које треба узети у обзир при одређивању времена за продају куће. Такође ћете желети да узмете у обзир своје финансије и животну ситуацију, као и стање и вредност вашег тренутног дома.

» ВИШЕ: Како продати своју кућу

Ваш кућни капитал

Ваш капитал је тржишна вредност вашег дома минус остатак вашег стамбеног кредита и било које друге хипотеке. Дакле, ако ваша имовина вреди 250.000 долара, а дугујете стање од 200.000 долара, имате 50.000 долара у капиталу.

У идеалном случају, имовина ће се продати за довољно да отплатите вашу хипотеку и све повезане трошкове продаје, и обезбедити нешто новца за пресељење и куповину другог дома.

Ако имате мало или нимало капитала, можда би било боље да сачекате док ваш дом не порасте на вредности, отплатите хипотеку или обоје.

» ВИШЕ: Како купити и продати кућу у исто време

Дакле, колико заиста вреди ваш дом? НердВаллет може да вам покаже колико вреди ваш дом и да вас обавести о променама током времена. Проверите вредност своје куће

Трошкови продаје куће и селидбе

Иако ће у идеалном случају то резултирати профитом, продаја куће кошта:

 • Ако унајмите агента за листинг, вероватно ћете платити провизију за некретнине када се трансакција затвори, обично око 6% продајне цене.

 • Ваш купац може тражити од вас да платите неке од његових трошкова затварања, који су обично 2% до 5% продајне цене.

 • Трошкови селидбе лако могу премашити 1.000 долара.

» ВИШЕ: Колико кошта продаја куће?

Ако продате своју кућу за много више од онога што дугујете на хипотеци, можда ћете имати довољно новца да платите ове трошкове из прихода од продаје. Али ако мислите да ћете бити кратки, можда би било боље да сачекате и уштедите пре него што ставите кућу на тржиште. Такође можете изградити капитал док отплаћујете своју хипотеку.

Стање вашег дома

Погледајте изнова своју кућу и позабавите се свим пројектима поправке или уређења пре него што је наведете. Агент за некретнине ће можда моћи да препоручи ажурирања која додају вредност на основу онога што знају о вашем локалном тржишту.

Ево неких општих смерница:

 • Урадите оно што је потребно да бисте осигурали да је дом функционалан и у добром стању.

 • Позабавите се свим малим пројектима који ће повећати привлачност или обезбедити добар повраћај улагања када продате кућу.

 • Избегавајте предузимање великих пројеката само да би кућа изгледала онако како сте одувек желели. Вероватно нећете надокнадити све трошкове скупог преуређења када га продате, а купац можда неће делити ваш укус.

» ВИШЕ: Обуздајте привлачне идеје да бисте привукли купце куће

Твоја животна ситуација

Промена животних околности може сигнализирати да је добар тренутак за продају. Проширење ваше породице могло би да изазове потребу за више простора, или ако постанете празан гнездо, мањи дом може учинити привлачнијим. Или можда желите да будете ближе пријатељима и породици.

Ако ваш дом и комшилук више не одговарају вашим потребама, можда је право време да продате и пронађете место које допуњује ваш животни стил и циљеве.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here