Проверите финансије одмах да бисте избегли заостајање

Јесен је савршено време да преиспитате своје финансије јер још увек има времена за прилагођавање пре краја године. Континуирана пандемија и економска неизвесност чине га још компликованијим, али финансијски стручњаци препоручују да пажљиво погледате своју уштеђевину и планирате циљеве за 2022.

Многи владини програми, укључујући додатну помоћ за незапослене, паузу у плаћању савезног студентског зајма и авансне исплате пореских кредита за децу, требало би да истекну 2022. године или раније.

„Људи се враћају на то да морају да плаћају за ствари“, каже Малколм Етриџ, сертификовани финансијски планер и домаћин Тецх Монеи Подцаста.

Ево неких финансијских обавеза за решавање ове јесени:

Повећајте краткорочну штедњу

Етриџ предлаже да се сада припремите за постепено укидање владиних бенефиција: „Људи који су добили мораторијум на ваше студентске зајмове, користе те додатне доларе у џепу да отплате дуг по кредитној картици тако да не морате да плаћате обоје истовремено, " он каже. „Сазнаћемо да нисмо толико богати колико смо мислили да јесмо у последњих годину и по дана“, додаје он.

Етхридге такође препоручује изградњу гомиле новца. „Немамо појма како ће изгледати следећа година“, каже он. Поседовање готовине вам омогућава да се носите са неочекиваним трошковима, као и да потенцијално искористите могућности улагања.

Предвидите пореске промене

Ако сте прошли кроз било какве велике промене у протеклој години које би могле да утичу на вашу пореску ситуацију, као што је пресељење у нову државу, венчање или развод или промена посла, можда бисте желели да размислите о разговору са порезником професионални сада, пре него што њихова напорна сезона почне у новој години и преоптерећени су.

„Они раде дуге сате и фокусирани су на обраду пореских пријава на пролеће, а то није добар тренутак за њих да дубоко зароне у вашу ситуацију или да вам дају стратешке смернице“, каже Ангела Мооре, ЦФП и оснивач Модерно образовање за новац, које нуди онлајн курсеве личних финансија за жене.

Размислите о 2021

„Добар је тренутак за размишљање: да ли смо урадили оно што смо рекли да ћемо урадити?“, каже Цхристине Центено, ЦФП и оснивач компаније Симплицити Веалтх Манагемент. Она препоручује да се осврнете на своју уштеђевину и потрошњу у протеклих шест до 12 месеци како бисте могли да извршите сва потребна прилагођавања.

Отворени упис, када запослени могу да бирају у вези са здравственим осигурањем и другим бенефицијама на радном месту као што је животно осигурање, такође се обично одвија пре краја године. Центено предлаже да пажљиво прочешљате своје опције пре него што донесете коначан избор и размотрите било које потребно додатно осигурање, као што је инвалидско или животно осигурање. Такође, уверите се да су наведени корисници ажурни. „Људи осећају више хитности око довођења ствари у ред“ због пандемије, каже она.

Допуните доприносе за пензију

„Видите да ли можете да повећате своје доприносе за пензију и повећате их пре краја године“, каже Мур. Можете наставити да доприносите до 19.500 долара на свој 401(к) до децембра. 31; ако имате 50 или више година, можете допринети додатних 6.500 долара за годину. Ротх ИРА или ИРА доприноси могу се наставити до 15. априла пореског рока.

Ако сте у срећној позицији да сте већ повећали своје доприносе за пензију за годину дана, онда ћете приметити да је ваша плата већа јер се ти одбици више не скидају. Етхридге предлаже разматрање додатних опција штедње као што је улагање новца на штедне рачуне након опорезивања или штедњу на факултетима за дјецу. Празнична потрошња такође погађа крај године, тако да је издвајање новца за то још једна добра идеја.

Спремите се за 2022

Лазетта Раинеи Брактон, ЦФП и ко-извршни директор 2050 Веалтх Партнерс, каже да неки људи тренутно размишљају и о промјенама посла.

„За многе људе, они не желе да се врате на лична радна места, па траже нове послове“, каже она. Ако је то случај, можда ћете морати да издвојите додатни новац за прелазак на посао, посебно ако би то могло значити нижу плату, каже она.

Други велики циљеви за 2022. могли би да укључују коначно одлазак на одмор који је одложен раније током пандемије или реновирање дела ваше куће у којој сте проводили толико времена. „Што пре људи кажу шта желе и ставе то на сто, можете да одложите тај новац да бисте били спремни“, каже Брекстон.

Део тог планирања подразумева и припрему за наставак економских турбуленција, упозорава Френк Паре, ЦФП и председник и извршни партнер ПФ Веалтх Манагемент Гроуп.

„Ако се нешто деси, као што је сутра акваријум на тржишту, новац би требало да се одвоји за ваше краткорочне циљеве како неизвесност не би утицала на вас“, каже он. На тај начин, каже, и даље можете да наставите са својим плановима, било да се коначно пензионишете или идете на путовање одложено пандемијом.

Овај чланак је написао НердВаллет, а првобитно га је објавила Ассоциатед Пресс.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here