Могу ли добити 401(к) и ИРА?

Кратак одговор: Да, можете допринети и 401(к) и ИРА-и, али ако ваш приход премашује границе ИРС-а, можете изгубити једну од пореских олакшица традиционалне ИРА-е.

Како то функционише: Једна од предности традиционалне ИРА је да можете добити порески одбитак за своје доприносе сваке године. Ако ове године допринесете, рецимо, 6.000 долара традиционалној ИРА-и, можете затражити тај допринос у својој пореској пријави и смањити опорезиви приход за тај износ. (У ствари, 401 (к) нуди врло сличну пореску олакшицу: Ваши доприноси од 401 (к) смањују ваш опорезиви приход.)

Али постоји велико упозорење: ако имате 401 (к) или други пензиони план на послу, или ваш супружник има, онда се ваш допринос традиционалној ИРА можда неће одбити. Људи који имају план за пензионисање на послу морају да погледају границе прихода ИРА-е да виде да ли се квалификују да одбију свој допринос традиционалној ИРА-и. У неким случајевима, можда ћете моћи да одбијете део свог доприноса. (Чак и ако немате право да одбијете свој допринос ИРА-е, још увек можете да допринесете ИРА-и. Прочитајте више о ИРА-има који се не могу одбити.)

Напомена: Увек можете допринети и Ротх ИРА и 401 (к), све док ваш приход чини да имате право на Ротх.

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

0%

Накнада за управљање

Накнаде

$0

Накнаде

0.25%

Накнада за управљање

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

бесплатно

саветовање о каријери плус попусти на кредит са квалификованим депозитом

Промоција

Ниједан

тренутно није доступна промоција

Промоција

До 1 године

бесплатног управљања са квалификованим депозитом

Како изабрати између ИРА и 401 (к)

Ако имате 401 (к) на послу, можда покушавате да схватите да ли има смисла отворити ИРА. Прво, схватите годишња ограничења доприноса за оба рачуна:

  • 401(к): Можете допринети до 19.500 долара у 2021. и 20.500 долара за 2022. (26.000 долара у 2021. и 27.000 долара у 2022. за оне који имају 50 или више година).

  • ИРА: Можете допринети до 6.000 долара 2021. и 2022. (7.000 долара ако имате 50 или више година). Тај износ можете допринети традиционалној ИРА или Ротх ИРА, или можете поделити свој новац у сваку врсту плана. (Ограничење доприноса ИРА-е је комбиновани годишњи максимум.)

Ево доброг начина да приступите одлучивању између 401 (к) и ИРА, под претпоставком да не можете максимално искористити оба:

  1. Ако ваш послодавац нуди 401(к) подударање, допринесите довољно да добијете сав тај бесплатни новац.

  2. Када будете подешени да добијете потпуно подударање у свом 401(к), размислите о томе да допринесете ИРА. Ако испуњавате услове за порески одбитак, традиционална ИРА може понудити много предности изван те пореске олакшице, укључујући приступ јефтиним инвестицијама и ниске или нулте административне таксе. Ротх ИРА је још једна одлична опција.

  3. Ако немате право да тражите традиционални ИРА порески одбитак или Ротх није прави за вас, онда би држање свог 401 (к) могло имати највише смисла.

» Још увек нисам сигуран? Прочитајте нашу мапу пута за избор између ИРА и. 401(к)

» Спремни за одлучивање? Погледајте све наше изборе за најбоље ИРА налоге

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here