Куповина куће за одмор: како пронаћи своју зону удобности

За музичара, нема ништа боље од свирања „у џепу“.” Тада је ритам, тон, осећај — све је како треба; ти си у зони. Такође можете бити „у џепу“ финансијски, са минималним дугом, пуно уштеђевине за пензију и великим приливом новца. Ако је то случај, можда размишљате о другом дому.

Поседовање куће за одмор дефинитивно је знак успеха. А предности могу трајати доживотно ако купујете паметно и останете у зони удобности.

Продаја других кућа расте

Тржиште за друге куће је у пламену. Продаја је порасла за преко 57% прошле године, према Националној асоцијацији посредника у промету некретнинама. А цене кућа за одмор падају. НАР извештава да је средња кућа за одмор продата за 150.000 долара прошле године, што је 11% мање у односу на 2013.

Могу се наћи и ниске цене. Скоро половина (45%) купљених других домова била је такозвана имовина у невољи — или под оврхом или краћом продајом.

» ВИШЕ: Основе куповине другог дома

Пет питања која треба да поставите себи

Ако желите да дођете до те колибе на плажи или колибе у планини, покушајте пре него што купите. Изнајмите имање у близини и проведите неко време у околини. Поставите себи и ова питања:

  • Ко ће пазити на ваше место док вас нема? Ако у близини немате пријатеље, породицу или поуздане комшије, размислите о унајмљивању менаџера имовине да се брине о кући у вашем одсуству.

  • Да ли ћете своје драгоцено време одмора потрошити на чишћење и одржавање? Власник одмора на форуму Боглехеадс каже: „Моја жена и ја смо купили кућу за одмор удаљену око 12 сати вожње на сунчаној плажи Флориде. Било је цоол рећи „имам 26 година и имам кућу за одмор“, али у исто време, одржавање је ноћна мора и тешко је пронаћи добру помоћ у одмаралиштима.„Додаје: „Мој пријатељ је купио кућу на језеру. Много више времена проводи косећи и плаћајући рачуне него вадећи свој чамац.”

  • Ако изнајмите кућу, да ли ће то утицати на време које ћете тамо провести? Вероватно ћете желети да проведете време у свом другом дому током шпице сезоне у области - а то може значити губитак вредних резервација.

  • Колико ће времена бити потребно за бекство? НАР каже да је типичан купац друге куће купио некретнину која је била средња удаљеност од 200 миља од примарне куће. Међутим, горе цитирани власник помиње 12-часовну вожњу до плаже. То је приличан потез за брзи викенд далеко.

  • Да ли ће се ваша интересовања временом променити? Брдски бициклизам или сноуборд су можда сада страст, али лоше колено касније може да вас избаци из акције. А тај панорамски поглед би могао бити изгубљен ако већину времена проведете читајући књигу на каучу.

» ВИШЕ: Шта треба знати о куповини инвестиционе некретнине

Плус и минус

Уз све једнаке ствари, одлука би могла више да зависи од финансијских разлога него од забаве. Секундарне куће је мало теже купити од примарне резиденције. Зајмодавци ће много пажљивије погледати кандидате који се додатно задужују.

Хипотекарне стопе су често веће на друге куће, а учешће веће. Док се примарни стамбени кредити могу добити са само 3% мање, очекујте да ћете морати да уложите најмање 10% на кућу за одмор. Осигурање ће вероватно бити скупље, посебно ако морате да купите полису за изнајмљивање стана.

Затим ту су питања управљања имовином и одржавања. Услуге управљања имовином могу извући било где од 20% од 50% прихода од закупа. Добро правило за трошкове одржавања је да одвојите 1.5% до 2% вредности куће сваке године за поправке.

Из пореске перспективе, и даље можете одбити хипотекарне камате - ако је укупан износ ваших комбинованих стамбених кредита мањи од 1 УСД.1 милион. Наравно, то захтева трошкове који премашују стандардни одбитак. Ако изнајмљујете кућу на више од 15 дана годишње, мораћете да захтевате профит опорезован као капитални добитак. Такође могу бити узети у обзир порези на имовину и локални порези на смештај.

Доња граница

Погодан одмор свакако има своје предности. Али постоје финансијска и логистичка питања која треба одмерити. Паметно је не журити ни са једном куповином — и пазити да не уништите свој буџет. Међутим, финансијски „у џепу“ даје вам одређену меру флексибилности.

Фотографија преко иСтоцк-а.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here