Куповина куће готовином: шта треба знати пре него што прескочите хипотеку

Отприлике једна петина купаца кућа ових дана плаћа готовином уместо хипотеке. Али је паметна ствар купити кућу за готовину?

Одговор зависи од мотивације и циљева. Ако желите да купите кућу готовином да бисте избегли плаћање камата на хипотеку, требало би да размислите колико би тај новац могао да порасте ако бисте га уместо тога уложили. Ако је ваш циљ да победите друге понуђаче за дом, куповина готовином ће привући пажњу продавца. Ипак, мораћете да дате конкурентну понуду.

Пре него што се обавежете да купите кућу готовином:

  • Идентификујте како се надате да ћете добити куповином у готовини.

  • Немојте претпостављати да је готовина боља.

  • Размислите како бисте могли имати користи ако добијете хипотеку.

  • Честитајте себи што имате велики баланс у банци!

» ВИШЕ: Куповина куће сада: Шта очекивати

Како купити кућу готовином

Куповина куће готовином углавном је иста као куповина хипотеком, са огромним изузетком што не морате да аплицирате за кредит и сву папирологију која укључује.

Након што ваша понуда буде прихваћена, уплатићете депозит, уверите се да је претрага наслова обављена, обавити последњи обилазак и отићи на затварање, где ћете потписати документе за пренос имовине. Можете извршити инспекцију куће, па чак и унајмити проценитеља.

Иако нећете морати да достављате информације зајмодавцу, од вас ће се очекивати да дате информације од финансијске институције.

„Једна ствар коју купац у готовини мора да уради је да обезбеди доказ о расположивим средствима у року од неколико дана од договора, ако не и пре потписивања уговора“, каже Томас Сатас, агент за некретнине, инвеститор у некретнине и извршни директор Винди Цити ХомеБуиер, у Чикагу. Такође познат као доказ о новчаним средствима, овај доказ може имати облик банковног извода или писма финансијске институције.

Сатас додаје да не би требало да прескачете дуе дилигенце само зато што можете. „Купци у готовини не смеју да прескачу важне детаље као што су инспекције, анкете, термитска писма и осигурање власништва“, каже он. „Добар адвокат који не дозвољава да ове ствари прођу кроз пукотине је од виталног значаја."

Можда је задовољавајуће купити кућу за готовину, али то није нужно оптималан избор за све који то могу да приуште.

» ВИШЕ: Сви кораци до куповине куће

Разлози за куповину куће за готовину

Не желите да плаћате камату

Хипотека је скупа. На хипотеку од 300.000 долара са каматом од 3.25%, платили бисте око 170.000 долара камате током 30 година. Када плаћате у готовини за кућу, избегавате да платите сву ту камату - да не спомињемо дуг од шест цифара.

» ВИШЕ: Калкулатор хипотеке са амортизацијом

Куповина куће готовином не елиминише периодичне трошкове. И даље ћете плаћати порез на имовину и, ако сте мудри, осигурање власника кућа. Али, можете узети новац који бисте потрошили на месечне отплате хипотеке и сачувати га за пензију или хитне случајеве (или потрошити).

Ви се такмичите са другим купцима

Продавци знају да многе ствари могу поћи наопако док зајмодавац обрађује захтев за хипотеку. Купци забрљају кредит, губе посао и не предају папире на време. Зајмодавци забацују папирологију и праве грешке.

Ови проблеми су уобичајени и могу довести до кашњења или потпуног неодобравања кредита. Продавци су свесни да ови проблеми утичу на хипотекарне зајмопримце, али не и на купце у готовини.

» ВИШЕ: Шта се дешава током преузимања хипотеке

Продавци домова цене сигурност да ће купци у готовини моћи да заврше куповину и на време, каже Хиро Курокава, оснивач ВеОфферКуицк-а.цом, компанија која купује куће у Даласу за готовину. „Неки продавци ће ово довољно ценити да одлазе са купцем у готовини у односу на традиционалног купца са вишом ценом понуде“, рекао је он у мејлу.

Још једна предност плаћања готовином: можете затворити раније. Купци у готовини често могу да преузму власништво за две недеље или мање, док је за затварање хипотеке често потребно четири до шест недеља. Када је продавац у журби, купац у готовини може имати конкурентску предност.

Не желите да будете на милости процене

Купци у готовини имају могућност да прескоче или игноришу процену. Хипотеке, с друге стране, захтевају процене. Ако се кућа процењује за мање од цене, зајмодавац може очекивати да ће зајмопримац добити готовину која је једнака разлици између процењене вредности и цене - у суштини, веће учешће. Ако зајмопримац нема довољно готовине при руци, посао ће пропасти осим ако продавац не смањи цену.

„Пошто цене брзо расту, а оно што су људи спремни да плате превазилази процене, купац у готовини је често једина особа која може да плати оно што тржиште захтева“, каже Џени Кофи, брокер за некретнине и инвеститор у Ст. Августин, Флорида.

» ВИШЕ: Како задржати хладну главу на врућој пијаци

Сматрате да је тешко или немогуће добити хипотеку

Понекад је тешко квалификовати се за хипотеку због проблема са имовином, а понекад је тешко због проблема са купцем.

Хипотекарни зајмодавци „обично неће финансирати кућу која је у лошем стању“, каже Курокава — тако да можете платити готовином за кућу којој је потребан посао пре него што постане усељив. Међутим, различити програми зајма за реновирање вам омогућавају да купите горњи део и укључите трошкове реновирања у кредит.

Неки купци могу бити спутани због „танке кредитне датотеке“, што значи да немају довољно информација у кредитним извештајима да би генерисали кредитни резултат, који је неопходан за добијање хипотеке. Танак кредитни досије може задесити имигранте, грађане који су се вратили у Сједињене Државе након дугогодишњег живота у иностранству, људе који избегавају да користе кредит, нове самце и оне који су били у затвору.

Можете сакупити танку кредитну датотеку, али за то је потребно време. У међувремену, ако сте у журби и имате новца, можете купити кућу у готовини.

Немојте претпостављати да је готовина боља

Већина продаваца тражи најбољу цену и услове, каже Триша Ли, придружени брокер за некретнине у Бруклину. Зајмопримци хипотекарних кредита могу победити у надметању нудећи више. Не очекујте готовински попуст.

„Купци не би требало да мисле да ће вам готовина аутоматски донети бољу цену, јер то често није“, рекао је Ли путем е-поште.

Али понекад понуда у готовини може бити победничка понуда, чак и по нижој цени, додала је она. Ово може бити случај ако продавац купује другу кућу и одлагање би угрозило тај посао. „Посао агента је да дешифрује да ли је то случај за сваког одређеног продавца“, рекао је Ли.

» ВИШЕ: Да ли су понуде за готовину увек најбоље?

Разлози да добијете хипотеку уместо куповине готовином

Изаћи ћете напред улагањем новца

У многим случајевима, добијање хипотеке је рационалан курс. Можда постоје продуктивнији начини за коришћење новца, чак и ако имате довољно готовине да потпуно платите кућу.

„Шта бисте иначе радили са новцем?" је оно што Ник Холеман, шеф финансијског планирања за онлајн финансијски саветник Беттермент, пита купце у готовини.

Када потрошите новац на кућу, не улажете га за пензију или трошкове факултета ваше деце. Улагањем новца у диверсификовани портфељ са повољним порезима, „вероватно бисте могли да надмашите стопу хипотеке“, каже Холеман.

На пример, ако је каматна стопа на хипотеку 3.5%, а могли бисте добити повраћај улагања већи од 3.5% у диверсификованом портфељу са повољним порезима, ви излазите напред улагањем новца.

„Не жртвујте своје друге финансијске циљеве да бисте обавили куповину у готовини“, каже Холеман. „Ако сте непоколебљиви у куповини у готовини и не можете то да урадите а да не зароните у своје пензионе рачуне и свој фонд за хитне случајеве и фонд за колеџ своје деце, па, купујете превелику кућу."

» ВИШЕ: Калкулатор за пензију: Да ли сте на правом путу?

Новац ће вам требати за друге ствари

Вероватно ћете имати неочекиване трошкове и смањење прихода током година. Кровови прокишњавају, бојлери пуцају, запослени добијају отказе, људи се тешко разболевају. Готовина је згодна када се овакве ствари догоде.

„Вероватно ћете потрошити свој новац за хитне случајеве, поправке и важне куповине ако потрошите сав новац на куповину куће“, рекао је Тал Шелеф, агент за некретнине и суоснивач ЦондоВизард-а у Торонту, путем е-поште. „Пошто се увек дешавају неочекиване ствари, када одлучите да платите готовином, обавезно га резервишите за хитне случајеве."

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here