Овлашћени корисници кредитне картице: шта треба да знате

Шта је овлашћени корисник?

Овлашћени корисник је неко коме је дозвољено да користи туђу кредитну картицу. Особа која поседује кредитни рачун назива се примарни власник картице.

Овлашћеним корисницима може бити издата сопствена кредитна картица са њиховим именом, али налог припада примарном кориснику картице.

» ВИШЕ: Како знати да ли ће корисник ваше кредитне картице бити проблем

Које обавезе има овлашћени корисник?

Овлашћени корисници могу да купују на налогу, али генерално не могу да мењају сам налог – као што је повећање кредитног ограничења или додавање више овлашћених корисника.

Овлашћени корисници нису обавезни да плаћају ни кредитном картицом, без обзира колико потроше.

Плаћања и промене су одговорност примарног власника картице.

» ВИШЕ: Може ли овлашћени корисник на мојој кредитној картици искористити награде?

Да ли се кредитна активност пријављује кредитним бироима за овлашћеног корисника?

Главни подстицај да будете овлашћени корисник је одбацивање добрих кредитних навика примарног власника картице како бисте помогли вашим кредитним резултатима. Многи издаваоци картица пријављују кредитну активност кредитним бироима за овлашћене кориснике, али неки можда и не.

Власник примарне картице ће морати да пита свог издаваоца картице да ли су ове информације пријављене како би овлашћени корисник добио погодности добре кредитне историје.

» ВИШЕ: Које кредитне картице помажу овлашћеним корисницима да изграде кредит?

Како да додам некога/да будем додат као овлашћени корисник на кредитној картици?

Примарни корисник картице мора да дода овлашћеног корисника. Ово се може урадити тако што ћете позвати издаваоца кредитне картице или се пријавити на налог на мрежи. Многи издаваоци ће издати другу картицу за овлашћеног корисника, али ће она углавном бити послата главном власнику картице, који може да изабере да ли ће је дати овлашћеном кориснику или не.

Ако се картица не дистрибуира, овлашћени корисник може или да користи картицу примарног власника картице или једноставно искористи кредитне предности добрих финансијских навика власника картице.

» ВИШЕ: Да ли треба да учините свог тинејџера овлашћеним корисником на својој кредитној картици?

Како да уклоним некога/да будем уклоњен као овлашћени корисник?

Шта ако се ваше околности промене?

  • Можда је ваш дечко овлашћени корисник на вашем налогу и ви раскинете.

  • Или сте можда ви овлашћени корисник на рачун рођака који је умро.

  • Или сте овлашћени корисник који има финансијских проблема и не жели више искушење кредитне картице.

На срећу, лако је уклонити некога — или себе — као овлашћеног корисника телефонским позивом издаваоцу картице.

(Као што је горе наведено, овлашћени корисници углавном немају право да уносе промене на налог, али изузетак је ако желе да се уклоне из аранжмана.)

» ВИШЕ: Које кредитне картице вам омогућавају да поставите ограничење потрошње за овлашћене кориснике?

Шта је боље — однос са овлашћеним корисником или заједнички власник налога?

Заједнички рачун кредитне картице разликује се од овлашћеног корисничког аранжмана на неколико кључних начина:

  • У случају заједничког рачуна, обоје сте подједнако одговорни за дуг.

  • Заједнички рачуни кредитних картица обично се морају поставити на предњем крају, током процеса пријаве. (Овлашћени корисници се обично могу додати у било ком тренутку након отварања налога.)

Неколико издавалаца више нуди заједничке рачуне кредитних картица. Ако пронађете ону која им дозвољава, то би могло имати смисла у одређеним случајевима - рецимо, за брачни пар који жели да има све своје финансије под једним кровом. Али будите свјесни потенцијалних замки јер та заједничка одговорност може постати проблем ако однос крене на југ.

У случају развода, на пример, без јасних смерница о томе ко је одговоран за дуг, кредитни резултати обе стране ће патити ако се уплате не изврше. Чак и ако судија додели дуг једном од вас, неплаћање може утицати на оба власника рачуна.

У зависности од ваших околности, додавање вољене особе као овлашћеног корисника може бити бољи пут. Та особа ће добити корист од доброг кредита – под условом да практикујете одговорне кредитне навике и да ваш издавач пријави активност – а ви ћете и даље задржати контролу над налогом.

Међутим, имајте на уму да ћете бити у потпуности финансијски одговорни за трошкове овлашћеног корисника, тако да ћете можда желети да унапред поставите јасне смернице за месечну потрошњу.

» ВИШЕ: Овлашћени корисник вс. заједнички власник картице

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here