Куповина куће 2021: Шта очекивати

Куповина куће је као играње компликованог спорта. Морате знати правила и доћи у форму пре него што изађете на терен, а затим спретно маневрисати кроз изазове да бисте победили у игри.

У 2021. „победа“ захтева разумевање како се слажете са квалификацијама зајмодавца и припремате се да се такмичите са другим купцима на врућем тржишту некретнина.

Ево како изгледа куповина куће 2021. и како се припремити.

» ВИШЕ: Савети за купце куће први пут

Више купаца него кућа на продају

Ако пронађете кућу по разумној цени у добром стању, вероватно нећете бити једини који даје понуду — чак и ако је тек изашла на тржиште.

Кућа продата у јуну имала је у просеку више од четири понуде, а 55% понуда је било изнад цене на листи, према истраживању Националне асоцијације посредника за некретнине међу њеним члановима.

Куће се брзо продају. У првом делу 2021. године већина постојећих кућа продата је за мање од месец дана, а овај тренд се наставио у мају и јуну, када су се обично продавали за само 17 дана, наводи НАР. „Постојеће куће“ су оне које нису новоизграђене.

» ВИШЕ: Како направити понуду за кућу

Флексибилност је важна и можда ћете морати да направите неке уступке да бисте своју понуду истакли. На пример, ако купујете и продајете кућу у исто време, биће тешко победити друге купце ако дате понуду условљену продајом вашег тренутног дома.

С друге стране, схватите ризике било каквих уступака које нудите и не чините оне које не можете себи приуштити. Разговарајте са својим агентом за некретнине да бисте разумели ваше локално тржиште и како да направите снажну понуду.

» ВИШЕ: Како победити у надметању за кућу

Цене кућа настављају да расту

Цене кућа су порасле у првој половини године широм земље и наставиће да расту, али вероватно не тако брзо као што су порасле у пролеће. Средња цена постојеће куће била је 363.300 долара у јуну, 23.Скок од 4% од јуна 2020. године, према Националној асоцијацији посредника у промету некретнинама.

Главни економиста НАР-а Лоренс Јун рекао је у јулу да очекује да ће се темпо повећања цена успорити до краја године.

ЦореЛогиц, добављач података о некретнинама, такође предвиђа успоравање раста цена. Августовски извештај ЦореЛогиц Хоме Прице Инсигхтс предвиђа да ће цене кућа порасти 3.2% од јуна 2021. до јуна 2022.

» ВИШЕ: Трендови стамбених и хипотекарних кредита до краја 2021

Очекује се да ће хипотекарне стопе порасти

Хипотекарне стопе остају ниске, али се очекује да ће порасти до краја године. Предвиђа се да ће хипотека са фиксном каматном стопом на 30 година у просеку износити 3.3% у четвртом тромјесечју 2021. године, у односу на просјек од 3% у другом кварталу, према анализи НердВаллет најновијих предвиђања Фанние Мае, Фреддие Мац, Националне асоцијације посредника у промету некретнинама и Удружења хипотекарних банкара.

Иако су стопе генерално ниске, и даље је важно тражити хипотеку. Стопа која вам се нуди зависиће од зајмодавца и ваших финансијских околности. Контактирајте више зајмодаваца да упоредите хипотекарне стопе и накнаде и изаберете најбољу понуду која вам се нуди.

» ВИШЕ: Добијте најновију прогнозу каматних стопа на хипотеке

Дигитални алати олакшавају куповину куће

Виртуелни кућни обиласци, е-затварања, мање отворене куће и видео позиви помогли су да се посао настави, док су људи безбедни током пандемије ЦОВИД-19.

Ови онлајн алати ће наставити да олакшавају процес куповине куће чак и након пандемије.

» ВИШЕ: Да ли је добро време за куповину куће?

Куповина кредитора је и даље критична

Куповина куће пре куповине зајмодавца је уобичајена грешка купца куће.

Доведите своје финансије у ред и купујте зајмодавца пре него што себи дозволите да погледате куће. Пре него што се пријавите за хипотеку, проверите своје кредитне извештаје и оспорите све грешке које видите и сазнајте свој кредитни резултат.

Да добите претходно одобрење, будите спремни да наведете детаље о приходима, дуговима, запослењу и финансијским рачунима. Претходно одобрење хипотеке је понуда зајмодавца да вам позајми одређени износ под одређеним условима. То није гаранција за коначно одобрење кредита, али ће показати агентима за некретнине и продавцима да сте озбиљан купац.

У комбинацији са вашим кућним буџетом, познавање износа који сте квалификовани да позајмите је од суштинског значаја за сазнање колико куће можете приуштити.

» ВИШЕ: Бесплатно проверите свој кредитни резултат

Кредитни захтеви су и даље строги

Кредитни резултат потребан за куповину куће зависи од врсте хипотеке и зајмодавца. Неки зајмодавци су пооштрили свој кредитни резултат и друге захтеве усред економских последица пандемије.

Укупна доступност кредита смањена је у јуну на најнижи ниво од септембра 2020., након неколико месеци раста, према Удружењу хипотекарних банкара. Нижа доступност кредита значи да је теже квалификовати се за зајам.

» ВИШЕ: Како купити кућу са лошим кредитом

Паметни дом за ваш кредит НердВаллет прати ваш кредитни резултат и показује вам начине да га изградите — бесплатно. УЗМИ КУПУ

Захтеви за учешће се разликују

Захтеви за авансно плаћање се разликују у зависности од типа хипотеке и зајмодавца, али могу да буду и до 3% за неке конвенционалне кредите.

Али одлагање више од потребне количине има предности, посебно на данашњем тржишту. Већа уплата може дати продавцима више самопоуздања да ће ваш кредит бити затворен, што може повећати шансе да се понуда прихвати. Улагање више новца ће вам такође помоћи да се квалификујете за нижу стопу хипотеке и смањиће вашу месечну уплату.

» ВИШЕ: Најбољи хипотекарни кредитори са ниским учешћем

Често постављана питања Одакле да почнем када купујем кућу?

Први кораци за куповину куће укључују проверу вашег кредитног резултата, постављање циља уплате и куповину зајмодавца да пронађе најбољу хипотеку за вас.

Колико вам је новца потребно за куповину куће?

Износ који треба да уштедите за кућу зависиће од цена куће у области у којој планирате да купите. Обично ће вам требати новац за учешће, трошкове затварања, пресељење и друге трошкове након што купите кућу. Неопходно учешће за конвенционални зајам може бити чак 3%, у зависности од вашег кредитног резултата и прихода. Трошкови затварања обично износе око 2% до 5% износа кредита.

Који је најбољи кредитни резултат за куповину куће?

Захтеви за кредитни резултат разликују се у зависности од хипотеке и зајмодавца. Обично се можете квалификовати за најбоље хипотекарне стопе са кредитним резултатом од 740 и више.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here