Дуг вс. Финансирање капитала: која опција је најбоља за вас?

Власници малих предузећа генерално имају две основне опције финансирања: финансирање путем дуга и финансирање из капитала.

Финансирање дуга је када позајмљујете новац, често путем зајма за мала предузећа, који отплаћујете са каматом. Власнички капитал је када узмете новац од инвеститора у замену за делимично власништво над вашом компанијом.

Обе опције обезбеђују готовину, али свака има предности и недостатке. Финансирање дуга може бити скупо, посебно ако имате лошу кредитну способност. Док финансирање капитала захтева одустајање од удела у вашој компанији и давање доприноса инвеститорима у пословним одлукама.

Када одабрати финансирање дугом у односу на. Финансирање капитала

Најбоље финансирање вашег пословања биће оно које подржава циљеве и финансијске потребе ваше компаније, сада и у будућности.

Размотрите финансирање дугом ако:

 • Можете се квалификовати. Добијање пословног зајма није увек лако, посебно за стартапе којима је потребно финансирање. Зајмодавцима је често потребно одређено време у пословању, солидан кредит, јака финансијска средства и нека врста колатерала. Ако испуњавате те критеријуме, можда ћете добити конкурентну каматну стопу.

 • Очекујете позитиван повратак. На пример, финансирање дугова би могло да се исплати ако узмете 200.000 долара са годишњом стопом од 8%, али планирате принос од 15%. Још једна позитивна ствар: отплата дуга може изградити ваш пословни кредит, што може довести до бољих стопа и приноса у будућности.

 • Ви сте задовољни ризиком. Ако дате колатерал, не враћање дуга може вас коштати те имовине. Чак и ако дуг није осигуран, ваш кредитни резултат ће бити у опасности, а ствари попут ваше куће или аутомобила могу бити такође ако зајмодавац захтева личну гаранцију.

 • Желите да максимизирате свој новац. Дугорочно финансирање може имати више дугорочних финансијских користи од финансирања путем капитала. Уз власничко финансирање, инвеститори ће имати право на профит, а ако продате компанију, они ће такође добити део прихода. Ово смањује количину новца коју бисте могли зарадити поседовањем компаније.

» ВИШЕ: Како добити кредит за мали бизнис у пет корака

Размотрите власничко финансирање ако:

 • Желите да избегнете дугове. Финансирање власничким капиталом може бити мање ризично од финансирања путем дуга јер немате кредит за отплату или колатерал у игри. Дуг такође захтева редовну отплату, што може наштетити новчаном току ваше компаније и њеној способности да расте.

 • Ви сте стартуп или још нисте профитабилни. Финансирање капитала може бити неопходно ако не можете да се квалификујете за почетни пословни зајам и желите да избегнете скупље опције као што су кредитне картице. Само се уверите да је инвестиција фер процена јер је ваше предузеће младо.

 • Можете пронаћи партнера или ментора. Инвеститори могу понудити обртни капитал за изградњу ваше компаније. Али њихово знање или искуство у индустрији може се показати једнако вредним, посебно ако преузму активну улогу у расту и успеху вашег пословања.

 • У реду си ако се одрекнеш неке контроле. Инвеститор који поседује довољно велики удео има право гласа и може инсистирати на радњама попут избора нових директора. Ако се на крају одрекнете више од 50% власништва, можете изгубити потпуну контролу над својом компанијом. Да бисте га повратили, вероватно ћете морати да откупите инвеститоре - што може бити скупо.

» ВИШЕ: Како групно финансирање капитала може да помогне вашем покретању

Опције финансирања дуга за мала предузећа

Ако желите да финансирате своју компанију дуговима, ево неких уобичајених типова зајмова за мала предузећа:

 • Орочени кредити могу имати високе границе задуживања и могу бити добар избор ако желите да се проширите и имате добре кредите и јаку зараду.

 • Пословне кредитне линије нуде флексибилан начин за испуњавање краткорочних финансијских потреба — на пример, ако треба да купите залихе или поправите покварену опрему.

 • Факторинг фактура може претворити неплаћене фактуре у брзу готовину и може бити опција за стартапе са лошим кредитним способностима јер саме фактуре делују као колатерал.

 • Пословне кредитне картице могу помоћи у покривању текућих трошкова и могу бити неопходне ако сте стартуп који не може да се квалификује за кредит.

 • Лични зајмови за пословање су још једна опција за нова предузећа која желе да се држе капитала, али стопе зависе од вашег кредитног резултата и могу бити скупе.

» ВИШЕ: Најбоље пословне кредитне картице за почетнике

Опције финансирања у капиталу за мала предузећа

Ево неколико опција за финансирање малих предузећа које се могу ослонити на капитал:

 • Ризични капитал може доћи од једне особе или фирме која улаже из фонда новца. Вероватније је да ће ВЦ понудити финансирање основаним предузећима него почетницима и често ће захтевати место у одбору директора, плус капитал.

 • Анђели инвеститори су појединци који користе сопствени новац да понуде финансирање предузећа. Они обично улажу у стартапе са високим потенцијалом зараде, што значи да је већа вероватноћа да ће ризиковати ако поврат изгледа обећавајуће.

 • Породица и пријатељи. Доћи испред ВЦ или анђела инвеститора може бити тешко; зарадити инвестицију је још теже. Можда ћете имати више среће да добијете власничко финансирање од породице и пријатеља. Али ако изгубите њихов новац, ваша веза може бити угрожена.

» ВИШЕ: СБА кредити: шта су и како се квалификовати

Како финансирати мали бизнис

Ако желите да финансирате мало предузеће дуговима, можете се пријавити за кредит са многих места, укључујући банке, кредитне уније, онлајн зајмодавце и У.С. Администрација за мала предузећа.

Да би се прикупило финансирање из капитала, једна опција је понуда приватног пласмана или нерегистрована понуда.

Таква понуда се не би квалификовала као јавна продаја хартија од вредности, тако да не бисте морали да се региструјете код Комисије за хартије од вредности или да пријављујете финансијске информације. Међутим, требало би да испуните одређене СЕЦ захтеве. Ствари могу постати компликоване, па се консултујте са пореским стручњаком и адвокатом за хартије од вредности пре него што се одлучите за ову опцију.

Платформе за групно финансирање капитала су још један начин да изнесете своје пословање пред инвеститоре. Ови сајтови вам омогућавају да промовишете своју компанију како бисте прикупили капитал. Платформе укључују ЕкуитиНет и Фундабле.

СБА такође лиценцира и финансира инвестиционе компаније за мала предузећа, или СБИЦ. СБИЦ-и нуде финансирање дуга и капитала, а директоријум опција можете пронаћи на веб страници СБА.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here