Позајмица ЦД-а: како то функционише

ЦД зајмови нису тако уобичајени као друге врсте личних зајмова, али могу постићи две ствари које раде и други зајмови: обезбедити готовину у хитним случајевима и помоћи у изградњи или обнови кредита. Упознајте предности и ризике ЦД зајмова пре него што одлучите да их добијете.

Шта је ЦД позајмица?

ЦД зајам, или ЦД обезбеђен зајам, је врста личног зајма који користи ЦД као колатерал. Можда сте боље упознати са другим осигураним кредитима као што су хипотеке или ауто-кредити, који захтевају колатерал у облику куће или аутомобила да покрију зајам.

ЦД кредити имају неке предности. Као прво, каматне стопе су много ниже него за необезбеђене кредите и кредитне картице. И друго, ЦД зајам је обично лакше добити и бити одобрен од других личних зајмова или кредитних картица. Одобрење се може десити у року од једног радног дана, у зависности од банке или кредитне уније.

Али недостаци могу бити велики. Као и други осигурани зајмови, зајмодавац може запленити колатерал — ваш ЦД — ако престанете да плаћате. Ваша средства са ЦД-а би се користила за отплату кредита.

Кључне карактеристике ЦД позајмице

 • Типично висока стопа одобравања и брз приступ средствима. Неке банке, укључујући Веллс Фарго и Труист (раније СунТруст), кажу да се о одобрењима зајма за ЦД може одлучити за мање од једног радног дана. Приступ средствима може доћи већ следећег дана.

 • Ниске фиксне каматне стопе. Неке банке и кредитне уније постављају минималну стопу на своје ЦД кредите „2% у односу на ЦД стопу.” То значи да ако ваш ЦД плаћа стопу штедње од 1%, на пример, стопе зајма почињу од 3%. Стопе ће се разликовати у зависности од вашег кредита, дужине кредита и других фактора, али је мало вероватно да ће бити близу просечне годишње годишње кредитне картице у 2019. години: 17%. Зајмодавци могу приуштити ниске стопе јер је ЦД зајам за њих мање ризичан од кредитне картице или необезбеђеног личног зајма.

» Спремни за поређење? Проверите обезбеђене кредите у 4 банке и онлајн зајмодавцима

Коме су најбољи ЦД кредити?

 1. Они који стварају кредит, а немају приступ кредитној картици. Уобичајени начини за успостављање кредитне историје укључују добијање обезбеђене кредитне картице или постаје овлашћени корисник на кредитној картици друге особе. Али ако не можете ни једно ни друго, а имате ЦД, позајмица за ЦД може бити решење. (Сазнајте више о кредиту за изградњу.)

 2. Они којима су потребна хитна средства са свог ЦД-а пре него што сазре. Да бисте лакше проценили да ли позајмица ЦД-а има смисла за вас, прво проверите колика је казна за превремено повлачење вашег ЦД-а. Можда би било јефтиније и лакше једноставно раскинути ЦД раније. (Израчунајте цену користећи овај водич за казне за ЦД.) Ако би казна била већа од накнада и камата за позајмицу ЦД-а, размислите о позајмици за ЦД.

» Мислите да ће вам у будућности требати ЦД? Погледајте најбоље цене ЦД-а за друго место за ваш новац

Прос

 • ЦД зајмови могу изградити кредит. Као и други кредитни производи, провајдер ЦД кредита пријављује уплате кредитним бироима. Креирање историје благовремених плаћања може помоћи вашем кредиту.

 • Ваш ЦД наставља да зарађује камату када узмете ЦД зајам. Ваш ЦД може имати двоструку дужност тако што повећава ваш новац и служи као колатерал.

Цонс

 • Изгубићете новац са ЦД-а ако не можете да отплатите зајам. Генерално, ако престанете да плаћате, банка ће користити ваш ЦД за отплату преосталог дуга и неплаћање ће наштетити вашем кредиту. То је двоструки ударац: губите уштеђевину и ваш кредитни резултат опада.

 • ЦД позајмице нису уобичајене. Многе националне банке их не нуде, са два изузетка: Веллс Фарго и Труист. Ваш ЦД ће вероватно морати да буде у истој банци која нуди зајам за ЦД.

 • ЦД зајмови могу носити накнаде, укључујући накнаду за почетак и накнаде за кашњење у плаћању. Ово је додатак камати коју ћете платити.

 • Током позајмице ЦД-а, ваша средства ЦД-а се замрзавају или стављају на чекање. Обично, када отворите ЦД, можете покварити печат у хитним случајевима, подићи свој новац и платити казну за превремено повлачење. Трошкови могу да варирају од камате од месеци до године. Али када ЦД постане колатерал за зајам, генерално морате да отплатите зајам пре него што поново можете да приступите свом ЦД-у.

Како добити ЦД зајам

Ево корак по корак процеса:

 1. Пријавите се за ЦД зајам на веб страници банке, телефоном или у филијали. Ваш приход, запослење и кредитна историја могу бити процењени.

  • Изаберите рок зајма. Можда ћете моћи да одаберете тачан број месеци зајма, у оквиру ограничења. Банка може захтевати да кредит буде краћи од преосталог рока за ЦД.

  • Изаберите износ кредита. Генерално, не може бити више од износа на вашем ЦД-у, а банка може ограничити износ на одређени проценат вашег ЦД-а.

 2. Платите све накнаде. ЦД зајмови могу имати накнаду за почетак и кашњење, између осталих трошкова. Проверите ово пре него што поднесете пријаву.

 3. Ако је одобрено, примите кредит. Ваша средства са ЦД-а су стављена на чекање до краја позајмице, док на вашем ЦД-у још увек зарађује камате и рок се наставља. Можете користити зајам за плаћање хитних трошкова, консолидацију дуга или за друге потребе.

 4. Отплатите кредит у месечним отплатама. Генерално, што је дужи рок, то је нижа уплата и више камата плаћате укупно. Када се позајмица ЦД-а заврши, проверите колико је вашем ЦД-у преостало; по доспећу, можете подићи средства без плаћања казне за превремено повлачење. (Сазнајте више о процесу када ЦД сазре.)

ЦД позајмица може бити корисна у неким сценаријима, али знајте ризике и уверите се да вам одговара пре него што се обавежете.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here