Смернице продужене гаранције кредитне картице: Водич

Следећи пут када вас благајник пита да ли бисте желели да купите "продужену гаранцију" на нешто, можда би било боље да кажете не.

Ако плаћате кредитном картицом, постоји шанса да ћете се квалификовати за продужену гаранцију без додатних трошкова. Ево како то функционише.

Шта је продужена гаранција?

Продужена гаранција коју нуди ваша кредитна картица обично додаје до годину дана додатног покрића за куповине које испуњавају услове. Она пресликава услове оригиналне гаранције произвођача — на пример, ако оригинална гаранција покрива само производне грешке, онда ће продужена гаранција учинити исто.

Наплатите ставку на своју картицу која нуди покриће и сачувајте признаницу и документацију о гаранцији производа. Ако се производ поквари након истека оригиналне гаранције, можда ћете и даље моћи да будете надокнађени са мреже плаћања ваше картице путем кредита или чека.

Ове политике продужене гаранције не покривају све куповине кредитном картицом. Рачунари, аутомобили и предмети без гаранције произвођача су генерално искључени, на пример. Али ако имате покварену машину за прање судова или неисправну конзолу за видео игре, вероватно ћете имати право на надокнаду.

Зашто је продужена гаранција ваше кредитне картице добар посао

Продужене гаранције које нуде продавци - које су генерално различите врсте планова услуга - обично су скупе. Студија из 2018. коју је спровео Цонсумер Репортс открила је да је средња цена за сервисни план била 126 УСД за велики уређај и 21 УСД за мали. Већина производа се није покварила током временског периода који покрива сервисни план, а чак и људи који су поправке извршили у оквиру сервисног плана нису уштедели много новца у поређењу са људима без покрића, показали су налази.

Да бисте уштедели новац, размислите о томе да се уместо тога ослоните на политику бесплатне продужене гаранције ваше картице. Проверите погодности своје кредитне картице да бисте били сигурни да ваша куповина испуњава услове за покриће пре него што прескочите план услуге.

Каква ми је папирологија потребна?

Да бисте искористили политику продужене гаранције ваше картице, генерално морате да доставите ове записе са попуњеним обрасцем за потраживање:

  • Оригинални рачун продавнице.

  • Извод рачуна који приказује куповину кредитном картицом.

  • Копија гаранције произвођача.

  • Друге политике гаранције или сервисног плана, ако су применљиве.

Када пошаљете обрасце, испитивач мреже плаћања ће одобрити или одбити ваш захтев. Испитивач може затражити више докумената — на пример, понуде за поправку — ако подносите велики захтев. Генерално, мањи захтеви се обрађују брже.

Свака мрежа за плаћање има менаџере гаранције на мрежи, где можете да отпремите слике рачуна и гаранције на свој профил. Не морате да региструјете производе на овај начин, али поседовање докумената онлајн може да олакша касније подношење захтева.

Које кредитне картице нуде продужене гаранције?

Неколико ствари које треба имати на уму када тражите кредитну картицу са продуженом гаранцијом — или покушавате да утврдите да ли их ваша картица нуди.

  • Предности продужене гаранције обично управљају мреже плаћања кредитним картицама — Америцан Екпресс, Виса и Мастерцард — уместо издаваоца кредитних картица као што су Цхасе, Цити, Веллс Фарго или ваша локална банка. Једина мрежа која не нуди продужене гаранције је Дисцовер, који је укинуо погодности 2018.

  • Издавачи картица бирају да ли ће понудити погодности на било којој или свим својим картицама, а такође могу да одлуче да ограниче или прошире обим покрића. Дакле, Виса може учинити погодност доступном, али издавалац може одбити да је дода на вашу картицу. Како са сигурношћу знате да ваша картица нуди предност? Проверите уговор са својом картицом. Требало би да будете у могућности да му приступите када се пријавите на свој налог на мрежи.

  • Све мреже искључују моторна возила (аутомобиле, чамце, итд.) и рачунари. Проверите појединачне мрежне смернице за друга изузимања.

Америцан Екпресс

Виса

МастерЦард

Прихватљиве картице

Већина личних и пословних картица, иако је искључено неколико популарних картица за годишњу накнаду од 0 долара. (Погледајте листу изузетака испод.)

Картице са Виса Сигнатуре или Виса Инфините погодностима.

Све

Како продужава вашу гаранцију

Обезбеђује до 1 додатну годину уз гаранцију произвођача од 5 година или мање. (За Центурион картице, до 3 додатне године.)

Обезбеђује до 1 додатну годину уз гаранцију произвођача од 3 године или мање.

Удвостручује гаранцију произвођача на артикле са гарантним роком од 12 месеци или мање.

Максимална покривеност 

• 10.000 долара по захтеву.

• 50.000 долара годишње.

• 10.000 долара по захтеву.

• 50.000 долара по кориснику картице.

• 10.000 долара по захтеву.

• нема наведеног годишњег или животног ограничења.

Како да поднесем захтев?

Позовите 800-225-3750 у року од 30 дана од инцидента који се квалификује за покриће гаранције.

Позовите администратора бенефиција у року од 60 дана од инцидента који се квалификује за покриће. За потпис визе: 800-551-8472. За Виса Инфините: 888-221-3289.

Позовите 800-627-8372 у року од 60 дана од инцидента који се квалификује за покриће гаранције.

Извор

Америцан Екпресс продужио услове гаранције

Предности Виса Сигнатуре и Инфините картице

МастерЦард водич кроз предности

Америцан Екпресс је престао да нуди покриће продужене гаранције на следеће картице од јануара. 1, 2020: Америцан Екпресс Цасх Магнет® картица • Блуе Цасх Еверидаи® картица од Америцан Екпресс-а • Блуе Цасх® од Америцан Екпресс-а • Плава од Америцан Екпресс®-а • Блуе Ски од Америцан Екпресс®-а • Америцан Екпресс® кредитна картица са попустом на готовину • Амек ЕвериДаи ® Кредитна картица • Цлеар фром Америцан Екпресс® • Платинум Оптима® Цард • Оптима® Цард

*Информација актуелна на дан 10.09.2020.

Доња граница

Продужена гаранција ваше картице може да вам уштеди стотине или хиљаде долара када се ваша куповина поквари. Држите се тих признаница и гаранција и моћи ћете да поднесете захтев без много муке.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here