Сертификовани финансијски планер (ЦФП): Шта треба да знате

Сертификовани финансијски планер је врста финансијског саветника који поседује један од најригорознијих сертификата за знање финансијског планирања. ЦФП-и морају имати неколико година искуства у вези са финансијским планирањем, положити ЦФП испит и придржавати се строгих етичких стандарда које поставља Одбор за стандарде сертификованог финансијског планера.

ЦФП-ови, за разлику од неких других врста финансијских саветника, држе се фидуцијарног стандарда, што значи да су обавезни да делују у најбољем интересу свог клијента.

Шта ради сертификовани финансијски планер или ЦФП?

ЦФП вам могу помоћи да креирате и одржавате финансијски план. ЦФП може почети одређивањем ваших финансијских циљева и разговором о вашој тренутној финансијској ситуацији и апетиту за ризиком. ЦФП такође може да вас посаветује о свему, од избора специфичних инвестиција, штедње за учешће на дому и планирања за пензију.

Неки ЦФП-и су специјализовани за одређену област, као што су развод или планирање пензионисања, док други имају тенденцију да раде са одређеним клијентима, као што су власници малих предузећа или пензионери. Због тога је корисно имати идеју о услугама које су вам потребне пре него што одаберете ЦФП.

» Желим да радим са локалним саветником. Пронађите финансијског саветника у мојој близини

Да ли се исплати платити ЦФП?

Није свима потребна помоћ у вези са финансијама, али за оне којима је потребна, ЦФП у свом углу може бити од непроцењиве вредности. Ако нисте сигурни како да организујете своје финансије, управљате инвестирањем или уравнотежите своје финансијске приоритете, ЦФП може помоћи.

Истраживање Китцес Ресеарцх-а о финансијском планирању из 2018. показало је да ЦФП у просеку наплаћују 1.871 УСД за свеобухватан финансијски план, 235 УСД за услуге по сату и 5.528 УСД за годишње услуге задржавања. И док не постоји одређена накнада коју ЦФП наплаћују, она је обично већа од онога што нецертификовани саветник може да наплати. Услуге онлајн финансијског планирања, од којих неке нуде приступ ЦФП-има, обично наплаћују мали проценат ваше имовине под управљањем, често између 0.3% и 0.9%. (Прочитајте више о томе колико кошта финансијски саветник.)

Такође је важно размотрити како тачно ваш саветник добија плату. Ово је делимично одређено да ли су саветници само за накнаде или саветници који се заснивају на хонорарима.

Саветници који плаћају само хонораре плаћају искључиво њихови клијенти, што ствара мање могућности за сукоб интереса. Саветници засновани на хонорарима могу добити провизију за производе које продају, што понекад може створити те конфликте, као што је предлагање лошијег производа у односу на бољи јер би добили провизију. Везани својом фидуцијарном обавезом, ЦФП-ови морају да ставе потребе својих клијената на прво место, без обзира на њихову структуру накнада (иако је увек добра идеја питати било ког саветника, ЦФП или не, каква је њихова структура накнаде, и сарађивати са саветник који се плаћа само ако је могуће).

Како да пронађем ЦФП?

Неке услуге финансијског планирања на мрежи нуде приступ ЦФП-има за мање од онога што наплаћује лични саветник. У наставку погледајте неке од наших омиљених услуга које укључују приступ ЦФП-има.

НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

0.40%

Накнада за управљање

Накнаде

150 долара и више

месечно (бесплатне почетне консултације)

Накнаде

0%

Накнада за управљање

Минимум налога

100.000 долара

Минимум налога

500 долара

Минимум налога

$0

Промоција

До 1 године

бесплатног управљања са квалификованим депозитом

Промоција

15% попуста

једна година финансијског планирања (захтева годишње плаћање унапред)

Промоција

бесплатно

саветовање о каријери плус попусти на кредит са квалификованим депозитом

ЦФП одбор нуди именик свих својих сертификованих ЦФП-а, што олакшава проналажење личног саветника у вашој области. Овај сајт вам такође омогућава да проверите статус сертификације ЦФП-а и проверите да ли постоје случајеви дисциплинских мера.

Која је разлика између ЦФП-а и финансијског саветника?

Сертификовани финансијски планер је једна од многих врста финансијских саветника. Док је „финансијски саветник“ општи термин који не означава нужно било какве посебне акредитиве, ЦФП-ови имају сертификат који обезбеђује да имају неколико година искуства и да се придржавају фидуцијарног стандарда.

Запамтите, ако сумњате у ЦФП статус свог саветника, можете проверити статус на веб страници ЦФП одбора.

ЦФП вс. ЦФА вс. ЦхФЦ вс. ЦПА

Различите ознаке које финансијски саветници имају могу изазвати одређену забуну. Чешће него не, финансијски саветник који је ЦФП ће моћи да вам помогне са вашим потребама финансијског планирања, али други саветници могу бити у могућности да вам боље помогну у одређеним областима, као што је пореско саветовање. Неки саветници чак имају вишеструке ознаке, што их чини конкурентнијим у својој области. Ево неколико уобичајених ознака које саветник може имати.

Овлашћени финансијски аналитичар: ЦФА су специјализовани за анализу инвестиција и управљање портфолиом. Док ЦФП обично помажу појединачним клијентима у њиховом финансијском планирању, ЦФА често служе као финансијски саветници за корпорације.

Овлашћени финансијски консултант: Док су ЦхФЦ-ови мање уобичајени од ЦФП-а, две сертификације захтевају сличан рад на курсу, а примаоци сваке од њих вероватно иду истим путем каријере: финансијско саветовање и услуге планирања. ЦхФЦ-и могу имати више обуке о савременим темама финансијског планирања, као што су финансирање понашања, планирање за истополне парове и планирање након развода, али ЦФП имају строже академске и испитне захтеве.

Сертификовани јавни рачуновођа: ЦПА се мало разликују од неких других сертификата финансијског саветовања. ЦПА сертификат је уобичајен међу онима који припремају порезе и рачуновођама (иако ЦПА има реч „рачуновођа“ у себи, немају сви рачуновође сертификате ЦПА). Ако ваш финансијски саветник има ЦПА, можда ће вам помоћи да оптимизујете пореску ситуацију.

Како да постанем ЦФП?

Није лако постати ЦФП, и то са добрим разлогом. Помагање људима да управљају својим финансијама је важан посао. У просеку, потребно је између 18 и 24 месеца да постанете ЦФП, а може коштати најмање 4.000 долара (ако већ имате додипломску диплому). Ево шта је још потребно:

  • Испуните услов за образовање. Одбор ЦФП-а захтева завршетак одређеног курса о финансијском планирању и диплому или више. Кандидати имају до пет година од датума полагања испита да добију диплому.

  • Положити испит. Испит се састоји од 170 питања са вишеструким избором која се попуњавају за укупно шест сати. Према ЦФП одбору, око 67% оних који први пут полажу испите положило је 2019.

  • Стекните професионално искуство. Да би испунили услов за искуство, будући ЦФП-и треба да заврше или 6.000 сати професионалног искуства у вези са финансијским планирањем или 4.000 сати приправничког стажа који испуњава додатне услове. Ови сати се могу завршити или у року од 10 година пре полагања испита или у року од пет година након полагања.

  • Придржавајте се етичког стандарда. Последњи кораци да постанете ЦФП је да потпишете Етичку декларацију, у којој се обавезујете да ћете деловати као фидуцијар за своје клијенте, и прођете проверу прошлости коју спроводи Одбор ЦФП.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here