Буџетирање за младенце: Водич за породичне финансије

»ВИШЕ: Најбољи алати за буџетирање и уштеду

Говорите о новцу рано и често

Надамо се да сте имали озбиљне разговоре о новцу много пре дана венчања. Ако не, немојте више чекати – познавање историје новца вашег новог супружника, прекида и нада ће вам помоћи да направите и држите се буџета.

„Боље је да сада сазнате да ли сте чак и на истом терену, уместо да касније сазнате да сте еквивалент финансијском нафту и води“, каже Чарли Болоњино, сертификовани финансијски планер компаније Сиде -би-Сиде Финанциал Планнинг ЛЛЦ.

» ВИШЕ: НердВаллет вам показује где иде ваш новац

Ево о чему да разговарамо:

 • Какав је новац био одрастање. Ваша историја, па чак и ставови ваших родитеља о новцу, могу обликовати ваша лична уверења и понашања данас.

 • Како сте до сада управљали новцем, укључујући жаљење, колико дугова стављате на сто и ваш тренутни кредитни резултат. Ако не знате свој, пријавите се овде. Боље је унапред отворено разговарати о новчаним невољама него сазнати за њих у наставку.

 • Како се осећате због новца. Да ли вас највише задовољава узбуђење одласка у куповину или исплата рачуна за овај месец?

 • Ваши финансијски циљеви. Разговарајте о томе шта се надате да ћете постићи својим новцем, како краткорочно тако и дугорочно.

Редовно водите ове дискусије — ваша финансијска слика и ставови о новцу могу да се промене током времена.

» ВИШЕ: Како водити тешке разговоре о новцу

Комбинујте своје финансије, или неке од њих

Да ли ћете комбиновати финансије у браку или не је лична одлука, а постоји неколико начина да спојите свој новац. Међутим, чак и ако ви и ваш нови супружник одлучите да задржите индивидуалне рачуне, има смисла имати један заједнички рачун за периодичне трошкове домаћинства, као што су хипотека или кирија, комуналије и заједничка плаћања возила. Одредите који ће рачуни бити плаћени са овог налога унапред — колона „потребе“ вашег буџета, о којој се говори у наставку, је добро место за почетак.

Ипак, Болоњино не саветује да све бацате у један лонац: „Уверите се да сваки партнер има износ новца у буџету који је само за њега да ужива, без обавеза или пресуде.” На крају крајева, ниједна одрасла особа не жели да тражи дозволу за новац за шишање.

Ако комбинујете све налоге, обавезно поставите основна правила. Јасно разјасните колико се може потрошити по особи на жеље сваког месеца и поставите плафон преко којег ниједан супружник неће прећи без претходног консултовања другог.

Без обзира на вашу одлуку, будите флексибилни. Као и код већине аспеката буџетирања, научићете који специфични приступи управљању новцем најбоље функционишу за ваш брак током времена.

» КВИЗ: Да ли сте спремни да комбинујете финансије?

Знајте своје приоритете

Ако сте искусан буџет, вероватно већ знате колико је важно штедње за пензију, отплате дуга и фонда за хитне случајеве. Али ако је ово први пут да сте ви и ваш супружник поставили финансијске приоритете, ево основних ствари:

 1. Сачувај за пензију. Уверите се да обојица одвајате новац за пензију, довољно да у потпуности искористите било коју утакмицу послодавца у својим плановима 401 (к).

 2. Ријешите се токсичних дугова као што су кредитне картице, зајмови до дана исплате и зајмови на власништво. Размислите да ово платите са свог заједничког налога. Чак и ако је један супружник нагомилао више дугова пре брака, усклађивање са вашим финансијским циљевима, као што је излазак из дугова, требало би да вам помогне да ублажите сваки потенцијални сукоб овде.

 3. Изградите свој кућни фонд за хитне случајеве. Иако ћете желети да у сваком тренутку имате бар малу резерву за хитне случајеве, немојте се оптерећивати гомилањем неколико месеци заменског прихода док не будете редовно доприносили свом пензионисању и више не плаћате високе камате на токсичне дуг. Да бисте лакше решили било шта од тога, покушајте да повећате приход уз помоћ споредних гужви – само смислите како да зарадите новац на начин који одговара вашем распореду.

Ова серија финансијских приоритета је циклична. Другим речима, када елиминишете токсични дуг и осећате се удобно, имате довољно у свом фонду за хитне случајеве да покријете неочекиване трошкове, вратите се у пензију, са циљем да на крају допринесете најмање 15%. Исперите, поновите.

» ВИШЕ: Најбољи штедни рачуни за ваш фонд за хитне случајеве

Рачунајте: основе буџетирања и даље важе

Ако је могуће, започните своју заједничку потрошњу у домаћинству у недељама и месецима који су претходили браку. Биће то једна ствар мање на којој треба радити током фазе меденог месеца.

 1. Израчунајте свој комбиновани приход од куће. Додајте назад аутоматски одбијене доприносе за здравствено осигурање и пензију; за њих ћете планирати касније.

 2. Изаберите приступ буџетирању. Препоручујемо буџет 50/30/20 као полазну тачку. Са овим буџетом, 50% вашег прихода ће ићи на потребе - укључујући трошкове одузете од ваше плате - 30% на жеље, а 20% на штедњу и отплату дуга. Калкулатор буџета 50/30/20 може вам помоћи да започнете.

 3. Пратите свој напредак. Постоје бројне апликације за буџетирање и софтверски програми који ће вам помоћи да пратите и аутоматизујете своје финансије. Можете се чак одлучити за оловку и папир; само будите сигурни да све пратите.

 4. Подесите по потреби. Процените свој напредак тромесечно и унесите неопходне промене. Можда можете издржати да издвојите више новца за штедњу, или можда неочекивани трошак значи да морате накратко да стегнете конце.

» ВИШЕ: Радни лист о буџету

Не заборавите ове обавезе после венчања

Када буде званично, постоји неколико књиговодствених ствари које треба одмах решити. Ова листа се односи само на буџетирање, тако да не заборавите да ажурирате ствари као што су животно осигурање и корисници пензионог осигурања и ваша воља.

 • Пажљиво бирајте своје здравствено осигурање. Ако обоје имате здравствено осигурање преко послодавца, разговарајте са својим одељењима за људске ресурсе да сазнате како ће се ваша премија променити додавањем супружника. Упоредите ово са понуђеним погодностима и изаберите план који ће вам дати највише новца за ваш новац.

 • Ажурирајте све промене имена са свим финансијским институцијама. Између осталог, желећете да обавестите своју банку, компаније за кредитне картице и сервисере за кредите да се ваше име променило.

 • Додајте свог супружника на све рачуне који су сада заједнички. Узмите у обзир кредитне картице и комуналије поред банковних рачуна – желите да будете сигурни да ваш муж или жена могу да промене услуге као што су струја и кабл, када је то потребно.

 • Ажурирајте своје порезе по одбитку. Неки брачни парови плаћају више пореза на приход када заједно поднесу оно што је познато као „брачна казна.„Можете да умањите ударац ажурирањем износа задржаног од плате и максимизирањем својих одбитака када дође време за пријаву.

  Пре него што направите буџет, НердВаллет разлаже вашу потрошњу и показује вам начине да уштедите. ПОГЛЕДАЈТЕ СВОЈУ ПОТРОШНУ

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here