Узмите у обзир вредност дневних задатака када купујете животно осигурање

Можда нећете бити плаћени да водите децу у школу, перете веш или поправљате судопер, али свакодневна подршка коју пружате својој породици може се осећати као посао са пуним радним временом. А унајмљивање некога да се бави овим задацима у случају ваше смрти може бити скупо, због чега животно осигурање може бити од користи.

Када израчунавате колико вам је животно осигурање потребно, можда нећете помислити да укључите ове свакодневне задатке. Плата хранитеља често је прва и у центру пажње када се процењује покривеност породице, јер је важно да се тај приход замени ако примарни зарађивач умре. Али ако потцењујете услуге подршке које пружате, ваши најмилији могу имати неочекиване трошкове.

Утицај неплаћене подршке

Породице често занемарују покриће животног осигурања за супружника који остаје код куће, каже Мери Бет Сторјохан, сертификовани финансијски планер и оснивач Воркабле Веалтх-а.

Ипак, вредност услуга које пружа родитељ који остаје код куће често далеко превазилази приходе хранитеља, каже Џесика Лепоре, оснивач Суревестед, агенције за животно осигурање коју покреће вештачка интелигенција. Ови задаци могу укључивати бригу о деци, чишћење, вођење књига, побољшање дома, буџетирање и одржавање.

„Толико ће бити потребно да се уради да се надокнади та нестала особа — чак и ако нису неко ко има традиционални посао“, каже Лепоре.

Знати како тачно проценити свој допринос, било да сте родитељ који остаје код куће или имате посао са скраћеним радним временом, може вам помоћи да креирате робустан план животног осигурања за своју породицу.

Како тачно проценити финансијски утицај

Први корак у вредновању ваших потреба за покривеношћу је да питате свог партнера како би изгледао њихов живот да вас више нема, каже Сторјоханн. Како би ваш партнер управљао свакодневним задацима? Да ли би морали да смање посао? Да ли би средства морала да се преусмере са штедње? Одговори на оваква питања могу вам помоћи да утврдите како ће ваше одсуство финансијски утицати на вашу породицу.

Када знате које услуге ваша породица треба да замени, можете израчунати буџет за покривање сваке од њих.

„Колико би коштало довођење спољне помоћи за те ствари да више не можете да будете у својој улози?“, пита Сторјоханн. Ови трошкови могу значајно да варирају у зависности од локације. На пример, центар за бригу о деци може коштати дупло више у Калифорнији него у Алабами, према подацима из 2020. које је прикупила организација Цхилд Царе Аваре оф Америца, група за истраживање и заступање.

Не заборавите дугове које можда дугујете. Хипотеке су велики покретач за животно осигурање, каже Лепоре. Ако сте супотписник или зајмопримац хипотеке и помажете у плаћању, други потписник би био одговоран за цео дуг ако бисте умрли. Ако имате довољно животног осигурања, можете помоћи другој особи да плати хипотеку без вас. Ако сте једини власник имовине, накнада за смрт може помоћи вашим корисницима животног осигурања да отплате хипотеку и задрже кућу.

Након што сте израчунали финансијски утицај који би ваше одсуство имало на ваше вољене, размислите о томе колико ће трошкови трајати. Брига о деци може бити непотребна након неколико година, док други трошкови могу бити дужи.

Добра је идеја да погледате свој финансијски утицај након великих животних догађаја, као што су венчање, рађање деце или подношење захтева за развод. На пример, ако су ваша деца старија и више им није потребна брига о деци, можда ћете желети да прилагодите покривеност.

Помоћ је доступна ако вам је потребна

Израчунавање вашег финансијског утицаја на друге није лако, посебно ако не знате како функционише животно осигурање или вас застрашују финансијске теме. Добра вест је да људи више причају о новцу, а постоје места на мрежи за учење, каже Сторјоханн.

Полисе животног осигурања могу трајати до краја вашег живота, тако да је добро осећати се самопоуздано када доносите одлуке о покрићу. Ако нисте сигурни, разговарајте са финансијским саветником који плаћа само накнаду или агентом осигурања о опцијама полисе.

„Заиста је важно схватити да вредност нечијег живота није само њихова плата“, каже Лепоре. „Оно што доносе на сто је много више од тога."

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here