Буџетирање 101: Како буџетирати новац

Ако имам плату за кућу од, рецимо, 2.000 долара месечно, како могу да платим становање, храну, осигурање, здравствену заштиту, отплату дугова и забаву, а да не останем без новца? То је много за покрити ограниченим износом, а ово је игра са нултом сумом.

Одговор је да направите буџет.

Шта је буџет? Буџет је план за сваки долар који имате. То није магија, али представља више финансијске слободе и живот са много мање стреса. Ево како да га подесите.

Како буџетирати новац

 • Израчунајте свој месечни приход, изаберите метод буџетирања и пратите свој напредак.

 • Испробајте правило 50/30/20 као једноставан оквир буџетирања.

 • Дозволите до 50% свог прихода за потребе.

 • Оставите 30% свог прихода за жеље.

 • Посветите 20% свог прихода штедњи и отплати дуга.

Разумети процес буџетирања

Одредите свој приход након опорезивања

Ако добијате редовну плату, износ који примате је вероватно то, али ако имате аутоматске одбитке за 401(к), штедњу и здравствено и животно осигурање, додајте их поново да бисте себи дали праву слику своје уштеђевине и расходи. Ако имате друге врсте прихода – можда зарађујете новац од споредних наступа – одузмите све што га смањује, као што су порези и пословни трошкови.

Изаберите план буџета

Сваки буџет мора да покрије све ваше потребе, неке од ваших жеља и — ово је кључно — уштеде за хитне случајеве и будућност. Примери планова буџета укључују систем коверти и буџет заснован на нули.

Пратите свој напредак

Забележите своју потрошњу или користите онлајн алате за буџетирање и уштеду.

Аутоматизујте своју штедњу

Аутоматизујте што је више могуће тако да новац који сте доделили за одређену сврху стигне тамо уз минималан напор са ваше стране. Партнер за одговорност или онлајн група за подршку може помоћи, тако да се сматрате одговорним за изборе који троше буџет.

По потреби поново прегледајте свој буџет

Ваши приходи, трошкови и приоритети ће се променити током времена. Прилагодите свој буџет у складу са тим, али га увек имајте. Ако се борите да се држите свог плана, испробајте ове савете за буџет.

Пре него што направите буџет, НердВаллет разлаже вашу потрошњу и показује вам начине да уштедите. ПОГЛЕДАЈТЕ СВОЈУ ПОТРОШНУ Често постављана питања Како направити прорачунску табелу?

Почните тако што ћете одредити свој (нето) приход, а затим проверите своју тренутну потрошњу. Коначно, примените принципе буџета 50/30/20: 50% према потребама, 30% према жељама и 20% према штедњи и отплати дуга.

Како одржавате буџет?

Кључ за одржавање буџета је да редовно пратите своју потрошњу како бисте добили тачну слику о томе где иде ваш новац и где бисте желели да иде уместо тога. Ево како да почнете: 1. Проверите изводе рачуна. 2. Категоризирајте своје трошкове. 3. Нека праћење буде доследно. 4. Истражите друге опције. 5. Идентификујте простор за промене. Бесплатне онлајн табеле и шаблони могу олакшати буџетирање.

Како израчунати буџет?

Почните са финансијском самопроценом. Када сазнате где сте и шта се надате да ћете постићи, изаберите систем буџетирања који вам одговара. Препоручујемо систем 50/30/20, који дели ваш приход на три главне категорије: 50% иде на потрепштине, 30% на жеље и 20% на штедњу и отплату дуга.

Испробајте једноставан план буџета

Препоручујемо популарни буџет 50/30/20 да бисте максимално повећали свој новац. У њему трошите отприлике 50% својих долара након опорезивања на потрепштине, не више од 30% на жеље и најмање 20% на штедњу и отплату дуга.

Свиђа нам се једноставност овог плана. Дугорочно, неко ко следи ове смернице имаће дуг који може да се управља, простор за повремено уживање и уштеђевину за плаћање нередовних или неочекиваних трошкова и удобно пензионисање.

Буџет 50/30/20

Сазнајте како се овај приступ буџетирању односи на ваш новац.

Месечни приход након опорезивања Укључите своју исплату за кућу и додајте назад све одбитке на платном списку за здравствено осигурање, доприносе од 401 (к) и друге аутоматске уштеде.

Ваши бројеви 50/30/20:

Потребе

$0

Жели

$0

Штедња и отплата дуга

$0

Да ли знате своје категорије „желим“?

Пратите своје месечне трендове потрошње да бисте разбили своје потребе и жеље.

Почети

Дозволите до 50% свог прихода за потребе

Ваше потребе — око 50% вашег прихода након опорезивања — треба да укључују:

 • Намирнице.

 • Становање.

 • Основни услужни програми.

 • Транспорт.

 • Осигурање.

 • Минималне отплате кредита. Све што је изнад минимума иде у категорију штедње и отплате дуга.

 • Брига о деци или други трошкови који су вам потребни да бисте радили.

Ако ваше апсолутне основне ствари премашују ознаку од 50%, можда ћете морати да зароните у „жели“ део вашег буџета на неко време. Није крај света, али ћете морати да прилагодите своју потрошњу.

Чак и ако ваше потребе спадају испод границе од 50%, паметно је повремено преиспитати ове фиксне трошкове. Можда ћете пронаћи бољи план за мобилни телефон, прилику да рефинансирате хипотеку или јефтиније осигурање аутомобила. То вам оставља више да радите на другом месту.

Оставите 30% свог прихода за жеље

Раздвајање жеља од потреба може бити тешко. Уопштено гледано, потребе су неопходне за живот и рад. Типичне жеље укључују вечере напољу, поклоне, путовања и забаву.

Није увек лако одлучити. Да ли је чланство у теретани жеља или потреба? Шта је са органским намирницама? Одлуке се разликују од особе до особе.

Ако сте жељни да се извучете из дугова што је брже могуће, можете одлучити да ваше жеље могу сачекати док не будете имали нешто уштеђевине или ваши дугови не буду под контролом. Али ваш буџет не би требало да буде толико строг да никада не можете купити ништа само из забаве.

Сваки буџет потребан је и простор за померање – можда сте заборавили на трошак или је један био већи него што сте очекивали – и нешто новца на који имате право да потрошите како желите.

Ваш буџет је средство које ће вам помоћи, а не луђачка кошуља која вас спречава да уживате у животу. Ако нема новца за забаву, мање је вероватно да ћете се држати свог буџета — а добар буџет је онај кога ћете се држати.

Посветите 20% свог прихода штедњи и отплати дуга

Користите 20% свог прихода након опорезивања да одложите нешто за неочекивано, уштедите за будућност и отплатите дуг. Обавезно размислите о широј финансијској слици; то може значити два корака између штедње и отплате дуга да бисте остварили своје најхитније циљеве.

Приоритет бр. 1 је почетни фонд за хитне случајеве.

Многи стручњаци препоручују да покушате да нагомилате неколико месеци голих животних трошкова. Предлажемо да почнете са фондом за хитне случајеве од најмање 500 долара — довољно да покријете мале хитне случајеве и поправке — и градите одатле.

Не можете се извући из дугова без начина да избегнете још дугова сваки пут када се деси нешто неочекивано. И боље ћете спавати знајући да имате финансијски јастук.

Приоритет бр. 2 добија подударање послодавца на вашем 401(к).

Прво набавите лак новац. За већину људи то значи рачуне са повољнијим порезима као што је 401(к). Ако ваш послодавац понуди подударање, дајте допринос барем толико да зграбите максимум. То је бесплатан новац.

Зашто хватање послодавца стављамо на виши приоритет од дугова? Зато што нећете добити још једну овако велику шансу за бесплатан новац, пореске олакшице и сложене камате. На крају, имате бољу прилику да изградите богатство тако што ћете стећи навику редовне дугорочне штедње.

Не добијате другу прилику да искористите моћ сложене камате. Сваких 1.000 долара које не одложите када сте у 20-им може бити 20.000 долара мање што имате у пензији.

Приоритет бр. 3 је токсичан дуг.

Једном када ухватите пар на 401(к), ако је доступно, идите на токсични дуг у свом животу: дуг кредитне картице са високим каматама, личне зајмове и зајмове до дана исплате, зајмове за власништво и плаћања закупнине. Све имају тако високе камате да на крају отплаћујете два или три пута више од онога што сте позајмили.

Ако се било која од следећих ситуација односи на вас, истражите опције за отпис дуга, које могу укључивати банкрот или планове управљања дугом:

 • Не можете да отплатите свој необезбеђени дуг – кредитне картице, медицинске рачуне, личне зајмове – у року од пет година, чак и уз драстична смањења потрошње.

 • Ваш неплаћени необезбеђени дуг је укупно једнак половини или више вашег бруто прихода.

 • Приоритет бр. 4 је, опет, штедња за пензију.

  Једном када отплатите било који токсични дуг, следећи задатак је да дођете на прави пут за пензију. Циљајте да уштедите 15% вашег бруто прихода; то укључује подударање ваше компаније, ако постоји. Ако сте млади, размислите о финансирању Ротх индивидуалног рачуна за пензионисање након што ухватите утакмицу компаније. Када достигнете ограничење доприноса на ИРА, вратите се на свој 401(к) и повећајте свој допринос тамо.

  Приоритет бр. 5 је, опет, ваш фонд за хитне случајеве.

  Редовни доприноси вам могу помоћи да остварите трошкове живота у вредности од три до шест месеци. Не бисте требали очекивати стабилан напредак јер се дешавају хитни случајеви, али ћете барем моћи да управљате њима.

  Приоритет бр. 6 је отплата дуга.

  Ово су уплате изнад минимума потребног за отплату преосталог дуга.

  Ако сте већ отплатили свој најтоксичнији дуг, оно што вам је остало је вероватно дуг са нижом стопом, који се често одбија од пореза (као што је ваша хипотека). Требало би да се позабавите овим тек након што добијете своје друге финансијске патке заредом.

  Било која просторија за померање коју имате овде долази од новца који је доступан за потребе или од уштеде на вашим потребама, а не од вашег фонда за хитне случајеве и штедње за пензију.

  Приоритет бр. 7 си ти.

  Честитам! Ви сте у одличној позицији – заиста сјајној – ако сте изградили фонд за хитне случајеве, отплатили токсични дуг и бацате 15% ка јајету за пензионисање. Изградили сте навику штедње која вам даје огромну финансијску флексибилност. Не одустај сада.

  Ако сте достигли ову срећну тачку, размислите о уштеди за нередовне трошкове који нису хитни, као што је нови кров или ваш следећи аутомобил. Ти трошкови ће доћи без обзира на све, и боље је штедети за њих него позајмљивати.

  ПОГЛЕДАЈТЕ ДА НАУЧИТЕ ВИШЕ О БУЏЕТУ ЗА ВАШЕ ФИНАНСИЈСКЕ ВРЕДНОСТИ

  НердВаллет водич за ЦОВИД-19 Добијте одговоре о стимулативним проверама, олакшицама, промени путних политика и управљању финансијама. ИСТРАЖИТЕ НАШ ВОДИЧ

  Оставите Коментар

  Please enter your comment!
  Please enter your name here