Потпуни водич за осигурање кућних љубимаца

Осигурање кућних љубимаца плаћа неочекиване ветеринарске рачуне тако да се можете усредсредити на то да свом псу или мачки пружите медицинску негу која им је потребна. Али планови осигурања за кућне љубимце разликују се по томе шта покривају и како се исплаћују, тако да је важно разумети како ваша полиса функционише пре него што купите.

Шта је осигурање кућних љубимаца?

Као и здравствено осигурање људи, осигурање кућних љубимаца покрива трошкове медицинске неге. Ако се ваш крзнени пријатељ озбиљно разболи или повреди, рачуни ветеринара за лечење могу се брзо сабрати. Полиса осигурања кућних љубимаца може вам помоћи да их платите.

Ко испуњава услове за осигурање кућних љубимаца?

Већина осигуравајућих компанија за кућне љубимце осигурава само псе и мачке. АСПЦА такође осигурава коње, док Натионвиде продаје планове за птице, змије, зечеве и друге „егзотичне“ кућне љубимце.

Неки осигуравачи прихватају нове кућне љубимце само у одређеним старосним границама. Генерално, штенци и мачићи морају бити стари најмање 6 до 10 недеља, у зависности од осигуравача.

Иако неки планови немају максималну старосну границу, други ограничавају покривеност за старије кућне љубимце или прекидају први упис у доби од 8 до 14 година. Међутим, када се упишете, већина планова ће понудити доживотно осигурање кућних љубимаца све док наставите да плаћате премије.

Неки планови такође захтевају да ваш љубимац недавно посети ветеринара или да затражи од вашег љубимца да се подвргне прегледу пре него што вам прода полису.

» УПОРЕДИТЕ: Друштва за осигурање кућних љубимаца

Периоди чекања

Планови осигурања кућних љубимаца обично имају периоде чекања да покриће почне након што се пријавите. Покриће за повреде од незгода може почети након само неколико дана. Период чекања на покриће болести је често дужи, на пример 14 или 15 дана.

Такође могу постојати периоди чекања од неколико месеци до годину дана за ортопедске проблеме као што су проблеми са укрштеним лигаментом или дисплазија кука.

Ако је вашем љубимцу потребно лечење током ових периода чекања, план неће платити ништа - и сви проблеми који се појаве ће се сматрати већ постојећим условима у будућности.

Шта покрива осигурање кућних љубимаца?

Најчешћи тип плана осигурања кућних љубимаца покрива и несреће и болести. Дакле, ако вашег пса удари ауто или добије инфекцију уринарног тракта, његово лечење ће бити покривено, до границе вашег плана.

Неке компаније за осигурање кућних љубимаца такође нуде полисе само за случај несреће, које су обично јефтиније. Политика само у случају несреће може помоћи ако ваша мачка прогута играчку и треба јој операцију, али неће платити ни цента ако се разболи.

Можете очекивати да већина планова за несреће и болести покрива:

 • Хирургија.

 • Рендген, ултразвук и други дијагностички тестови.

 • Хитна помоћ.

 • Хоспитализација.

 • Лечење болести попут рака или инфекција.

 • Лекови на рецепт.

Али осим ових основа, покривеност може прилично да варира међу плановима. Ево на шта треба обратити пажњу:

Алтернативно и рехабилитационо лечење. Неки планови покривају физикалну терапију и широк спектар алтернативних третмана, као што су акупунктура и киропрактика. Други покривају само неке од њих, не покривају их уопште или ограничавају покривеност на најскупље планове. Не постоји стандардна дефиниција алтернативне неге, па прочитајте детаље да бисте сазнали тачно на које третмане ваш љубимац има право.

Бихевиоралне терапије. Ако ваш ветеринар препоручи третман за проблеме као што су агресија или компулзивно понашање, неки планови ће покрити трошкове, а неки неће. Други могу додатно наплатити пакет који укључује ово покриће.

Урођена или наследна стања. Урођено стање је абнормалност са којом се ваш љубимац роди и која може довести до каснијих компликација. Наследно стање, као што је дисплазија кука или луксација пателе, преноси се на животињу од њених родитеља. Многи планови ће покривати такве услове све док ваш љубимац није показао симптоме пре него што сте купили полису. Други планови могу ограничити покривеност за ове услове.

Таксе за испит. Неки планови вам надокнађују процедуре и лекове, али не покривају трошкове испита када је ваш љубимац болестан или повређен. Други могу додатно наплатити ако желите да ове накнаде буду покривене.

Дијета и суплементи на рецепт. Ако вам ветеринар препише одређену врсту хране или суплемената за лечење здравственог стања вашег љубимца, неки планови ће то платити. Други неће, или ће додатно наплатити покриће.

Завршни трошкови. Крај живота вашег љубимца може донети не само слом срца већ и трошкове повезане са еутаназијом, кремацијом или сахраном. У зависности од вашег плана, осигурање кућних љубимаца може покрити неке или све ове трошкове.

» ВИШЕ: Зашто је вашем псу потребно осигурање од одговорности, чак и ако је савршен

Шта није покривено осигурањем кућних љубимаца?

Већина планова осигурања кућних љубимаца неће покривати:

Претходно постојећи услови. Претходно постојеће стање је медицински проблем који је ваш љубимац имао пре него што сте купили полису или који се појавио током периода чекања. Ово скоро никада није покривено било којим планом осигурања кућних љубимаца. Међутим, неке политике покривају прошла стања која су излечена током одређеног броја месеци.

Једно упозорење: Ако одлучите да повећате покривеност ваше постојеће полисе, неке компаније ће ово третирати као да купујете потпуно нови план. То значи да ваши периоди чекања могу почети изнова, а услови који су претходно били покривени полисом ће се сматрати већ постојећим у будућности.

Естетске или елективне операције. Осигурање кућних љубимаца генерално неће платити за поступке као што су уклањање канџи, купирање репа или резање ушију осим ако се не сматрају медицински неопходним.

Рутинска и веллнесс њега. Већина планова не покрива основе као што су годишње вакцинације, стерилизација, стерилизација и чишћење зуба. Међутим, често можете додати ово покриће уз додатни трошак.

Узгој. Трошкови повезани са узгојем или трудноћом су још једно уобичајено искључење, иако ћете можда моћи да додате јахача да покријете ове трошкове.

» ВИШЕ: Најбоље кредитне картице за власнике кућних љубимаца

Како функционише осигурање кућних љубимаца?

Већина планова осигурања кућних љубимаца вам омогућава да доведете свог крзненог пријатеља било ком лиценцираном ветеринару на лечење, тако да не морате да бринете о томе да ли је одређена клиника „у мрежи“.”

У већини случајева, платићете унапред рачун ветеринара, а затим предати рачун осигуравајућем друштву ради надокнаде. Међутим, неки осигуравачи кућних љубимаца могу директно да надокнаде вашем ветеринару тако да не морате да издвајате толико свог новца.

Испод је неколико фактора који могу утицати на то колико ће вашег ветеринарског рачуна покрити ваш осигуравач.

Ограничења исплате

Неколико планова не ограничава колико ће платити за покривене третмане, али већина осигуравача има максималне исплате. Ево где морате пажљиво да прочитате језик политике. Може постојати ограничење исплате за годину, за животни век вашег љубимца или за врсту инцидента или стања. Или можда постоји комбинација капица.

Дедуцтиблес

Одбитни износ је износ који плаћате из свог џепа пре него што осигуравајућа компанија почне да плаћа. У многим плановима осигурања кућних љубимаца, одбитак се примењује годишње. Када платите одбитак за покривени третман, план почиње да вам надокнађује трошкове. Одбитак се ресетује када обновите полису сваке године.

Према неким другим плановима, одбитак се примењује по инциденту. Када платите одбитак за одређену повреду или болест, план вам надокнађује трошкове до граница полисе, чак и у наредним годинама плана. Ово вам може уштедети новац ако ваш љубимац развије хронично, доживотно стање. Али ако ваш љубимац развије неколико различитих здравствених проблема у току једне године, морате платити одбитке за сваки од њих.

Нивои надокнаде

Планови осигурања кућних љубимаца вам углавном надокнађују проценат трошкова лечења. Ви бирате ниво надокнаде када купујете полису, као што је 70%, 80% или 90%.

Прочитајте детаље о томе како функционише надокнада. Многи планови вам надокнађују проценат ветеринарског рачуна. Други вам надокнађују трошкове на основу распореда бенефиција који су успоставили за свако стање; ако ветеринар наплати више од износа на плану бенефиција, ви сте одговорни за разлику.

» ВИШЕ: Не дозволите свом ветеринару да вас прати заувек

Колико кошта осигурање кућних љубимаца?

Просечна годишња цена полисе осигурања кућних љубимаца која покрива несреће и болести износила је око 594 долара за псе и 342 долара за мачке у 2020, према Северноамеричком удружењу за здравствено осигурање кућних љубимаца. Просечна годишња премија за план само за несреће била је 218 долара за псе и 134 долара за мачке.

Цене осигурања кућних љубимаца се заснивају на:

 • Старост и раса вашег љубимца. Што је ваш љубимац старији, више ћете платити. Неке расе су скупље за осигурање од других јер имају више здравствених проблема.

 • Ваш поштански прој. Локални трошкови ветеринарске неге утичу на премије.

 • Износ и врста покрића. Што више полиса покрива, више ћете платити.

 • Ниво надокнаде и одбитак. Што је нижи ниво надокнаде и већи одбитак, мање ћете платити за план.

 • Осигурање. Цене се разликују у зависности од компаније.

» ВИШЕ: Да ли осигурање кућних љубимаца вреди трошкова?

Како добити осигурање кућних љубимаца

Одредите врсту и износ покрића који вам је потребан, а затим потражите понуде за осигурање кућних љубимаца од неколико компанија. Онлине понуде су доступне од скоро сваког већег осигуравача кућних љубимаца, укључујући опције за прилагођавање ваше покривености.

Проверите да ли политике имају сличне нивое надокнаде, одбитке и годишње границе исплате да бисте били сигурни да добијате фер поређење.

Пре куповине, прочитајте ситна слова да бисте били сигурни да нисте пропустили ништа у ограничењима и изузецима. Многи осигуравачи кућних љубимаца имају узорке политике на својим веб страницама.

Имајте на уму да ћете вероватно купити полису коју ће ваш љубимац имати доживотно. Уз друге врсте осигурања, куповина сваке године за нову полису може вам уштедети новац. Али што је ваш љубимац старији, то ће вероватно имати више постојећих услова - и ниједан од њих неће бити покривен ако купите нови план осигурања кућних љубимаца. Зато дајте све од себе да одаберете компанију и ниво покривености са којим ћете бити задовољни дугорочно.

Често постављана питања Да ли осигурање кућних љубимаца покрива стерилизацију или стерилизацију?

Генерално не, осим ако не купите додатну покривеност за веллнесс и превентивну негу. Планови осигурања кућних љубимаца су дизајнирани да покрију неочекиване несреће и болести, али стерилизација и стерилизација се сматрају рутинском негом вашег љубимца.

Да ли осигурање кућних љубимаца покрива стоматолошку негу?

Зависи од плана и врсте неге. На пример, ако ваш пас сломи зуб у несрећи, лечење би вероватно било покривено. Али годишње чишћење би вероватно потпало под окриље превентивне неге и било би покривено само планом здравља. Лечење зубних болести варира у зависности од политике.

Да ли осигурање кућних љубимаца покрива вакцине?

Као и стерилизација и стерилизација, вакцинација је рутински трошак који обично неће бити покривен ван додатка за веллнесс.

Да ли осигурање кућних љубимаца покрива постојеће услове?

Претходно постојећи услови скоро никада нису обухваћени. Неке компаније праве изузетак за „излечива“ стања која нису показала никакве симптоме током одређеног временског периода, обично шест до 12 месеци пре него што сте купили полису.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here