Можете ли поднети стечај за студентске кредите?

Ако су вам потребна решења за студентски дуг:

 • Пронађите помоћ: Опције за легитимне ресурсе помоћи и организације за студентску позајмицу за контакт.

 • Паузирајте исплате: Сазнајте разлике између одлагања студентског кредита и одлагања.

 • Изађите из задане обавезе: Сазнајте о последицама и лековима за неплаћање студентског дуга.

 • Прогласите банкрот: Истражите како отплатити студентски дуг у стечају.

Уобичајена је заблуда да не можете поднети захтев за банкрот за студентске кредите. Могуће је отплатити студентске кредите у стечају, али то је теже од брисања већине других дугова.

Савезни студентски зајмови су мање вјероватно да ће бити отпуштени у стечају због могућности отплате и строгих стандарда око "неоправданих тешкоћа"."

Али приватни студентски кредити не нуде исте опције отплате или заштите као федерални. Постоје и знаци да је банкрот за приватне студентске кредите све лакши.

Дана 15. јула 2021. године, савезни жалбени суд са седиштем у Њујорку одлучио је да приватни студентски кредити нису заштићени од отпуштања у стечају.

Међутим, због потенцијалних трошкова и финансијског утицаја банкрота, испитајте своје опције за ослобађање дуга пре него што донесете одлуку.

» ВИШЕ: Можете ли отпустити студентске кредите у стечају?

Ево како функционише подношење стечаја за студентске кредите и како да утврдите да ли је ово прави избор за вас.

Како поднети захтев за стечај студентског кредита

Отпуштање студентских кредита долази на крају процеса стечаја. Ево шта прво треба да урадите.

1. Пронађите стечајног адвоката. Иако адвокат није апсолутно неопходан, рад са њим – посебно са неким са искуством у студентским зајмовима – може вам помоћи да лакше управљате компликованим процесом.

Подношење захтева за банкрот кошта од неколико стотина до неколико хиљада долара, у зависности од ваше локације и сложености предмета. Осим тога, постоје адвокатске накнаде за поступак противника који је потребан да би се студентски зајмови исплатили.

Међутим, вероватно се нећете квалификовати за отпуштање из стечаја студентског кредита ако можете приуштити адвоката, каже Мајкл Фулер, адвокат потрошача са седиштем у Портланду, Орегон који преузима случајеве банкрота студентског кредита про боно.

Ево где можете да пронађете бесплатну правну помоћ:

 • Легал Сервицес Цорпоратион: Потражите локалну правну помоћ по поштанском броју.

 • Помоћ зајмопримцима студентског кредита: Ова непрофитна организација има списак организација правне помоћи по државама.

 • Пројекат помоћи у случају стечаја студентског кредита у Масачусетсу: Група адвоката и адвокатских фирми које нуде бесплатно заступање у супарничким поступцима.

 • Студентски дуг Орегона: Организација за про боно студентски зајам.

2. Захтјев за стечај из поглавља 7 или 13. Морате поднети захтев за банкрот пре него што се ваши студентски зајмови отплате. Ваш адвокат може вам помоћи да одредите тип банкрота потрошача који је најбољи за вас: Поглавље 7 или Поглавље 13.

Ако сте већ поднели захтев за банкрот, али нисте покушали да отплатите своје студентске зајмове, можете поново да отворите случај и затражите да се они реше.

3. Поднесите жалбу да бисте започели супарнички поступак. Брисање студентских кредита путем стечаја захтева додатну тужбу познату као супарнички поступак. Да бисте ово започели, ви – или ваш стечајни адвокат, што је вероватније – морате да поднесете писмену жалбу у којој се наводи ваш случај. Одатле ће се предмет водити све док судија не утврди исход. Можете добити потпуно пражњење, делимично пражњење или без пражњења.

» ВИШЕ: Како функционише одбрана зајмопримца до отплате

Како доказати непотребне тешкоће за студентске кредите

Да бисте отплатили студентске зајмове путем банкрота, мораћете да докажете да представљају „неоправдане тешкоће“ током вашег супарничког поступка.

У.С. Закон о стечају не дефинише непотребне тешкоће, тако да стечајни судови имају различита тумачења његовог значења. Већина користи оно што је познато као Бруннеров тест да утврди да ли студентски зајмови подносилаца стечаја испуњавају стандард о неприкладним тешкоћама.

Морате доказати да испуњавате сва три дела Бруннеровог теста да бисте отплатили дуг за факултет:

1. Плаћање студентског кредита би вас спречило да одржите минимални животни стандард на основу ваших тренутних прихода и трошкова. Да бисте то испунили, генерално морате имати голе трошкове и морате учинити све што је у вашој моћи да повећате свој приход, без успеха.

2. Додатне околности чине да је велика вероватноћа да ће ваша финансијска ситуација трајати значајан део преосталог периода кредита. Између осталог, можда ћете моћи успешно да испуните ово ако имате озбиљан ментални или физички инвалидитет, стекли сте лоше образовање или сте максимално повећали потенцијал прихода у својој области.

3. Уложили сте напоре у „доброј намери“ да отплатите своје кредите. Можда ћете се суочити са овим проблемом тако што ћете платити неке кредите, покушати да преговарате о плану плаћања и радите на смањењу непотребних трошкова и повећању прихода.

Различите јурисдикције и судије имају различита тумачења ових стандарда, тако да ће ваш исход зависити од ваше локације и судије којег добијете.

» ВИШЕ: Да ли постоји рок застарелости студентских кредита?

Да ли треба да покренете стечај за студентски кредит?

Иако је отпуштање банкрота студентског кредита могуће, вероватно га вреди истражити само у следећим случајевима:

 • Искористили сте све опције плаћања. Ако имате савезне студентске зајмове, погледајте да ли можете да приуштите отплату засновану на приходима или да се квалификујете за програм опроста зајма. Приватни студентски кредити имају мање опција за зајмопримце који се боре. Ипак, позовите свог зајмодавца или сервисера и питајте да ли они могу привремено да смање вашу исплату или каматну стопу.

 • Каснили сте са својим студентским кредитима. Ако нисте пропустили исплате, вероватно ћете имати потешкоћа да докажете да ваши кредити изазивају непотребне потешкоће. Банкрот има више смисла у случајевима кашњења студентског зајма - посебно ако нисте платили приватне студентске зајмове и ваш зајмодавац вас тужи у покушају да вам прикраде плате.

 • Немате излаз из подразумеваног стања. Федерални студентски кредити имају опције за излазак из неизмирених обавеза, укључујући санацију и консолидацију кредита. Ако сте више пута пропустили кредит, можда сте исцрпили ове опције.

» ВИШЕ: Ослободјење дуга: Схватите своје опције и последице

Ове ситуације нису гаранција да ће стечајни суд отплатити ваше студентске кредите, али то се десило неким зајмопримцима. Студија објављена у часопису Америцан Банкруптци Лав Јоурнал 2012. године показала је да је у 207 случајева стечаја у којима су дужници укључили своје кредите, 39% добило потпуне или делимичне отплате студентског кредита.

Ако одлучите да поднесете захтев за стечај студентског кредита, прво разговарајте са професионалцем. Адвокат за студентске зајмове или адвокат за стечај са искуством у студентским зајмовима може вам помоћи да утврдите да ли је то најбоља опција за вас.

Размислите о поравнању студентског кредита

Ако размишљате о банкроту због превеликих студентских кредита, или ваши кредити нису отплаћени на супарничкој расправи, размислите о покушају да измирите дуг за мање него што дугујете.

У потпуности је избор зајмодавца да прихвати нагодбу студентског кредита. Вјероватније је да ће то размотрити ако не можете да приуштите плаћања, имате кредите у неизмиреним обавезама и немате начина да их вратите у добро стање - исти фактори за истраживање банкрота.

Не бисте морали да идете на суд да бисте измирили студентске кредите, иако бисте можда желели да ангажујете адвоката. Међутим, штедња за намирење вероватно не би била тако велика јер би банкрот могао у потпуности да отплати ваш дуг.

Ако вам је потребна додатна помоћ за студентски зајам

Ако се борите са дугом за студентски зајам, прво разговарајте са својим сервисером или зајмодавцем да:

 • Разговарајте о опцијама отплате.

 • Направите привремену паузу плаћања.

 • Привремено смањите своје месечне уплате.

Ако је ваш проблем са вашим зајмодавцем или сервисером или не добијате помоћ која вам је потребна, потражите легитимну организацију за помоћ студентским кредитима која нуди саветовање. Узмите у обзир ове проверене ресурсе за помоћ у студентским кредитима; то су основане организације са провереном историјом:

Ресурс помоћи за студентски зајам

Најбоље за

Институт саветника за студентске кредите

Савети о плановима отплате, програмима опроста и решавању спорова.

Национални центар за право потрошача

Свеобухватне информације о опцијама за зајмопримце студентског кредита.

Центар за заштиту студентских зајмопримаца

Заговарање у име свих зајмопримаца ради утицаја на политику.

Национална фондација за кредитно саветовање

Комплетан финансијски преглед за зајмопримце који се боре, који може укључивати савете о опцијама студентског зајма и планове за решавање других дугова.

Америчко саветовалиште за потрошачке кредите

Савети о плановима отплате, помоћ око папирологије и саветовање о буџету.

Национално удружење заступника потрошача

Информације за зајмопримце студентског кредита и именик адвоката.

Лекриа

Помоћ за зајмопримце који су већ покренули стечај који није укључивао њихове студентске кредите.

Адам Мински

Савети о кашњењу, решавању спорова, наплати, измирењу дугова и правним лековима. Лиценцирано у Масачусетсу и Њујорку.

Станлеи Тате

Савети за измирење дугова, банкрот, кашњење и опрост. Лиценцирано у Мисурију и Илиноису.

Многе од ових организација нуде бесплатне савете. У неким случајевима, можда ћете морати да платите накнаду, као код сертификоване непрофитне агенције за кредитно саветовање или ако ангажујете адвоката.

Ниједна од горенаведених организација не позива, не шаље поруке или е-поруке зајмопримцима са понудама за решавање дуга.

Понуде помоћи које нисте тражили вероватно су превара. Иако није противзаконито да компаније наплаћују услуге као што су консолидација или упис у план плаћања, то су кораци које можете сами да урадите бесплатно.

Избегавајте све компаније за отпис дуга које траже новац унапред.

» ВИШЕ: Како уочити преваре са студентским кредитима

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here