Факултетско образовање није непроцењиво

Нека „разорни студентски дуг” не буде са листе.

У овом тренутку, док радите на пријавама и одлучујете које вас школе највише одушевљавају, можда чујете да је дуг на факултетима „добар дуг“.” Да је образовање непроцењиво, и ако ћете позајмити новац за било шта, то би требало да буде да проширите свој ум и могућности за каријеру.

То је само делимично тачно.

У реду је позајмити нешто новца за школу. Али факултетско образовање има своју цену - ону која постаје веома реална након дипломирања ако уплате студентског кредита утичу на то где живите и радите и колико можете да уштедите за будућност.

Годинама од сада, колеџ би требало да живи као сећање на касноноћно трчање у библиотеци и тренутке са сијалицама на часу, а не као финансијска одлука због које жалите. Ево како да то учините.

Процијените своје трошкове факултета

Бесплатна апликација за савезну помоћ студентима, позната као ФАФСА, отворена је 10. 1. 2019. за школску 2020/21. Образац вам даје приступ бесплатној савезној помоћи као што је Пелл Грантс, плус савезни студентски кредит са ниском каматом. Попуните га што је пре могуће ако већ нисте; нека помоћ, као што је савезна радна студија, је први који дође, први добије.

ФАФСА ће вам дати очекивани породични допринос, износ новца који влада израчунава да ваша породица може да обезбеди за колеџ. Користите калкулатор нето цене за сваку школу за коју сте заинтересовани да видите колико ћете вероватно плаћати годишње на основу прихода ваше породице. Ова два броја би требало да вам дају слику школа које ће захтевати масовно годишње позајмљивање студентских кредита и оних које су приступачније.

Није лако напустити своју визију факултета ако је ваша школа из снова прескупа. Да, увек се можете обратити за већу финансијску помоћ, а живот код куће или пријављивање за вањске стипендије може помоћи у надокнади трошкова. Али ваше вероватно оптерећење студентског кредита требало би да буде један од главних фактора које узимате у обзир када одлучујете где да се пријавите и где да идете.

Фокусирајте се на отплату будућег студентског кредита

Ево како да одлучите да ли је школа заиста приступачна: Ваша исплата студентског кредита након дипломирања не би требало да буде више од 10 процената ваше месечне плате за кућу. То важи и за родитеље и за ученике.

Користите калкулатор приступачности студентског кредита да бисте пронашли максималну исплату кредита. Као студент, мораћете да знате своју очекивану плату за прву годину, коју можете пронаћи у Приручнику за преглед занимања Бироа за статистику рада. Немам појма шта ћеш радити после школе? Користите 50.000 долара као горњу границу; то је средња годишња плата за особе од 25 до 34 године са дипломама, према Националном центру за статистику образовања. Али у зависности од тога где живите, 30.000 или 40.000 долара би могло бити реалније, посебно за прву годину ван школе.

Изаберите праве кредите

Пазите и на врсту кредита за коју се одлучите. Прво изаберите савезне кредите и узмите максималан износ субвенционисаних и несубвенционисаних федералних директних зајмова који можете као студент.

Зајмови Родитељ ПЛУС имају веће камате и накнаде од савезних студентских кредита и имају веће лимите задуживања. Родитељи који раде за непрофитне организације могу да добију ПЛУС зајмове опроштене кроз Програм опроста зајмова за јавне услуге, све док прођу кроз процес да ти зајмови буду квалификовани.

Али генерално, родитељима је забрињавајуће лако да позајме превише у ПЛУС кредитима. Такође, ПЛУС зајмови захтевају проверу кредитне способности, тако да ако родитељ не може да се квалификује, ученик ће можда моћи да добије више несубвенционисаних савезних зајмова.

Родитељи би требало да задрже своје зајмове знатно испод горње наведене границе од 10 процената и потенцијално да погледају приватне зајмове, ако могу да добију ниже каматне стопе него што нуде ПЛУС зајмови. Многи приватни зајмови такође нуде могућност да се касније уклони родитељ као супотписник, остављајући студенту одговорност за исплату.

Више од половине корисника студентских кредита у 2017. рекло је да њихово образовање није вредно дуга који су преузели, према истраживању НердВаллет-а. Не морате да будете један од њих.

Овај чланак је написао НердВаллет, а првобитно га је објавила Тхе Ассоциатед Пресс. 

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here