Битцоин ЕТФ-ови: шта треба знати

Након година дивљих успона и падова на тржиштима криптовалута, биткоин је дебитовао на њујоршкој берзи. Финансијска компанија ПроСхарес је 19. октобра покренула први берзански фонд повезан са биткоином.

ЕТФ (тицкер: БИТО) не инвестира директно у биткоин. Уместо тога, биће заснован на фјучерс уговорима везаним за криптовалуту. Али то је прекретница за трговину криптовалутама, јер значи да свакодневни инвеститори могу дати своје портфеље изложености променљивој имовини без муке са онлајн берзама или биткоин новчаницима.

Дефиниција Битцоин ЕТФ-а

Битцоин ЕТФ би комбиновале најбоље делове две популарне инвестиције: лакоћу улагања у ЕТФ и изложеност популарној криптовалути биткоин.

Производи ће функционисати као и сваки други ЕТФ. Али уместо праћења тржишне размене као што је С&П 500 или Дов Јонес Индустриал Авераге, битцоин ЕТФ-ови ће пратити цену биткоина — или у случају ПроСхарес ЕТФ-а, повезаног финансијског производа.

Зашто инвеститори желе битцоин ЕТФ?

Улагање у биткоин само по себи може бити компликовано, али улагање у биткоин ЕТФ би омогућило инвеститорима лак приступ свету криптовалута. Постоји неколико разлога зашто би биткоин ЕТФ могао да олакша улагање у криптовалуте. Прво, сам биткоин може бити тежак за чување и обезбеђење. Било је неколико случајева да су инвеститори блокирани да приступе својим биткоинима јер су заборавили своје лозинке (понекад са милионима долара на линији). Према подацима компаније за истраживање криптовалута и софтвера Цхаиналисис, око 18% биткоина може бити изгубљено или заглављено у неприступачним новчаницима.

Још једно разматрање је чињеница да се ЕТФ-овима може трговати директно са постојећих брокерских рачуна инвеститора. Иако су мејнстрим крипто берзе учиниле куповину и продају дигиталне имовине приступачнијом, ЕТФ-ови су доступни путем конвенционалнијих путева које користе инвеститори.

» Спремни за почетак? Ево најбољих онлине брокерских кућа

Регулација Битцоин ЕТФ-а

Први покушај стварања биткоин ЕТФ-а био је 2013. године, а од тада их је било неколико. Пошто је спровео подужи преглед теме, објавио је забринутост због потенцијалне манипулације и преваре које би могле доћи уз одобрење биткоин ЕТФ-а. СЕЦ још увек није потписао ниједан ЕТФ који би директно држао криптовалуте.

Чини се да девизне берзе немају везе које СЕЦ има са биткоин ЕТФ-овима, а неколико крипто производа је већ одобрено у Европи и Канади.

Други начини улагања у криптовалуте

Криптовалута је још увек релативно нова и треба јој приступити са опрезом. Али ако сте узбуђени због криптовалуте и осећате се као да имате простора у свом портфолију да додате инвестицију са мало више забаве, ево неколико начина на које можете да инвестирате:

1. Директно у криптовалути. Битцоин постаје све чешћи - можете га користити чак и за куповину на Амазону. Постоји много врста криптовалута које можете изабрати, укључујући биткоин, етер и тетер. Битцоин је највећи и најугледнији од свих играча криптовалута, али то га не чини сигурном опкладом. Добро је да будете опрезни када додајете било коју нову инвестицију у свој портфељ. Сазнајте више о томе како улагати у криптовалуте.

» Спремни за улагање? Ево наших избора за најбоље размене биткоина и криптовалута

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

0.5% - 4.5%

варира у зависности од врсте трансакције; могу се применити друге накнаде

Накнаде

2.86% - 3.81%

могу се применити друге накнаде

Накнаде

0.5% - 3.99%

у зависности од начина плаћања и платформе

Минимум налога

$2

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

Зарадите 5 долара

у биткоину за почетак рада на Цоинбасе-у

Промоција

Ниједан

тренутно није доступна промоција

Промоција

20 долара БТЦ-а

за нове кориснике након трговања од 100 долара или више у року од 30 дана

2. Инвестиције везане за крипто. Ако не желите да се крећете кроз потпуно нови облик валуте, и даље можете да инвестирате у будућност новца. Цоинбасе, главна берза криптовалута, изашла је на берзу у априлу 2021., што значи да можете купити акције њене компаније. (Сазнајте како да купите Цоинбасе акције.) Постоје и блоцкцхаин ЕТФ-ови. Блоцкцхаин је централна технологија која стоји иза криптовалута и има много компанија укључених у њен развој и коришћење. Постоји неколико ЕТФ-ова састављених од тих компанија, које могу дати инвеститорима изложеност крипто технологији без директног улагања у саме валуте.

Аутор Енди Розен је поседовао биткоин у време објављивања. НердВаллет не препоручује или не саветује читаоце да купују или продају биткоин или било коју другу криптовалуту.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here