Куповина Теслиних акција? Ево шта треба узети у обзир

Тесла Инц. (који се тргује под симболом ТСЛА) је аутомобилска компанија, али ако желите да купите Теслине акције, помаже вам да се осећате пријатно са тобоганима.

То је зато што су дивље промене цена акција нагоре и надоле обележје перформанси акција - а не само зато што је компанија издала поделу акција 5 за 1 у августу. 31. 2020., спуштајући цену једне акције на ниских 400 долара, у поређењу са запањујућом ценом од 2.213 долара.40 по акцији пре поделе. Компанија сада тргује око 700 долара. (Сазнајте више о подели акција да бисте видели како ово функционише.)

Ако желите да купите Теслине акције сада када су акције много приступачније – или једноставно волите електричне аутомобиле или Елона Маска, Теслиног извршног директора – ево шта прво треба да размотрите.

» Већ сте урадили своје истраживање? Научите како да купујете акције попут Тесле

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

$0

по трговини за онлајн У.С. акције и ЕТФ-ови

Накнаде

$0

по трговини

Накнаде

$0

по трговини

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

Узми 100 долара

када отворите нови Фиделити налог који испуњава услове са 50 долара или више. Користите код ФИДЕЛИТИ100. Ограничено време понуда. Примењују се услови.

Промоција

5 до 1000 долара

на бесплатним залихама за кориснике који се пријаве преко мобилне апликације

Промоција

Узмите 600 долара или више

када отворите и финансирате Е*ТРАДЕ рачун са кодом: БОНУС21

1. Основе компаније

Пре него што напуните гепек Теслиним деоницама, отворите хаубу и видите у шта се заиста упуштате. Запамтите, када купујете акције, купујете мали део стварног посла, а не само да се бавите култом личности.

Теслин биланс стања, биланс успеха, конкуренција и управљање (све је објашњено у нашем водичу о како да истражујете акције) ће вам помоћи да компанији добро размислите.

Можете да приступите истраживањима, оценама аналитичара и другим кључним информацијама о Тесли преко свог брокерског налога или веб-сајта са финансијским информацијама. (Прочитајте нашу рецензију Морнингстарових понуда за истраживање акција.) Ако вам се свиђа оно што видите, ваш следећи корак је да размотрите да ли се Тесла уклапа у контекст вашег тренутног инвестиционог портфеља.

» Потребан ми је брокер? Погледајте нашу листу најбољих брокера за трговање акцијама

2. Ваш тренутни портфолио инвестиција

Можда још увек немате инвестициони портфолио — то је у реду. Али уопштено говорећи, појединачне акције нису најбољи алат за почетак изградње.

Један од кључних принципа инвестирања је диверсификација, што значи распоређивање вашег новца између многих различитих инвестиција - разних компанија, индустрија и географских локација, као и улагања која нису везана за берзу, попут обвезница или стварних имање. Ово је правило „не стављајте сва јаја у једну корпу“ које сте можда чули.

Ако још увек немате диверсификован портфолио, један од најлакших начина да то стигнете је улагање у заједничке или индексне фондове, а не у појединачне акције. Средства у суштини спајају акције како би се смањиле шансе да ћете изгубити целу инвестицију ако једна компанија пропадне. (Ево како инвестирати у индексне фондове, од којих многи, што је згодно, садрже Теслине акције.)

Ако већ имате разнолик портфолио, желећете да размислите како се Тесла уклапа у то - запитајте се колико сте већ изложени ауто индустрији или једноставно акцијама уопште. Јак портфолио има здраву мешавину акција и обвезница, мада тачна алокација средстава зависи од ваших циљева, временског оквира и толеранције ризика.

3. Колико треба уложити у Теслу

Ово је делимично диктирано колико новца морате да уложите. Али такође треба да размислите о томе колики део свог портфеља желите да повежете са Теслиним пословним учинком и где стојите у свом напретку ка другим финансијским циљевима.

Високо на већини листа требало би да буде фонд за хитне случајеве. Стручњаци сугеришу да циљате на трошак од три до шест месеци, иако је чак 500 до 1.000 долара добар почетак. Ваш фонд за хитне случајеве не би требало да иде у појединачне акције као што је Тесла, већ на штедни рачун са високим приносом где је сигуран и доступан.

Такође је мудро размотрити када ће вам требати новац који планирате да уложите у Теслу — уопштено говорећи, инвестиције на берзи треба да имају временски оквир од пет година или више, што значи да бисте о Тесли требало да размишљате као дуго -рочна инвестиција, и само улагање новца који вам неће бити потребан у блиској будућности.

Коначно, ту је ваш буџет. Шта ако немате довољно да купите цео део Тесле? Можда ћете моћи да купите делимичан удео - у суштини део удела. Неколико брокера сада нуди делимичне акције појединачних акција.

» Тражите више упутстава? Погледајте наш водич за куповину акција

Откривање: Аутор није имао никакве позиције у горе наведеним хартијама од вредности у првобитно време објављивања.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here