Услуге надзора кредита: да ли су вредне трошкова?

Многи потрошачи имају право на бесплатно праћење кредита, захваљујући упадима података високог профила. Ако не испуњавате услове за било какво бесплатно покриће али вас забрињавају оваква кршења, уместо тога можете да купите надзор кредита.

Али за све, најмудрији начин је да одете даље од надгледања — који вас упозорава на знаке проблема који се већ десио — и проактивно браните свој кредит замрзавањем.

Да ли су бесплатне услуге кредитног надзора добре?

Ако су ваши подаци компромитовани, то не мора да значи да су ваше податке користили крадљивци идентитета. Међутим, суочавате се са доживотним ризиком од крађе идентитета јер су ваши подаци и бројеви тамо. Ваша најбоља заштита је замрзавање вашег кредита, али би вам такође могло помоћи и бесплатно праћење.

Надгледање кредита прати ваше кредитне извештаје и упозорава вас на промене у њима. Ако неко покуша да искористи ваше податке за отварање кредитног налога, знаћете одмах, а не месецима или годинама касније, када је већа штета и када је њено отклањање компликованије.

» ВИШЕ: Водич за сајбер безбедност како бисте се заштитили

Проналажење најбоље услуге кредитног надзора за вас

Можете купити праћење ако желите. Многе компаније за праћење кредита наплаћују месечне накнаде које могу бити више од 30 долара. Пре регистрације, прегледајте укључене услуге, када и како можете да откажете и која су ваша права ако вас услуга не штити.

Имајте на уму да већину услуга праћења кредита можете сами да урадите бесплатно. Ево како да се заштитите:

 • Добијте замрзавање кредита, што стручњаци сматрају најјачом заштитом од криминалаца који приступе вашем кредиту без дозволе.

 • Проверите детаљне информације о вашим кредитним извештајима. Савезни закон вам даје право на бесплатан годишњи кредитни извештај од сваке од три главне агенције за кредитно извештавање — Екуифак, Екпериан и ТрансУнион. Међутим, као одговор на пандемију, кредитни бирои их сада нуде сваке недеље како би помогли потрошачима да управљају финансијама. Ако нађете грешку у било ком извештају, оспорите је.

 • Пријавите се за услугу са веб локације за личне финансије или компаније за издавање кредитних картица која нуди бесплатне кредитне резултате. Потражите један, као што је НердВаллет, који такође нуди бесплатне информације о кредитном извештају како бисте могли да пратите промене у свом резултату и извештају.

Погледајте свој бесплатни кредитни извештај Сазнајте шта се дешава са вашим бесплатним кредитним извештајем и сазнајте када и зашто се ваш резултат мења. Почети

Ако плаћате услугу праћења кредита

Можда знате да нећете пратити „уради сам“ надзор или сте спремни да платите додатну заштиту. Ако јесте, потражите производ за заштиту од крађе идентитета који нуди надгледање кредита у три бироа и комплетан пакет упозорења о крађи.

Трошак има смисла ако:

 • Већ сте жртва крађе идентитета или сте изложени великом ризику од тога, на пример, ако је ваш број социјалног осигурања већ откривен у случају повреде података или сте изгубили картицу социјалног осигурања.

 • Не желите да замрзнете своје кредитне извештаје.

 • Знате да нећете пратити свој кредит.

Потражите услугу која изричито обећава "надгледање кредита у три бироа" – ако услуга покрива само један кредитни биро, плаћате делимичну заштиту.

Избегавајте производе кредитних бироа

Ако купујете надзор кредита, НердВаллет препоручује да избегавате понуде самих кредитних бироа. Ево зашто:

 • Они можда неће понудити много покрића о крађи идентитета, упркос томе што коштају колико и понуде других компанија.

 • Поред тога, планови за праћење кредитних бироа обично имају клаузулу о арбитражи у својим условима услуге. Када се пријавите, морате да се одрекнете свог права на групну тужбу и пристанете на обавезујућу арбитражу, за коју се широко сматра да је против најбољег интереса потрошача.

Немогућност тужбе је посебно лоша у случају кршења података, као што је инцидент Екуифак 2017, јер би вас кредитни биро могао изневерити на два начина: не пружајући адекватан надзор и неуспехом да заштити информације о потрошачима које прикупља о вама.

Упознајте границе услуга кредитног праћења

Услуге надзора кредита се често оглашавају као заштита вашег кредитног профила. Али то није баш тако.

Ево шта чак ни најбоље компаније за праћење кредита не могу да ураде:

 • Они не могу да спрече крађу идентитета или превару са кредитним картицама.

 • Они не могу да вас спрече да примате пхисхинг е-поруке – или да их отворите.

 • Они не могу спречити некога да се пријави за кредит на ваше име.

 • Неће исправити грешке у вашем кредитном извештају.

 • Они неће зауставити крађу идентитета пореских обвезника.

» ВИШЕ: Погледајте да ли су вам потребне услуге заштите од крађе идентитета

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here