Можете ли приуштити да се одрекнете своје обичне банке?

„Нисам крочио у експозитуру банке нити сам имао разлога за то од 2014.“, каже Џонатан Хасон, дизајнер корисничког интерфејса у Пало Алту у Калифорнији.

За људе попут Хасона, банкарство на мрежи и путем мобилног уређаја заменило је потребу за посетама филијалама. Прошле године, 46% банкарских клијената рекло је да комуницирају са својом банком само путем дигиталних канала, у односу на 27% у 2012, према истраживању рачуноводствене куће ПрицеватерхоусеЦооперс.

Како све више људи прихвата дигитално банкарство, идеја о напуштању стандардне институције може постати лакша за разматрање, посебно имајући у виду погодности одласка на интернет. Чековни рачуни на мрежи ретко имају месечне накнаде, а неки штедни рачуни на мрежи остварују годишњи процентуални принос близу 2%.

» Проверите тренутне стопе на онлајн штедним рачунима

Али традиционалне банке нуде одређене услуге, посебно у филијалама, које онлајн банке не могу тако лако заменити. Ако сте размишљали о одустајању од своје обичне банке, размислите о овим питањима.

1. Да ли икада депонујете готовину или пишете чекове?

Многе онлајн банке нуде мреже банкомата широм земље без накнаде како би лакше подизање готовине са рачуна, али депоновање готовине обично није опција. Дакле, ако завршите са гомилом новца од продаје у гаражи, на пример, можда ћете морати да купите новчану упутницу и користите банков чек депозита на мобилном телефону да бисте добили новац на свој рачун.

» Ево још начина за депоновање готовине у онлајн банци

Писање чекова може бити још једна препрека. Неке онлајн банке нуде кутије чекова као што то раде традиционалне банке, али то није дато и никад не знате када ће вам можда затребати чек.

„Прошле године сам се оженио и многи продавци су узимали само чекове као плаћање“, каже Брендан МцГуире, иОС програмер у Њујорку.

Куповина чекова од услуге треће стране може бити алтернатива. Али неке онлајн банке вам или неће дозволити да пишете чекове или неће бити одговорне ако чек треће стране има потешкоћа са обрадом.

МцГуиреов примарни текући рачун је у онлајн банци, која би слала чекове у његово име, али му је било лакше и брже да једноставно напише своје чекове са рачуна који је имао у локалној кредитној унији.

2. Да ли су вам потребне посебне банкарске услуге?

Било да се ради о плаћању рачуна на мрежи или депозиту чекова на мобилном телефону, онлајн банке имају тенденцију да покрију основне услуге провере и штедног рачуна, а неке чак дају зајмове, али не могу све да ураде. Ево два примера:

Сефови: Ови мали трезори чувају вредан накит и важна осигурања или друге документе који би могли бити бољи иза бетонских зидова многих банака са челичним решеткама уместо у личном сефу код куће.

Банковни трансфери: Без обзира да ли затварате кућу или морате да пошаљете новац породици у иностранство, можда ћете морати да дозначите средства, што није увек опција код онлајн банака. Филијала банке је згодна за слање временски осетљивих или великих трансфера, посебно ако је одредиште унутар Сједињених Држава. Али ако шаљете средства у иностранство, можете пронаћи алтернативе које су чак и јефтиније од банака, у онлајн компанијама као што су Висе (раније ТрансферВисе) и ОФКС. (Прочитајте о томе како да пошаљете новац на мрежи.)

Постоје и неке банкарске услуге које је лакше и брже урадити у експозитури. Благајнички чекови, на пример, доступни су у неким онлајн банкама, али пошто се ти чекови углавном шаљу поштом примаоцу, време за испоруку може да потраје неколико радних дана.

3. Да ли вам је потребан лични додир?

Ако ваш финансијски живот није компликован, можда вам неће требати лични контакт. Многе онлајн банке нуде телефонске линије за корисничку подршку и онлајн ћаскање када се појаве проблеми или питања.

„Рецимо да желите да отворите мало предузеће или да добијете помоћ око неке инвестиционе стратегије, онда може бити од велике помоћи имати однос лицем у лице“ са банкаром из заједнице, каже Тери Џорд, виши извршни потпредседник и шеф особља за Индепендент Цоммунити Банкерс оф Америца.

Већином својих финансија можете да управљате на мрежи, укључујући добијање хипотеке и ауто кредита, тако да се заиста ради о вашем нивоу удобности са интернетом. Неки људи једноставно више воле личне интеракције.

„Са старијим клијентима, много пута су развили однос са неким у тој банци“, каже Миси Бич, сертификовани финансијски планер у Модера Веалтх Манагемент у Атланти.

„Није банка са којом имају однос“, каже Бич. „То је та особа."

Комбинујући најбоље од онлајн и традиционалних банака

Како све више банкарских клијената одлази на интернет, многи Американци и даље посећују благајну, према истраживању ФДИЦ-а из 2015. које је испитивало домаћинства без и недовољно банковног пословања.

Али не морате да имате банку која вам наплаћује месечне накнаде за чекове или штедњу. Кредитне уније, непрофитни еквивалент банке, као и банке у заједници обично имају ниже накнаде и боље стопе него националне банке.

Мање банке имају недостатке као што је мањи приступ најновијој технологији или мрежама банкомата широм земље, али ту долазе онлајн банке. Балансирање вашег финансијског живота са две банке може бити вредно труда, посебно ако желите најсавременију технологију као и приступ филијали, за сваки случај.

„То није све или ништа“, каже Јорде из ИЦБА. “Постоје случајеви када ће људи сматрати да је ефикасније да користе гране.”

Више о проналажењу праве обале

  • Заузмите стратешки приступ промени банака

  • Може ли ваш банковни рачун бити хакован?

  • Кредитна унија или банка? Како одлучити

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here