Можете ли преговарати о откупној цени за лизинг аутомобила?

У већини случајева, не можете да преговарате о откупној цени на крају лизинга вашег аутомобила.

На почетку лизинга вашег аутомобила, лизинг компанија процењује преосталу вредност аутомобила или колико ће аутомобил вредети на крају лизинга. На основу те процене, ваша цена откупа је наведена у уговору о закупу и обично се неће мењати.

Стручњаци кажу да свака соба за преговоре зависи од тога да ли је ваш закуп написан преко финансијског огранка произвођача аутомобила – који се зове „заробљени зајмодавац“ — или преко банке треће стране или кредитне уније. Недавна студија Маркет ИХС-а открива да зајмодавци омогућавају 90% свих У.С. лизинг аутомобила.

„Према нашим сазнањима, а видели смо много уговора о закупу, у суштини нико никада није успешно преговарао о откупној цени од зајмодавца“, каже Мајкл Син, суоснивач компаније Леасехацкр.цом, онлајн заједница посвећена лизингу аутомобила. „Можда се то догодило са банком треће стране."

Ако закупац не жели да купи аутомобил и врати га, зајмодавци могу да га продају на аукцији или као сертификовано половно возило преко продајног места. „Заиста није у најбољем интересу зајмодавца да преговара о нижој откупној цени“, додаје Син.

>>ВИШЕ: Пронађите зајам за откуп лизинга

Преговарање о откупу закупа 2021. године

Скот Хол, извршни потпредседник за Свапалеасе.цом, тржиште за трансфере аутомобила на лизинг, каже: „Рекао бих да би особа имала више успеха у преговорима о откупу лизинга са банком него зајмодавац. Проблем је што сада има мање банака које се баве лизингом. Дакле, могућност преговарања о откупној цени није вероватна.„Он додаје да је то још мање вероватно на тренутном тржишту аутомобила.

Недостатак полупроводничких чипова проузроковао је низак залихе нових аутомобила, већу потражњу за половних возила и надуване цене аутомобила. Многи потрошачи који завршавају лизинг аутомобила откривају да је тржишна вредност њихових аутомобила много већа од откупне цене. Зајмодавци немају много разлога да пристану на нижу откупну цену ако могу да узму ауто назад и продају га за много више.

Уместо да враћају изнајмљене аутомобиле или преговарају о откупу, многи потрошачи купују своје аутомобиле по првобитној откупној цени, а затим продају возила за профит.

Када можете преговарати о откупу закупа?

Можете ли успешно преговарати о нижој откупној цени ако је ваш ауто лизинг међу 10% који се шаљу банци, кредитној унији или неком другом зајмодавцу? Опет, то зависи од зајмодавца и његове политике. На пример, неки зајмодавци имају правило „без преговора“ за откупну цену закупа у оквиру уговора о лизингу.

Ако зајмодавац понуди нижу откупну цену, највероватније ће га више водити његове политике, а мање ваше преговарачке вештине. Син каже: „Видели смо случајеве у којима је то нуди зајмодавац, али је генерално засновано на некој врсти интерне формуле. Дакле, зајмодавац би могао рећи: „Можемо вам понудити нижу откупну цену.Али то је заиста ретка и некаква ситуација узми или остави."

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here