Митови о кредитима и даље трају, чак и након што пандемија примора ближи поглед на финансије“,

Пандемија ЦОВИД-19 пореметила је скоро сваки аспект америчког живота и ставила стрес на новчанике многих људи. Милиони људи су се затекли у уступцима плаћања, одгађању студентских кредита и програмима отплате хипотека, покушавајући да одрже своје финансије на површини.

Један елемент који су неки можда занемарили је познавање њиховог кредитног резултата и разумевање како да га заштите.

„За многе Американце, пандемија ЦОВИД-19 била је позив за буђење да провере своје финансије, укључујући њихов кредитни резултат“, каже Сара Ратхнер, стручњак за кредитне картице у НердВаллет-у. „Али постоји много штетних кредитних митова. Не само да вас могу спречити да изградите свој кредитни резултат, већ вас могу коштати и правог новца.”

Ново истраживање НердВаллет-а, које је почетком септембра спровео Тхе Харрис Полл, питало је више од 2.000 Американаца како су управљали својим кредитним резултатима током пандемије, почевши од марта 2020. Резултати показују да када су у питању заблуде о кредитним резултатима, још увек постоје неке празнине у знању које Американци могу да реше.

Кључни налази

 • Већина Американаца (82%) мисли да њихов кредитни извештај укључује њихов кредитни резултат. У стварности, ваш кредитни извештај и кредитни резултат су одвојене ствари. Ваш кредитни извештај је детаљна листа свих ваших кредитних линија и историје плаћања; ваш кредитни резултат је троцифрени број који зајмодавци користе да би одредили ниво вашег ризика као потенцијалног зајмопримца. Док се информације из вашег кредитног извештаја користе за израчунавање вашег кредитног резултата, ваш резултат се обично не појављује у самом извештају.

 • Скоро 2 од 5 Американаца (39%) мисли да провера сопственог кредитног резултата може довести до његовог пада. Истина је да је провера сопственог кредитног резултата добра финансијска навика коју треба изградити и да неће наштетити вашем кредиту.

 • Скоро половина Американаца (47%) мисли да је ношење малог износа на кредитној картици боље за кредитни резултат него да га отплаћују у потпуности сваког месеца. У ствари, најбоље је да у потпуности платите свој износ јер вас то штеди од прикупљања камата. У ствари, ако желите да помогнете свом резултату, покушајте да извршите неколико мањих уплата током месеца. Тај приступ одржава ваше коришћење кредита – колико свог лимита користите – ниским, а коришћење је други највећи утицај на резултате.

 • Скоро половина Американаца (48%) верује да затварање кредитне картице коју више не користе може помоћи њиховом кредитном резултату. Али губитак кредитног лимита те картице ће одмах наштетити вашем коришћењу кредита. И на крају ће позитивна историја плаћања затвореног рачуна такође нестати из ваше кредитне историје.

Генерације се разликују по знању о кредитном резултату, понашању

Анкета је такође истакла неке генерацијске празнине у кредитном понашању и знању. На пример, припадници генерације З (26%) и миленијалци (29%) су чешће него бејби бумери (13%) рекли да су научили више о томе како њихове акције утичу на њихов кредитни резултат током пандемије. Скоро 1 од 5 генерација Кс (18%) каже да су урадили исто.

Млађе генерације су такође чешће проверавале своје кредитне резултате током пандемије него пре ње. Отприлике 1 од 5 генерација З (21%) и скоро једна четвртина миленијалаца (24%) кажу да су чешће проверавали своје резултате, у поређењу са 12% генерација Кс и 11% бејби бумера. Мали проценат Американаца (7%) каже да никада нису проверавали своје кредитне резултате.

Међутим, млађи одрасли су чешће него старији одрасли погрешно одговорили на питања о томе како функционише кредитно бодовање. На пример, миленијалци (65%) су имали скоро дупло веће шансе од бејби бумера (33%) да верују да је остављање малог износа на кредитној картици боље за ваш резултат него потпуно отплатити салдо. Отприлике половина припадника генерације З (52%) и генерације Кс (47%) дели ову заблуду.

Једно објашњење за старосну разлику у кредитном знању можда има везе са личним искуством. Млађе одрасле особе генерално имају мање искуства у управљању кредитима од старијих одраслих особа.

Пандемија гура многе Американце да пажљивије пазе на свој кредит

Док многи Американци имају неке уобичајене заблуде о кредитним резултатима, неки наводе позитивне промене у начину на који су управљали својим кредитним резултатом током пандемије. Од више размишљања о навикама изградње кредита до стратешког размишљања о исплатама помоћи, истраживање је открило неке позитивне резултате:

 • Један од 5 Американаца (20%) каже да је сазнао више о томе како њихове акције утичу на њихов кредитни резултат током пандемије ЦОВИД-19.

 • Један од 5 Американаца (20%) такође каже да је користио барем једну стимулацију/олакшицу од савезне владе за отплату личног дуга — као што су стања на кредитним картицама и лични зајмови — током овог периода.

 • Мањи део Американаца (17%) каже да је њихов кредитни резултат сада већи него пре почетка пандемије у марту 2020. А само 9% каже да је њихов резултат, генерално, сада нижи него пре пандемије.

Шта треба знати о кредиту за изградњу

Као што је истраживање показало, постоји много дезинформација о кредиту. Али никада није касно да сазнате истину о томе шта може помоћи или наштетити вашем резултату. Ево како да изградите свој кредит:

 • Плаћајте рачуне на време: Историја плаћања има највећи утицај на ваш кредитни резултат.

 • Олако користите кредит: Системи за оцењивање кредита награђују тако што већину вашег кредитног лимита не користите. Настојте да стање на вашој кредитној картици буде испод 30% кредитног лимита.

 • Плаћајте кредитне картице у потпуности сваког месеца: нулирање стања спречава камату и тражи од вас да надгледате и ограничите своју потрошњу. А ако можете да плаћате током целог месеца како бисте одржали ниско стање, тај приступ може помоћи и вашем резултату.

 • Одржавајте своје најстарије кредитне рачуне отвореним: што је дужа ваша кредитна историја, потенцијалним зајмодавцима изгледате мање ризични. И кредитни лимит сваког налога може помоћи вашем укупном коришћењу кредита.

 • Пазите на свој резултат: Провера сопственог кредитног резултата вам не штети и омогућава вам да видите напредак у изградњи кредита и рано уочите све проблеме.

МЕТОДОЛОГИЈА

Ово истраживање је спроведено на мрежи у Сједињеним Државама од стране Тхе Харрис Полл у име НердВаллет од септембра. 7-9, 2021, међу 2.062 одрасле особе старости 18 и више година. Ова онлајн анкета није заснована на узорку вероватноће и стога се не може израчунати ниједна процена теоријске грешке узорковања. За комплетну методологију истраживања, укључујући варијабле пондерисања и величине узорака подгрупа, контактирајте Сару Борланд на [емаил протецтед

Генерација З је дефинисана као одрасли од 18-24 године; миленијалци, старости 25-40 година; Генерација Кс, 41-56 година; и бејби бумери, старости 57-75 година. 

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here