Плаћање аутомобила ван контроле? Поново узми точак

Без обзира зашто су ваша плаћања аутомобила постала неприуштива, важно је знати шта да радите. Брзо кретање може вам помоћи да избегнете пропуштање плаћања или одузимање аутомобила. У идеалном случају, моћи ћете да прерадите трошкове аутомобила како бисте боље одговарали вашем буџету.

Ево шта можете да урадите да бисте поново преузели контролу над плаћањем аутомобила.

Разговарајте са својим зајмодавцем пре него што пропустите плаћање

Ако сте на ивици да пропустите плаћање, одмах контактирајте свог зајмодавца. Можда ће бити вољно да вам мало попусти, каже Џеф Хуанг, супервизор продаје у Вестлаке Финанциал Сервицес, националној компанији за финансирање аутомобила са седиштем у Лос Анђелесу.

„Комуникација је заиста критична. Разговарајте са својим зајмодавцем и они ће вероватно желети да раде са вама, посебно ако сте лојалан купац“, каже Хуанг. „Они не желе да узму ауто назад.”

Објашњавање шта вас спречава да плаћате може учинити вашег зајмодавца саосећајнијим, каже Хуанг. Зајмодавац тада може дозволити „стрпљење“, временски период у којем можете прескочити или извршити смањена плаћања.

Или, зајмодавац може да продужи број месеци у којима ћете плаћати. Ово смањује месечну уплату, али на дуге стазе, вероватно ћете платити више камата. Међутим, то је боље него да оштетите свој кредит повратом имовине.

Проверите своје бројеве

Друга могућа решења зависе од ваше ситуације, тако да ћете морати да извучете неколико бројева:

  • Вредност вашег аутомобила. Можете сазнати колико ваш аутомобил вреди уз онлајн водич за цене.

  • Колико дугујеш. Ваш зајмодавац вам може рећи износ отплате.

  • Ваша каматна стопа и рок зајма. Проверите своју изјаву о кредиту или питајте свог зајмодавца за каматну стопу и колико месеци вам је преостало за кредит.

Ако дугујете мање од вредности вашег аутомобила, имате позитиван капитал и имаћете више опција, попут смањења или рефинансирања. Ако дугујете више него што ваш аутомобил вреди, имате негативан капитал, што може отежати излазак из неприуштивог кредита.

Ваша шифра за куповину аутомобила Добијте брзе савете за Нерди о томе како да поједноставите процес куповине аутомобила чак и пре него што одете у заступство. Преузмите бесплатно

Направите свој план

Радите на проналажењу дугорочног решења и будите реални у погледу тога колико можете да приуштите.

Ако имате позитиван капитал, можете:

  • Рефинансирање. Потражите најнижу камату тако што ћете контактирати кредитне уније, банке или зајмодавце на мрежи како бисте рефинансирали свој зајам. Користите калкулатор аутоматског рефинансирања да видите колико бисте уштедели са нижом стопом или на дужи рок.

  • Довнсизе. Можете трговати својим аутомобилом или га продати директно дилеру да бисте се лако извукли из великих плаћања аутомобила. Искористите капитал у свом тренутном аутомобилу као уплату за јефтиније возило. Можда чак размислите о куповини јефтинијег половних аутомобила у готовини, тако да нећете имати месечну уплату.

Ако имате негативан капитал, можете:

  • Надокнадити и смањити. Користите готовину или узмите мали кредит да платите разлику између вредности аутомобила и онога што дугујете. Тада можете продати свој аутомобил или га заменити за јефтинију вожњу. Такође је могуће трговати аутомобилом са негативним капиталом, али ћете и даље морати да покријете разлику.

  • Пронађите уштеде на другом месту. Да бисте ослободили мало простора у буџету вашег аутомобила, размислите о куповини јефтинијег ауто осигурања. Ово неће смањити плаћање аутомобила, али уштеде можете да примените на свој кредит.

  • Разговарајте са својим зајмодавцем. Ако сте наопаки на зајму, али морате да задржите аутомобил, ваш зајмодавац може да сарађује са вама да пронађе опције.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here