Благајнички чек вс. Новчани налог: Како одлучити

Упутнице и чекови на благајни могу бити од помоћи ако вам је потребан безбеднији начин плаћања од личног чека или готовине — или ако немате текући рачун. Али они имају неке кључне разлике.

Највеће разлике између благајнички чекова и новчаних упутница су у томе што су благајнички чекови бољи за веће куповине и обично коштају више, а новчане упутнице долазе у мањим износима, али су јефтиније и лакше се купују.

Користите благајнички чек ако ...

Користите новчану упутницу ако ...

  • Ваша куповина кошта више од 1.000 долара

  • Можете себи приуштити да потрошите око 10 долара на чек

  • Имате банковни рачун и приступ финансијској институцији

  • Желиш мало више заштите

  • Ваша куповина кошта 1.000 долара или мање

  • Можете себи приуштити да потрошите 5 долара или мање на уплатницу

  • Немате приступ финансијској институцији - или је згодније купити негде другде

Ево како да одлучите шта вам најбоље одговара.

Када треба да користим благајнички чек?

Благајнички чекови су бољи за велике куповине. Рецимо да желите да потрошите 5.000 долара на половни аутомобил, али продавац неће прихватити лични чек. Ако не желите да носите велике количине готовине, потребан вам је други облик загарантованог плаћања.

У овом случају, благајнички чек, који се понекад назива и званични чек, би био бољи избор. Многа предузећа неће издати новчану упутницу за више од 1.000 долара, али обично не постоји ограничење износа који благајнички чек може покрити.

С друге стране, ако треба да уплатите 500 долара за стан и не можете да користите лични чек, упутница би била мудрија јер су генерално јефтинија.

» ВИШЕ: Научите како да добијете благајнички чек (и када вам затреба)

ЦД за управљање готовином штедње Провера тржишта новца Штедни рачун је место где можете безбедно да складиштите новац док зарађујете камату. Штедни рачун је место где можете безбедно да складиштите новац док зарађујете камату. Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

ЛендингЦлуб Штедња високог приноса

АПИ

0.60%

Мин. стање за АПИ

$2,500

Сазнајте више

Федерално осигуран од стране НЦУА

Аллиант Цредит Унион Хигх-Рате штедња

АПИ

0.55%

Мин. стање за АПИ

$100

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Откријте банковну штедњу на мрежи

АПИ

0.40% Оглашени онлајн штедни рачун АПИ је тачан од 02.12.2021

Мин. стање за АПИ

$0

Ови готовински рачуни комбинују услуге и функције сличне чековним, штедним и/или инвестиционим рачунима у једном производу. Рачуне за управљање готовином обично нуде небанкарске финансијске институције. Ови готовински рачуни комбинују услуге и функције сличне чековним, штедним и/или инвестиционим рачунима у једном производу. Рачуне за управљање готовином обично нуде небанкарске финансијске институције. Сазнајте више

на веб страници СоФи-ја

СоФи Монеи®

АПИ

0.25%

Мин. стање за АПИ

500 долара

Сазнајте више

на веб страници Веалтхфронт-а

Веалтхфронт готовински рачун

АПИ

0.10%

Мин. стање за АПИ

$1

ЦД-ови (потврда о депозиту) су врста штедног рачуна са фиксном стопом и роком, и обично имају веће камате од обичних штедних рачуна. ЦД-ови (потврда о депозиту) су врста штедног рачуна са фиксном стопом и роком, и обично имају веће камате од обичних штедних рачуна. Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Цапитал Оне 360 ЦД

АПИ

0.70%

Термин

2 године

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Цапитал Оне 360 ЦД

АПИ

1.00%

Термин

5 година

Сазнајте више

Депозити су осигурани ФДИЦ-ом

Рачун потрошње звона

АПИ

Н/А

Мјесечна накнада

$0

Сазнајте више

Депозити су осигурани ФДИЦ-ом

Оне Спенд

АПИ

Н/А

Мјесечна накнада

$0

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Цити провера приоритета

АПИ

0.03%0.03% годишњег процентуалног приноса

Мјесечна накнада

$30

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Провера награда ЛендингЦлуб-а

АПИ

0.10%0.10% АПИ на стање од $2,500–$99,999

Мјесечна накнада

$0

Рачуни тржишта новца плаћају стопе сличне штедним рачунима и имају неке функције провере. Рачуни тржишта новца плаћају стопе сличне штедним рачунима и имају неке функције провере. Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Рачун тржишта новца ЦИТ банке

АПИ

0.45%

Мин. стање за АПИ

$0.01

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Куонтиц рачун на тржишту новца

АПИ

0.40%

Мин. стање за АПИ

$0

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Тржиште новца са високим приносом Акос Банк®

АПИ

0.25%

Мин. стање за АПИ

$0

ИСТРАЖИТЕ ВИШЕ НАЛОГА

Што мање кошта, чек на благајни или новчана упутница?

Новчани улози обично коштају мање. Валмарт има неке од најбољих цена за упутнице, наплаћујући максимално 88 центи за износе до 1.000 долара са важећим личним документом са фотографијом који је издао државни орган. У.С. Поштанска услуга наплаћује од 1 УСД.25 до 1 долара.76, зависно од износа. Банке често наплаћују око 5 долара.

Благајнички чекови у било ком износу ће вам вратити око 10 долара.

Неке банке и кредитне уније одричу се накнада за благајничке чекове и новчане упутнице за клијенте са одређеним рачунима.

» ВИШЕ: Ево шта треба да знате о новчаним упутствима

Што је лакше купити?

Упутнице се лакше купују. Упутнице можете купити у поштама, неким малопродајним објектима, банкама, продајним местима и другде. Одлазак у супермаркет по млеко? Такође можете да подигнете новчану упутницу на шалтеру корисничке службе.

С друге стране, благајнички чекови су обично доступни само од финансијске институције чији сте члан.

Ако се надате да ћете било који од њих купити на мрежи, нећете имати много среће. Издавачи често захтевају да посетите физичку локацију да бисте купили уплатницу или чек. Ако то није опција, можете замолити свог примаоца да вам дозволи да пошаљете новац на мрежи. Ово је обично бесплатно са банковним рачуном, а међу услугама пеер-то-пеер трансфера, Венмо не наплаћује корисницима плаћање унапред плаћеном дебитном картицом.

» ВИШЕ: Најбољи начини за слање новца на мрежи

Шта је сигурније, упутница или чек?

Благајнички чекови могу бити мало сигурнији. Ако изгубите благајнички чек или новчану упутницу, или ако је украден, можете предузети кораке да повратите свој новац – обично тако што ћете издаваоцу показати своју признаницу и затражити повраћај новца. То чини било коју опцију безбеднијом од ношења готовине.

Међутим, на уплатници, купац попуњава име примаоца, што је слично писању чека. (Овде сазнајте више о томе како написати чек.) Ако изгубите уплатницу пре него што је попуните, свако може да је уновчи. А када неко уновчи ту уплатницу, више него вероватно нећете добити свој новац назад.

Ако се новчана упутница или благајнички чек уновче на превару, можете контактирати полицију и радити кроз правни систем како бисте покушали да повратите новац.

Благајнички чекови нуде мало већу заштиту, јер финансијска институција попуњава ред „плати на“ уместо купца. А званични чек који је саставила финансијска институција примаоцу може изгледати веродостојније од упутнице са вашег локалног 24-часовног тржишта. Али било која опција је добар начин да се гарантује плаћање.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here