Покварио вашу резолуцију о штедњи? Како се вратити на прави пут

Ево неких типичних начина на које људи одступају од циљева штедње, као и једноставних поправки да се врате на прави пут.

Грешка бр. 1: Никад ниси ни почео

Сво време проведено код куће у протеклој години вас је можда мотивисало да уштедите за фантастично путовање након пандемије - али никада нисте направили јасан план. Препознавање да вам је потребан комад новца за одмор из снова је само први корак.

Решење: Нека ваш циљ штедње буде специфичан. „Циљеви који немају нешто опипљиво за њих су они који се најлакше кваре“, каже Бретт Тхарп, сертификовани финансијски планер и аналитичар у еМонеи Адвисор-у у Раднору, Пенсилванија.

Имати путни фонд је мање убедљиво него навести да вам је потребно 5.000 долара за двонедељно путовање у Европу у лето 2022, на пример. Будите изричити да штедите за авионске карте за Барселону, Шпанија, карте за воз до и из Прага, плус смештај, ресторане и забаву, и одредите буџет за сваки.

Креирање недељних и месечних циљева може осигурати да ћете имати довољно новца за време одмора.

Грешка бр. 2: Ваш циљ није био реалан

Можда сте планирали да уштедите превише или сте себи дали премало времена да постигнете свој циљ. Доношење екстремне резолуције може вас довести до разочарања.

„То је као да одлучите да почнете да трчите као новогодишња одлука, а затим да покушате да истрчате цео маратон 1. јануара“, каже Јулие Беауцхамп-Орловски, финансијски саветник у Веллс Фарго Адвисорс у Фармингтону, Конектикат.

Решење: Почните са малим. Можда још увек нисте у могућности да уштедите 20% свог прихода, али можда можете довољно да допринесете свом 401(к) да бисте добили потпуну компанију.

„Када добијете неке ране победе, то ће вам донети самопоуздање и осећај постигнућа“, каже Тхарп.

А испуњавање мањих циљева ће вам помоћи да се приближите већим циљевима, било да је то уштеда већег прихода, раније одлазак у пензију или нешто друго.

Грешка бр. 3: Прешли сте свој буџет

Заједно са својом девојком, Јаред Нутт, веб програмер у Лос Анђелесу, имао је циљ да ограничи потрошњу на храну (укључујући храну за понети и намирнице) на 800 долара месечно. Све преко тог буџета једе њихову уштеђевину.

„Већ смо достигли тај износ и остало је још девет дана у месецу“, рекао је Нат у јануару. „Заиста се своди на контролу импулса, што је тешко када је добијање хране за понети једна од једина радости током ове пандемије."

Решење: аутоматизујте своју штедњу. „Учините уштеду што лакшим“, каже Тревор Ворд, рачуновођа и саветник за инвестиције у компанији Кинетиц Финанциал из Солт Лејк Ситија. „Препоручујем да поставите редовне, аутоматске депозите на посебан штедни рачун са високим приносом. На овај начин уштеда не зависи од придржавања строгог буџета и наде да је нешто остало."

Апликација за праћење ваше потрошње и уштеде такође може бити од помоћи. Нутт каже да га сада користи да обједини све трошкове свог домаћинства и спречи га од импулсивног трошења.

Грешка бр. 4: Нисте се припремили за неочекивано

Можда сте упропастили свој циљ уштеде због непредвиђених проблема са аутомобилом или кућне поправке. Ако у свом финансијском плану нисте направили места за неочекиване трошкове, вероватно сте прибегли трошењу новца намењеног вашем циљу.

Решење: Имајте план за непознато. Одредите неке уштеде за неочекиване догађаје у животу. Имајте фонд за хитне случајеве да покријете ове насумичне трошкове и издатке и држите га одвојено од средстава за ваш специфични циљ уштеде.

А када добијете пријатна изненађења - као што је повраћај пореза, чек за олакшице или враћена изгубљена средства - имајте план и за тај новац. Можете поставити правило, на пример, да ће неочекивани приходи ићи на изградњу вашег фонда за хитне случајеве или ће бити подељени између фонда за хитне случајеве и уштеђевине за годишњи одмор.

Дођите до свог циља са правим штедним рачуном

Без обзира да ли сте пропустили датум почетка или потрошили више него што сте намеравали, никада није касно да почнете да штедите или се вратите на прави пут. Повећање ваших средстава је оствариво када користите праве алате за новац, као што је рачун који вам помаже да зарадите камату и добијете најбоље доступне стопе штедње.

Претходна верзија овог чланка погрешно је приписала цитат представника компаније Веллс Фарго Адвисорс. Цитат је од Јулие Беауцхамп-Орловски, финансијског савјетника у Фармингтону, Конектикат. Овај чланак је исправљен.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here