Бајденов опрост студентског кредита могао би да избрише дугове за 15 милиона зајмопримаца“,

Пронађите најновије

  • Имате ли новог сервисера? Промене сервисера студентских кредита

  • Да ли ће ПСЛФ сада радити за вас? Кључна ажурирања за опроштај

  • Припремите се за фебруар: Шта треба да знате када се плаћања поново покрену

  • Будите опрезни: Како уочити превару са студентским кредитом

Предлог председника Џоа Бајдена да се опрости 10.000 долара савезног студентског дуга јер би олакшање од ЦОВИД-а могло да избрише стање кредита за 15 милиона зајмопримаца и смањи стање за милионе других, према федералним подацима.

Широки опрост студентског кредита могао би утицати на 45.3 милиона зајмопримаца са савезним дугом за студентски зајам који дугују укупно 1 долар.54 трилиона влади. Брисање по 10.000 долара - како Бајден позива - резултирало би отказивањем до 429 милијарди долара.

Сет Фротман, извршни директор Центра за заштиту студентских зајмопримаца, каже да би укидање студентских кредита „албатрос око њихових финансијских живота“ могао да значи разлику за потрошаче који желе да купе кућу, штеде за пензију или започну посао.

„Зајмопримци студентских кредита широм спектра – стари, млади, урбани, рурални, високобалансирани, нискобалансни, црни, бели – штети својим студентским кредитима, а то је било и пре него што је ЦОВИД и ударио“, каже Фротман.

» ВИШЕ: Које су шансе да добијем опрост студентског кредита?

За сада, Бајденов предлог је само износ, без детаља да се одговори на питања о томе који кредити би могли бити отказани, да ли би опроштени износи били опорезовани и да ли би зајмопримци из кредитне историје уклонили неплаћене кредите. Такође се суочава са политичким препрекама.

Неопходна сазнања за матуранте 2021. Погледајте НердВаллет и Инцептиа водич за кретање новца и каријере након факултета. ПРЕУЗМИТЕ БЕСПЛАТНО

Ево како 10.000 долара за опрост може утицати на неке категорије зајмопримаца.

За 15 милиона зајмопримаца, све је обрисано

Више од трећине федералних зајмопримаца могло би да види да им биланси падају на нулу уз отказивање дуга од 10.000 долара. Међу њима, 7.9 милиона дугује мање од 5.000 долара студентских кредита и 7.4 милиона дугује између 5.000 и 10.000 долара, према федералним подацима.

» ВИШЕ: Колико Американаца има дуг за студентски кредит?

Ово су такође зајмопримци који ће највероватније пропустити своје кредите. Преко половине оних који не плаћају обавезе (52%) има мање од 10.000 долара савезног дуга преддипломских студија, према анализи федералних података Института за приступ и успех факултетима, или ТИЦАС.

То је зато што они са нижим износима дуга често нису завршили школовање, тако да не убиру предности дипломе која води до боље плаћеног посла. Међу онима који не плаћају, 49% није завршило свој програм студија, утврдио је ТИЦАС.

Подразумевано има озбиљне последице: може да саботира кредитне резултате и изазове напоре у наплати који могу укључивати заплену повраћаја пореза и плаћања социјалног осигурања.

Многи од ових зајмопримаца су у току са својим плаћањима. Њима би опрост могао помоћи, али можда неће бити од велике користи за укупну економију, каже Бетси Мајот, председница и оснивачица Института саветника за студентске кредите.

„Ако дугујете 10.000 долара и ваша уплата износи 120 долара — а то је много новца за многе људе — али одједном не морате да плаћате 120 долара месечно, ја то не видим 120 долара се ставља на нешто што ће стимулисати економију“, каже Мајот.

За 19 милиона зајмопримаца, мало простора за дисање

Типичан ученик напушта школу са око 29.000 долара дуга, према ТИЦАС-у, износ који може брзо да расте са каматама ако ученици паузирају плаћања или крену на планове отплате који им омогућавају да уплате ниже.

Скоро 19 милиона зајмопримаца дугује између 10.000 и 40.000 долара савезних студентских кредита, према федералним подацима. Без детаљних планова извршења од стране Бајденовог тима, теже је рећи како ће то утицати на ове зајмопримце.

» ВИШЕ: Статистика дуга за студентски кредит

На пример, отказивање можда неће смањити износ који плаћају сваког месеца, али би могло да приближи њихов крајњи датум и смањи укупан износ који би платили у целини, због камате. Или може потпуно избрисати један зајам, али оставити плаћања за друге нетакнуте.

Листа је овде. Погледајте истакнуте студентске кредите и опције рефинансирања за 2021. Све подржано тоном штреберских истраживања. Погледајте победнике

За 11 милиона зајмопримаца, кап у чаши

Домаћинства са вишим приходима, у целини, су она која имају највише задужења.

Корелација високог дуга/високе зараде има смисла јер они који зарађују више новца обично имају напредније образовање, према налазима Центра за образовање и радну снагу Универзитета Џорџтаун. Да би стекли те напредне дипломе, студенти се у том процесу задужују.

Више од 8 милиона људи дугује влади између 40.000 и 100.000 долара за студентске зајмове. Додатна 3.2 милиона зајмопримаца дугује више од 100.000 долара за своје савезне зајмове, показују подаци.

Зајмопримац који отплаћује 100.000 долара по стандардном федералном 10-годишњем плану уз камату од 5% би отплатио кредите 15 месеци раније ако би му опроштено 10.000 долара.

Опраштање је можда још увек велико

Ту је и питање како би опроштај зајма могао напредовати: да ли ће то бити кроз Конгрес или извршну акцију или уопште неће?

Бајденов прелазни тим је 8. јануара поново потврдио своју подршку за 10.000 долара опроштаја по зајмопримцу савезног студентског кредита кроз акцију Конгреса. Ово указује на то да би извршна радња могла бити мало вероватна могућност да новоизабрани председник предузме.

„Ако се било шта може урадити извршном акцијом, [опрост би могао да се деси веома брзо“, каже Роберт Келчен, ванредни професор високог образовања на Универзитету Сетон Хол. „Само нисам сигуран да ли би опраштање дуга издржало правни надзор.”

Стручњаци кажу да би се свака извршна радња могла суочити са тужбама или подвргнути судском преиспитивању, што би препустило судбину налога за опрост у рукама Врховног суда.

„Постоји много конзервативних судија, тако да могу да замислим да би многи од њих могли бити непријатељски расположени према политици“, каже Весли Вистл, виши саветник за политику и стратегију, високо образовање у истраживачком центру за јавне политике Нев Америца.

Мајот је рекла да сумња да ће зајмопримци добити право опроштење јер домет ове врсте помоћи од пандемије не би био тако широк као, рецимо, обезбеђивање додатне незапослености или подржавање малих предузећа.

Опрост је мало вероватан пре него што исплате поново почну

Бајден је предложио своју меру опроштаја као део помоћи у вези са ЦОВИД-ом, али још хитније олакшање је на путу. Бајден је продужио тренутну паузу плаћања савезних студентских кредита до септембра. 30 на дан када је преузео дужност и поново авг. 6 до јан. 31, 2022.

Пауза у плаћању, позната као одрицање, на снази је од марта 2020. као део првог закона о помоћи од коронавируса. Бивши председник Доналд Трамп продужио је олакшице до краја те године, а затим поново до јануара. 31, 2021.

Кад год се исплата поново покрене, зајмопримци у континуираној финансијској невољи могу имати потешкоћа.

Даг Вебер, ванредни професор економије на Универзитету Темпл, каже да је забринут због замки „од нула до 60“ у једном дану са враћањем отплате кредита за становништво које није спремно.

„Једном када људима дате корист, увек је теже вратити је“, каже Вебер.

Док зајмопримци чекају судбину опроштења, требало би да контактирају свог сервисера како би се уписали у план отплате заснован на приходима ако неће моћи да приуште своја плаћања када се на крају поново покрену. Ови планови одређују исплате као део њиховог прихода и могу бити ниже од нуле ако су незапослени.

Писац НердВаллет-а Рајан Лејн допринео је додатном извештавању овој причи. 

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here