Кредитна картица АПР вс. Каматна стопа: нема разлике

Ако носите стање на кредитној картици уместо да га отплаћујете у целости сваког месеца, важно је да знате камату која ће вам бити наплаћена. Када погледате Сцхумер кутију за своју картицу – федерално захтевано откривање стопа и накнада – прва наведена ставка је „Годишња процентуална стопа (АПР).” То је ваша каматна стопа.

Код неких финансијских производа, каматна стопа и АПР се разликују. Код кредитних картица, међутим, нема разлике између каматне стопе и годишње продаје — оне су исте.

Савезни закон о истини у позајмљивању, који регулише све уговоре о потрошачком позајмљивању, захтева од зајмодаваца да наводе своје каматне стопе као АПР. АПР је "прави" годишњи трошак позајмљивања новца, укључујући не само камате, већ и накнаде и друге накнаде. Када узмете хипотеку, на пример, често морате да платите накнаду за почетак, поене и друге трошкове унапред. АПР узима то у обзир, тако да би хипотека са каматном стопом од, рецимо, 6% могла да вас кошта нешто попут 6.15% годишње.

Међутим, код кредитних картица, АПР је само камата. Можда ћете имати годишњу накнаду или имати накнаде за трансфер стања, готовинске авансе, закаснела плаћања и тако даље, али издаваоци кредитних картица не укључују оне у АПР. То је зато што је немогуће предвидети који ће власници картица имати које накнаде.

» ВИШЕ: 8 накнада за кредитне картице и како их избећи

Како је одређена каматна стопа?

Камата на кредитне картице је заснована на основној стопи. То је каматна стопа коју банке наплаћују својим најкредитнијим клијентима, и она је обично 3 процентна поена виша од стопе федералних фондова, коју постављају Федералне резерве.

Издавачи кредитних картица обично наплаћују АПР примарне стопе плус променљиви проценат. На пример, ако је ваш АПР 15.5% и примарна стопа је 4%, емитент је додао 11.5 процентних поена камата. Овај прорачун је наведен испод Сцхумер оквира на вашем листу са условима и одредбама.

Многе картице наплаћују различитим клијентима различите стопе на основу њихове кредитне способности. Шумерова кутија може да каже да је АПР, рецимо, 11.5% до 22.5%. У том случају, власници картица са искричавим кредитом ће платити 11.5%, док ће они са лошијим кредитом платити стопу 22.5% краја опсега.

Када АПР није битан

Власници картица који немају стање на својим кредитним картицама не морају да брину о АПР-у јер то никада не утиче на њих. Већина вероватно ни не зна која је њихова стопа. Ако плаћате свој износ у целости сваког месеца до датума доспећа, неће вам бити наплаћена камата. То је најбољи начин за коришћење кредитних картица.

Ипак, ако стално носите стање из месеца у месец, потражите картицу са ниском каматом која може да смањи износ који плаћате камате.

» ВИШЕ: Како АПР утиче на вашу хипотеку?

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here