Може ли се опрост студентског кредита ипак догодити?

Зајмопримци су имали разлога да се надају.

Студентски дуг, сада на $1.7 трилиона, била је криза много пре ЦОВИД-19. Али пандемија је постала прекретница: олакшање је стигло брзо, а плаћања су обустављена без камате јер су дужници покушавали да се изборе са изгубљеним пословима и скраћеним радним временом. Опрост је постао вапај напредњака, потпомогнут обећањима подршке и кандидата и председника Џоа Бајдена.

Али брзо решење извршне наредбе Беле куће се није појавило и нема законског лека у припреми. Бајденов први буџетски план, објављен 28. маја, такође није издвајао новац за опроштај.

То значи да ће зајмопримци који се надају бар малом отказивању пре поновног покретања плаћања можда морати да ресетују своја очекивања и да се уместо тога фокусирају на то како ће извршити плаћања у октобру.

Тренутне шансе за опроштај

Током кампање, Бајден је позвао на опрост студентског кредита од 10.000 долара као олакшање од коронавируса. Такође је позвао да се откаже дуг везан за школарину за оне који су похађали државне факултете и зарађују испод 125.000 долара годишње.

Опрост дуга од 10.000 долара би у потпуности поништио дуг за око 15 милиона зајмопримаца, према НердВаллет анализи федералних података.

Од тада, председник није вољан да се обавеже да предузме акцију. Он је јавно довео у питање своја овлашћења да одобри отказивање и чека допис министра образовања Мигела Кардоне који истражује његову способност да то учини.

Роберт Келчен, ванредни професор високог образовања на Универзитету Сетон Хол у Соутх Орангеу, Њу Џерси, каже да мисли да је мало вероватно да ће Бајден масовно опраштати зајмове.

„Мислим да ако је председник Бајден желео да изврши опроштај кредита путем извршне акције, он би то већ учинио“, рекао је он у мејлу.

Заговорници отписа дугова попут Бракстона Бревингтона, секретара за штампу за Дебт Цоллецтиве, синдиката дужника заснованог на чланству, не сметају.

„Зајмопримци су једнако фрустрирани и под стресом као и првог дана [Бајденове администрације, јер је то нешто што је Џо Бајден требао да уради првог дана“, каже Бревингтон. Он додаје да Дужнички колектив остаје оптимистичан да је широко отказивање и даље могуће под олакшицама у вези са ЦОВИД-ом - „јер је то олакшање ЦОВИД-а“, каже Бревингтон.

Одржавање притиска

У међувремену, демократски посланици су у фебруару представили пар резолуција у оба дома Конгреса позивајући председника да откаже студентски дуг од 50.000 долара. Демократски посланици, прогресивни активисти, па чак и градови попут Вашингтона, Д.Ц., и Филаделфија редовно подржавају отказивање дуга, али не постоји активан закон у том смислу.

Неки стручњаци за студентске зајмове су скептични да се закон може усвојити у политички поларизованом Конгресу. Цоди Хоунаниан, програмски директор у Студент Дебт Црисис, организације за заступање студентских зајмопримаца, каже да ће кретање опроштаја кроз Конгрес бити „тешка битка“ за коју ће потрајати време које зајмопримци више немају. „Али извршна радња је нешто за шта знамо да се може урадити одмах; то ће заобићи Конгрес, а [Бајден има овлашћење да то уради“, додаје Хоунаниан.

Мало је вероватно да ће се разговор око опроста зајма ускоро завршити, каже Меган Ковал, потпредседница политике и федералних односа у Националном удружењу администратора финансијске помоћи студентима. Ковал каже да би опрост и даље могао да се деси и да би могући зајмопримци могли да виде више циљано отказивање због фактора као што су износ дуга или приход - иако до сада није било предлога ове природе.

Промене тренутних планова опроштаја

Иако широко опроштење није на столу, још увек постоје неки постојећи циљани програми за отказивање дуга који су доступни зајмопримцима. Међутим, према експертима и законодавцима, ови програми су лоши и потребна им је реформа.

Опрост зајам за јавне услуге, на пример, одобрава се зајмопримцима који су плаћали док су радили пуно радно време за квалификованог послодавца у јавној служби. Има само 2.Стопа одобрења 2%, према федералним подацима. Други програми, као што је одбрана зајмопримца (за студенте чији су их факултети преварили) и опрост отплате заснован на приходима, такође помажу много мањем броју зајмопримаца него што је планирано.

Бајденов предлог буџета укључивао је мишљење да његова администрација планира да сарађује са Конгресом на побољшању отплате засноване на приходима и ПСЛФ програма, који би могли помоћи милионима зајмопримаца да олакшају. Током кампање, Бајден је позвао на поправку ПСЛФ-а новим планом којим се опрашта 10.000 долара студентског дуга за до пет година јавне службе.

Стручњаци за правне и студентске зајмове, као што су Национални центар за право потрошача и Центар за заштиту студентских зајмопримаца, криве бирократију, дезинформације и лоше управљање за дисфункцију која нарушава постојеће програме опроста. Али ово би се ускоро могло променити: Одељење за образовање је недавно објавило да ће одржати саслушања за повратне информације у јуну како би добили информације о потенцијалним будућим темама за доношење правила, укључујући ове програме.

„Унапрјеђење процеса и за планове отплате засноване на приходима и за опроштај кредита за јавне службе неће бити тако блиставо као опрост дуга, али оба ова плана ће многим Американцима опростити барем дио дуга“, каже Келцхен.

Стратегије за наставак плаћања

С обзиром да је мало вероватно да ће предлози за опрост зајма уродити плодом у скорије време, а исплате за зајмопримце ће поново почети у октобру. 1, ево како можете да одредите стратегију отплате, у зависности од ваше ситуације:

  • Ако сте финансијски стабилни, размислите о додатним уплатама пре октобра. 1 да брже отплатите дуг — можете брже да отплатите главницу док ваш кредит не прикупља камату.

  • Ако очекујете да ћете имати потешкоћа са плаћањем, одмах контактирајте свог сервисера да бисте разговарали о учлањењу у план отплате заснован на приходима како бисте могли да контролишете плаћања. То ће ограничити ваша плаћања на део вашег дискреционог прихода и продужити отплату. Ако сте без посла или сте недовољно запослени, ваша уплата може бити 0 УСД.

  • Ако нећете моћи да извршите уплате, али не желите да се упишете у план отплате заснован на приходима, контактирајте свог сервисера да бисте разговарали о одлагању или отплати због незапослености. Ове опције су најбоље ако очекујете да ћете остати без посла или се носите са краткорочним финансијским потешкоћама.

  • Ако тражите опрост зајма за јавне услуге, имајте на уму да се сваки месец неплаћања рачуна у 120 потребних за опрост све док сте запослени пуно радно време. Наставите да плаћате по плану заснованом на приходима када поново почну.

  • Ако су ваши кредити каснили пре пандемије, биће враћени у добро стање када отплата почне.

  • Ако је ваш кредит био у кашњењу пре пандемије, можда ће и даље бити у кашњењу када отплата почне. Обавезно прегледајте своје опције и предузмите кораке да изађете из подразумеваних вредности током паузе. Једном када сте у доброј репутацији, уверите се да имате план да останете на правом путу, на пример да се упишете у план заснован на приходима.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here