Могу ли компаније за издавање кредитних картица рећи да ли лажете на пријави?

Као дете, можда су вас клели познатим речима „Лажов, лажов, панталоне у пламену!” када сте (наводно) мало слагали. Као одрасли, вероватно нећемо бити прозвани за измишљање од стране других који нам вичу римоване фразе. Међутим, лагање као одрасла особа може имати озбиљне последице - попут затвора и седмоцифрене казне. Ево шта се дешава ако лажете на захтеву за кредит.

Зашто би лагао?

Многе кредитне апликације траже од вас ставке као што су ваш годишњи приход, плаћање станарине или хипотеке, статус запослења и оптерећење дуга. Ако лажно надувате свој приход, смањите плаћање станарине/хипотеке, тврдите да сте запослени када нисте или занемарите да пријавите целокупно оптерећење дуга, можда ће вам бити одобрено више кредита.

» ВИШЕ: Како да се пријавите за кредитну картицу да бисте добили одобрење

Ово може звучати примамљиво, посебно ако сте у финансијским тешкоћама, али је незаконито. Зајмодавци вам дају кредитне лимите са разлогом — статистички гледано, ово је износ на који ћете разумно моћи да извршите плаћања на време. Ако осећате потребу да лажете на захтеву за кредит, то је вероватно зато што се зајам не уклапа у ваш буџет.

Шта се дешава ако вас ухвате да лажете?

Ако свесно пријавите било какве нетачне податке у захтеву за кредит, чините превару. Кредитна превара може коштати до милион долара новчане казне и/или 30 година затвора. Ова мала бела лаж се управо претворила у кита. Није вредело.

Да ли ваш зајмодавац заиста проверава информације о приходима и дуговима?

Зајмодавци обично примећују само велика одступања у пријављеним информацијама. На пример, ако тражите 10.000 долара прихода на вашој пореској пријави и 90.000 долара прихода на вашој кредитној пријави, имате веће шансе да будете ухваћени него ако тражите 10.000 долара и 12.000 долара, респективно.

Звучи натегнуто? није. Године 2006., Давид Гаилорд је пријавио 12.488 долара прихода ИРС-у и 90.000-122.000 долара прихода од вишеструких кредитних захтјева. Није изненађујуће што је осуђен за превару у апликацији за кредит. Иако није кажњен новчаном казном од милион долара или 30 година затвора, морао је да плати казну од скоро 50.000 долара и осуђен је на одслужење казне и надзор након пуштања на слободу.

» ВИШЕ: 25 начина да зарадите новац на мрежи, ван мреже и код куће

Будућност верификације кредитне пријаве

Као одговор на кредитну превару, Мими Цхонг - докторат.Д. студент Вестерн универзитета у Лондону — кренуо је да хвата лажове на захтевима за кредит. Њен рад под насловом Хватање лажова: велики подаци и превара са кредитним картицама предлаже метод да се мале беле лажи спречи да банке коштају велики новац.

Чонг верује да банке морају да ажурирају своје тренутне системе, који откривају само велике лажи, а не мале – али и даље потенцијално штетне – фибове. Банке то могу да ураде ангажовањем спољних ревизора и обучавањем својих запослених да истражују различите варијабле примене.

Лагање на захтеву за кредит може бити скупа грешка. Тачно пријавите своје приходе, дуг, статус запослења и трошкове становања. Велике су шансе да ваш зајмодавац неће верификовати ове ставке. Али има свако право на то, и, ако има, могли бисте на крају да платите диван новац и/или проводите време у бетонској ћелији.

Пронађите најбољу картицу за свој кредит Проверите свој резултат у било ком тренутку и НердВаллет ће вам показати које кредитне картице имају највише смисла. ПРИЈАВИ СЕ

» ВИШЕ: Водич за максимално повећање новца

Слика носа која расте преко Схуттерстоцк-а

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here