Поглавље 7 Стечај: шта је то и како поднети документ,

Банкрот из поглавља 7 може избрисати многе облике огромног дуга под заштитом савезног суда. Можда ћете морати да се одрекнете неке имовине, попут скупог аутомобила или накита, али велика већина подносилаца захтева не. Стечај из поглавља 7 је најбржи и најчешћи облик стечаја.

Банкрот у поглављу 7 брише већину необезбеђених дугова, односно дугова без колатерала, као што су медицински рачуни, дуг кредитне картице и лични зајмови. Међутим, неки облици дуга, као што су заостали порези, судске пресуде, алиментација и издржавање деце, и студентски кредити генерално не испуњавају услове. Банкрот у поглављу 7 оставиће озбиљан траг на вашим кредитним извештајима за 10 година. Током овог периода вероватно ћете бити теже да добијете кредит. Упркос томе, вероватно ћете видети да ваши кредитни резултати почињу да се опорављају у месецима након подношења пријаве.

Читајте даље да бисте сазнали како можете да се квалификујете за банкрот из поглавља 7, како да поднесете захтев, да ли је ова опција отписа дуга права за вас и како да се обновите након банкрота.

Да ли се квалификујете за банкрот из поглавља 7?

Да бисте се квалификовали за стечај из поглавља 7:

 • Мора проћи тест имовинског стања, који гледа на ваше приходе, имовину и трошкове.

 • Не можете завршити Поглавље 7 у протеклих осам година или Поглавље 13 банкрот у протеклих шест година.

 • Нисте могли да поднесете захтев за стечај (поглавље 7 или 13) у претходних 180 дана који је одбачен зато што се нисте појавили на суду или поступили по налогу суда, или сте добровољно одбацили свој поднесак јер су повериоци тражили судску помоћ да поврате имовину коју су имали заложно право на.

Како подносите банкрот у поглављу 7?

Вероватно можете завршити процес у року од шест месеци. Мораћете да следите неколико корака.

 1. Кредитно саветовање: Морате да завршите саветовање о стечају пре подношења захтева од квалификоване непрофитне агенције за кредитно саветовање у року од 180 дана пре подношења захтева.

 2. Пронађите адвоката: Пре него што уђете у различите обрасце потребне за подношење поглавља 7, пронађите квалификованог адвоката за стечај који ће вам помоћи. Тешко је наћи новац за адвоката када вам треба отпис дуга, али ово није „уради сам“ ситуација. Недостатак или неправилно попуњена папирологија може довести до одбацивања вашег случаја или до отпуштања неких дугова.

 3. Поднесите папирологију: Ваш адвокат ће вам помоћи у подношењу ваше петиције и друге папирологије. Али на вама је да прикупите сву релевантну документацију о својој имовини, приходима и дуговима. Аутоматски останак ступа на снагу у овом тренутку, што значи да већина поверилаца не може да вас тужи, да вам заплени плате или да вас контактира за исплату.

 4. Стечајни управник преузима: Након што ваш захтев буде поднесен, стечајни управник именован од стране суда ће почети да управља процесом.

 5. Састанак поверилаца: Повереник ће организовати састанак између вас, вашег адвоката и ваших поверилаца. Мораћете да одговорите на питања повереника и поверилаца о вашим облицима стечаја и финансијама.

 6. Ваша подобност је утврђена: Након прегледа ваше документације, повереник ће потврдити да ли испуњавате услове за Поглавље 7.

 7. Рукована имовином која није изузета: Повереник одређује да ли је имовина која није изузета вредна продаје како би приходи могли да иду повериоцима. Имовина која није изузета може бити накит или капитал у вашој кући или аутомобилу ако је већи од ограничења изузећа ваше државе. Међутим, већина појединачних случајева из поглавља 7 су случајеви „без имовине“ у којима не постоје ставке које нису изузете за ликвидацију.

 8. Обезбеђени дугови: Да бисте решили своје обезбеђене дугове, имовина која се држи као колатерал може се наложити да се врати повериоцу. Или ћете можда моћи да откупите колатерал (плаћате повериоцу онолико колико сада вреди) или поново потврдите дуг (договорите да се дуг искључи из стечаја и наставите да га враћате).

 9. Образовни курс: Пре него што се ваш случај реши, мораћете да похађате курс финансијског образовања од квалификоване непрофитне агенције за кредитно саветовање.

 10. Отпуштање: Три до шест месеци након подношења петиције, ваш случај ће бити разрешен, што значи да су подобни дугови опроштени. Убрзо након тога ваш случај ће бити затворен.

Да ли је Поглавље 7 банкрот право за вас?

Уверите се да знате разлику између стечаја из поглавља 7 и банкрота из поглавља 13. Поглавље 7 има смисла када:

 • Немате много средстава.

 • Ваши проблемски дугови износе више од 50% вашег годишњег прихода.

 • Ваши проблемски дугови могу бити отплаћени или опроштени у Поглављу 7. То укључује дугове као што су медицински рачуни, дугови кредитне картице и личне зајмове или кредите до дана исплате.

 • Било би потребно пет година или више да отплатите дуг, чак и ако сте предузели екстремне мере.

Неки дугови се обично не могу избрисати у стечају, укључујући недавне порезе, издржавање деце и студентске кредите. Ипак, банкрот може бити опција за вас, ако би брисање других врста дугова ослободило довољно новца за плаћање дугова који се не могу избрисати.

Други уобичајени облик банкрота потрошача, Поглавље 13, може бити бољи ако имате више имовине или осигураних дугова и можете отплатити дио или све што дугујете.

Доступне су и друге опције за отпис дуга, као што је план управљања дугом преко агенције за кредитно саветовање. Искористите предности бесплатних почетних савета које нуде кредитни саветници и многи стечајни адвокати пре него што одлучите о путу.

Обнова након банкрота

Вашем финансијском животу – посебно вашем кредиту – биће потребна пажња након банкрота, али решавање много дугова вам даје добру почетну тачку.

Предузмите два корака за обнову након банкрота:

 • Направите финансијски план: Направите буџет, креирајте финансијске циљеве и размислите о ангажовању бесплатне помоћи непрофитног кредитног саветника да вам помогне на том путу.

 • Вратите свој кредит: Извршите све уплате на време, одржавајте стање кредита ниским и оспорите грешке у својим кредитним извештајима.

Често постављана питања Да ли ће подношење захтева за банкрот уништити мој кредит?

До тренутка када будете спремни да поднесете захтев за банкрот, ваши кредитни досијеи ће вероватно имати неколико грешака због кашњења у плаћању или отпуштених рачуна. Међутим, након отпуштања банкрота, ваши кредитни резултати ће се вероватно вратити у року од шест месеци.

Шта је са подношењем захтева за банкрот сам?

Требало би да ангажујете адвоката када поднесете захтев за банкрот. То је зато што има много покретних делова и једна мала административна грешка може довести до одбацивања вашег случаја.

Колико времена је потребно да се покрене стечај?

Постоји много корака који су укључени када поднесете захтев за банкрот, али уз помоћ квалификованог стечајног адвоката требало би да будете у могућности да завршите процес у року од шест месеци.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here