Конгрес циља на бацкдоор Ротхс. Ево неколико алтернатива

Годинама је У.С. порески закон дао је људима са високим зарадама начин да заобиђу ограничења прихода која су постављена на рачуне за пензионисање са повлашћеним порезом. Такозвани бацкдоор Ротх, или Ротх конверзија, је устаљени метод премештања новца у инвестиције које могу расти без пореза.

Али та задња врата би се ускоро могла затворити. Један предлог који је објављен ове недеље ставио би тачку на Ротхс у позадини као део огромног демократског закона о унутрашњој политици. Промена ће ступити на снагу следеће године.

Повећана пажња долази усред угледних примера како су богати људи користили одредбе за пензију да би створили запањујућу добит. Извештај ПроПублица у јуну, на пример, описује како је технолошки магнат Петер Тхиел претворио 2.000 долара у 5 милијарди долара који би могли постати ослобођени пореза уз помоћ Ротх ИРА.

„Када те ствари почну да излазе на видело, неке од претњи Конгреса морате да схватите озбиљно“, каже Малик С. Ли, извршни директор у Фелтон & Пеел Веалтх Манагемент у Атланти.

Ли, сертификовани финансијски планер, каже да не би било мудро доносити одлуке на основу нацрта закона о којем се још увек интензивно преговара у Вашингтону. Али никада није прерано размишљати о алтернативама.

„Ове бриге око нестанка позадинских врата постоје годинама. Ово није нешто ново“, каже Ли.

Ако су бацкдоор Ротх ИРА-и елиминисани или се суочили са строжијим ограничењима, кажу финансијски планери, богати инвеститори би можда желели да размотре алтернативе, укључујући рачуне здравствене штедње, полисе животног осигурања и традиционалније инвестиционе или пензионе рачуне.

Шта су бацкдоор Ротхс?

Не постоји много опција за пензиону штедњу које носе исте пореске олакшице за људе са високим зарадама као бацкдоор Ротх јер омогућава приступ штедњи која је првобитно била усмерена на средњу класу.

За разлику од традиционалних ИРА, доприноси Ротхс-у су у доларима након опорезивања. Али новац на рачуну може ценити без пореза и може се уновчити без пореза када власник рачуна напуни 59 година 1/2.

Оригинални закони који су регулисали Ротхс затворили су их за особе са високим зарадама. Ове године, на пример, доприноси Ротх ИРА који нису скривени у позадини су ограничени, за појединачне пореске обвезнике, на оне који зарађују 140.000 долара или мање.

Али промена која је ступила на снагу пре деценију направила је изузетак: људи који стављају новац на традиционалне пензионе рачуне, а затим их претварају у Ротхс, (често имају велики рачун за порез у процесу) могу то учинити без икаквих ограничења прихода.

„Ако се ова прилика заврши, онда имате мање стратегија на располагању“, каже Грег Геислер, професор клиничког рачуноводства на Келлеи Сцхоол оф Бусинесс Универзитета Индијана.

Алтернативе бацкдоор Ротхс

Ако Конгрес унесе промене које ће ставити ван домашаја бацкдоор Ротх ИРА, постоји неколико идеја које професионалци личних финансија представљају, а које би могле да реплицирају неке од предности. Али сваки има своје недостатке у поређењу са тренутним системом.

Здравствени штедни рачуни

За људе који имају планове здравствене заштите са високим одбицима, здравствени штедни рачуни или ХСА су начин да оставе неопорезиви новац на страну за плаћање медицинских трошкова који нису покривени њиховим осигурањем. А ови рачуни су неке од најповољнијих опција које су доступне свуда, кажу стручњаци.

„Мислим да просечан Американац заиста не користи предности здравственог штедног рачуна као што би могао бити“, каже Ештон Лоренс, сертификовани финансијски планер и партнер Голдфинцх Веалтх Манагемент-а у Гринвилу, С.Ц.

Предности:

  • За разлику од Ротх ИРА, људи могу давати доприносе пре опорезивања на рачуне здравствене штедње. Али као и код Ротхса, новац може расти без пореза и може се повући без пореза — иако у овом случају само за квалификоване трошкове везане за негу.

  • Послодавци често упоређују доприносе са здравственим штедним рачунима.

  • Иако постоји додатна пореска казна од 20% за повлачење средстава у друге сврхе осим здравствене заштите, тај трошак се ослобађа за власнике рачуна који постану инвалидни или су старији од 65 година.

Против:

  • Максимум који запослени и послодавац заједно могу допринети здравственој штедњи ове године је 3.600 долара за појединца и 7.200 долара за породицу.

  • Власници рачуна морају имати здравствене планове са високим одбитком, које не нуде сви послодавци и можда нису прикладни за све.

Осигурање живота у готовини

Полисе трајног животног осигурања имају компоненту штедње која може бити драгоцена њиховим власницима чак и док су још живи. А неке од погодности одражавају оне које нуди Ротх ИРА.

Али Ли упозорава да постоји разлог зашто се толико људи окреће Ротхсу. Ове полисе животног осигурања су много сложеније.

Предности:

  • Новац у полиси трајног животног осигурања може расти са одложеним порезом.

  • Власници такође могу да узимају кредите у односу на вредност своје полисе, а приходи од тих кредита такође се не опорезују.

Против:

  • Полисе животног осигурања у новчаној вредности нису изграђене као средства штедње за пензију. Због њихове релативно сложене структуре, каже Ли, трошкови могу бити већи.

  • Осигураници који узимају кредите против својих полиса морају их отплатити ако желе да задрже своју очекивану накнаду за смрт. Ли каже да свако ко жели да изврши такву трансакцију треба пажљиво да консултује свог осигуравача о томе шта то значи за одрживост њихове полисе.

Друге опције, конвенционалне и егзотичне

Постоје и друге бацкдоор Ротх ИРА алтернативе које би могле радити за неке људе. Лоренс сугерише да би људи који поседују предузећа можда желели да размотре план за пензионисање готовине поред 401 (к). Такав аранжман може омогућити много веће доприносе од традиционалних ИРА.

Али он каже да корисност таквог плана у великој мери зависи од специфичности компаније, њеног власништва, њеног тока новца и њене радне снаге.

Друга опција је да видите да ли доприносите максималном износу дозвољеном у оквиру планова пензионе штедње које нуди ваш послодавац.

А ако је ваш примарни циљ да дугорочно увећате свој новац, традиционални инвестициони рачуни и даље могу да обезбеде атрактивне приносе. Чак и ако ове инвестиције подлежу капиталној добити и другим порезима, постоје стратегије за ограничавање вашег пореског оптерећења.

„Најважнији део за све ће бити само марљивост у штедњи“, каже Лоренс.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here