Контролна листа за инспекцију куће купца

Ево контролне листе за кућну инспекцију коју можете користити када гледате некретнину. Обраћање пажње на ове ставке током почетне фазе куповине куће помоћи ће вам да се припремите да поставите права питања током професионалне инспекције куће.

» ВИШЕ: Шта очекивати од кућне инспекције

Контролна листа за инспекцију куће купца

Погледајте нешто чудно док обилазите свој потенцијални дом?

Можда није време да нешто кажете, али ћете желети да направите белешку како бисте то касније могли да изнесете током професионалне кућне инспекције. (Један једноставан начин да то урадите: снимите фотографију телефоном.)

Обратите пажњу на ове уобичајене проблематичне тачке:

Изван куће

  • Спољашњост: Да ли су олуци и сливници правилно причвршћени и да ли се одводе из куће? Каква је облога на кући? Да ли је у добром стању?

  • Кров: Видите ли мрље, тамне мрље или чак маховину? Недостају шиндре или плочице? Питајте када је замењен кров.

  • Фондација: Видите ли велике пукотине? Има ли дрвећа близу темеља? Да ли било који део земље у близини темеља изгледа мокар, мељаво или потопљено?

  • Прозори и врата: Да ли се лако отварају и затварају? Да ли се ико чини неусклађеним? Да ли видите било какве знаке влаге око оквира или између стакала?

У кући

  • Мириси: Примећујете ли необичне мирисе? (Колачићи агента за некретнине који се пеку у рерни се не рачунају! Размислите о мирисима који могу указивати на присуство буђи или плесни.)

  • Поткровље и подрум: Да ли видите било какве знаке влаге или продора воде? Ако је поткровље или подрум недовршен, какву изолацију видите? Да ли је у добром стању?

  • Грејање и хлађење: Који системи постоје и да ли су функционални? Потражите серијски број или датум производње да бисте стекли утисак о старости система. Ако је дошло до замене, да ли је стари систем још увек на месту? (На пример, ако је кућа претворена из нафте у пропан, да ли на имању још увек постоји резервоар за уље? Непрописно повучен резервоар за гориво може бити опасан.)

  • Водовод: Какав је притисак воде? Урадите опрему? Сви знаци цурења у ормарићима испод судопера? Колико је стар бојлер?

  • Електрични: Да ли сви прекидачи за светла раде? Да ли су све утичнице уземљене? (Ако уочите било које двокраке, оне дефинитивно нису уземљене.) Да ли кућа има старију електричну таблу са осигурачима, новију са прекидачима или обоје? Застарело ожичење може само по себи представљати опасност и проблем за надоградњу.

  • Главни уређаји: Ако су уређаји попут пећнице, фрижидера, машине за прање веша или машине за сушење укључени у продају, у каквом су стању?

Након завршетка контролне листе за инспекцију купаца

Држите се белешки и фотографија на контролној листи за званичну инспекцију. Професионални кућни инспектор ће испитати некретнину на све што би се могло, требало или мора поправити.

Преглед куће је важан корак који треба предузети пре него што добијете кључеве од свог новог дома. Док се спремате да закажете инспекцију, размотрите ове друге важне радње.

Додајте непредвиђене инспекције

Одуприте се жељи да будете лагодан, без муке купац коме је у реду да прескочи инспекцију, чак и на конкурентном тржишту.

Без обзира колико јако желите ту конкретну некретнину, у вашем је интересу да платите професионалну инспекцију куће. Заштитите се даље тако што ћете се уверити да у вашем куповном уговору постоји непредвиђена инспекција.

Укључивање овог услова даје вам времена да обавите неопходне инспекције и добијете процене потребних поправки, и омогућава вам да преговарате са продавцем - или да се потпуно повучете из продаје, ако се нешто страшно појави.

Ако су потребне поправке, одредите које су најхитније, а затим преговарајте са продавцем. Можете тражити од њих да заврше поправке, али да бисте наставили продају и дали вам контролу над радом, уместо тога затражите кредит који доспева при затварању или смањење продајне цене.

» ВИШЕ: Заштитите се непредвиђеним ситуацијама

Обратите пажњу на открића продавца

У већини држава, продавци кућа су обавезни да открију све познате недостатке имовине. Откривања такође могу укључивати информације о комшилуку и суседима.

Обично ће ваш агент за некретнине дати копију открића након што дате понуду, мада ћете је у неколико држава добити пре. Међутим, постоје огромне варијације у томе шта државе траже од продаваца да открију, а једноставно постојање захтева за обелодањивање не значи нужно да ће га продавац поштовати.

На пример, у Конектикату и Њујорку, казна за пропуштање обелодањивања је толико ниска да продавци могу једноставно да одлуче да плате казну.

Ако добијете изјаву о откривању података продавца, пажљиво је прегледајте како бисте били сигурни, тако и да бисте приметили све области које заслужују контролу током кућне инспекције.

» ВИШЕ: Начини да се избегне катастрофа откривања података

Прегледајте кућну инспекцију

Можете погледати узорке образаца за кућну инспекцију на веб страници Међународног удружења сертификованих кућних инспектора. Они могу бити превише детаљни за просечног купца куће, али вам дају представу о обиму кућне инспекције, као и стварима које треба да тражите када обилазите куће.

» ВИШЕ: Друге врсте кућних инспекција које треба размотрити

Често постављана питања За дом који је релативно нов, да ли ми заиста треба кућна инспекција?

Одуприте се жељи да будете лагодан купац без муке коме је у реду да одустане од инспекције куће. Проблеми се могу појавити чак и са новијим домовима, па без обзира колико јако желите ту некретнину, у вашем је интересу да платите професионалну инспекцију куће.

Могу ли сам да урадим кућни преглед?

Наравно, можете прво погледати, али ћете ипак желети да унајмите инспектора обученог да види ствари које бисте могли пропустити. Користите контролну листу за кућну инспекцију током почетне фазе куповине куће да бисте се припремили да поставите права питања током професионалне инспекције куће.

Шта могу да урадим ако кућна инспекција открије проблеме?

Ако су потребне поправке, одредите које су најхитније, а затим преговарајте са продавцем. Можете затражити од њих да заврше поправке, али да бисте наставили продају и дали вам контролу над тим ко ради посао, можете затражити кредит који доспева при затварању или смањење продајне цене уместо тога.

Да ли је продавац дужан да открије проблеме пре кућне инспекције?

У многим државама од продаваца кућа се тражи да открију познате недостатке имовине. Обично ће ваш агент за некретнине обезбедити копију открића продавца након што дате понуду. Ако ипак добијете изјаву о откривању података продавца, пажљиво је прегледајте и да бисте били мирни и да бисте приметили све области које заслужују да се испита током професионалне инспекције куће.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here