Купите сада, платите касније није лоше - али будите опрезни

Те безобразне ТВ рекламе које обећавају „три лаке исплате од 19 долара.99” били су доста испред свог времена. Иако позивање бесплатног броја за куповину ставки које се виде на ТВ-у више није у стилу, идеја о плаћању на рате остаје популарна захваљујући растућем тржишту услуга купујте сада, плаћајте касније.

Са компанијама као што су Аффирм и Кларна, и издавачима кредитних картица као што су Цхасе и Цити, сада имате различите начине да поделите трошкове великих куповина. Наравно, постоје правила и ограничења — неке БНПЛ услуге су партнери са одређеним трговцима, док компаније за кредитне картице захтевају да носите једну од њихових картица да бисте учествовали.

Али ограничења га нису спречила да постане тренд. У јуну 2021. године, Цомпетисцан, компанија која прати и анализира активности директног маркетинга, приметила је повећање од 530% у БНПЛ маркетиншким кампањама е-поштом у прошлој години, са 28% малопродајних мејлова у којима се помиње БНПЛ у првом кварталу 2021.

БНПЛ је ипак облик дуга. Ако не волите дугове и радије бисте уштедели за велике куповине и платили их у потпуности, то је заиста одлична тактика. Али дуг није сам по себи зао. То је само финансијски алат који велике куповине може учинити лакшим за управљање. Као и код сваког финансијског алата, све је у томе како га користите. Ево неколико начина да промишљено користите БНПЛ.

» ВИШЕ: Купите сада платите касније у односу на. кредитне картице: што је право за вас?

Знајте шта можете приуштити

Ендрју Голд, финансијски саветник у Престиге Веалтх Манагемент у Соутхлакеу, Тексас, користио је БНПЛ услуге за финансирање великих куповина, укључујући резервације путовања, пословне куповине и новог душека. Као неко ко често разговара о потрошњи са клијентима, он препоручује да размислите о БНПЛ-у када можете приуштити да платите нешто у потпуности, али плаћање на рате би вам помогло да боље управљате својим новчаним током. Пре него што одаберете план плаћања, прегледајте шта имате на свом банковном рачуну и колико новца зарађујете сваког месеца, тако да знате да можете да приуштите плаћања заједно са својим другим обавезама.

„Ово није за некога ко се жали да никада нема новца, или увек позајмљује новац од људи“, каже он. „Ово је за људе који имају сталан приход, који траже начине да искористе неке од погодности и погодности прекида куповине током неколико недеља.”

Да, можете потражити леп шампон и поделити куповину на четири плаћања од 6 долара, али само зато што можете, не значи да треба. БНПЛ услуге су корисне, али оне такође чине превише лаким импулсивну куповину када вам је буџет мали. „Ми смо у свету тренутног задовољства“, каже Голд. „Постоји тона претераног уживања и претераности у свачијем животу.”

» НАУЧИТЕ: 4 једноставна корака да изаберете најбољу кредитну картицу

Прегледајте ситни отисак пре куповине

Пре него што обавите већу куповину, сазнајте како можете да вратите новац ако вратите артикал, ако се изгуби током слања или стигне оштећен. Која права имате ако вам трговац неће вратити новац?

Ако трговац дозволи повраћај новца, можете вратити свој новац. Аффирм, Кларна и Афтерпаи ће вам, на пример, рефундирати у целости - иако Аффирм напомиње да ако ваш план укључује исплату камата, нећете добити тај новац назад. Ако треба да оспорите наплату зато што артикал недостаје или је оштећен, ваш први корак је да директно контактирате трговца, као што бисте то урадили да сте платили кредитном картицом. У неким случајевима, ако вам продавац одобри кредит у продавници уместо повраћаја средстава, и даље морате да плаћате на рате.

» ПРОЧИТАЈТЕ: Картице које вас покривају заштитом куповине

Уђите са стратегијом

Останите организовани користећи БНПЛ за врло специфичне сврхе, као што је серија куповина за један догађај. Александрија Бровард је користила БНПЛ када су она и њен садашњи муж одлучили да желе да побегну за месец дана.

Са само три викенда да пронађе хаљину и среди другу логистику, Бровард је ставила неке трошкове на кредитне картице и користила БНПЛ за своју одјећу. Наручила је неколико хаљина и платила делић цене, вратила је све осим једне и добила новац за те повраћаје. Њена тактика је била да избегне стављање целог трошка на кредитне картице. Такође је користила БНПЛ да подели цену својих венчаних ципела од 400 долара. „Стварно су везали хаљину заједно“, каже она. „Ако икада будем имао ћерку, она ће их добити.”

„Било је то одлично решење и услуга у мојој ситуацији, с обзиром на то колико је све било у последњем тренутку“, каже Бровард.

» ВИДИ: Зашто би скоро свака куповина требало да буде на кредитној картици

Овај чланак је написао НердВаллет, а првобитно га је објавила Тхе Ассоциатед Пресс.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here