Разлика између кредитних и наплатних картица

Кључна разлика између кредитних и наплатних картица лежи у вашој способности да носите стање – то јест, пребацујете дуг из једног месеца на други.

  • Традиционалне картице за плаћање не продужавају кредит. Од вас се очекује да у потпуности платите остатак сваког месеца.

  • Кредитне картице вам, с друге стране, омогућавају да отплатите своје куповине током времена, иако ће вам обично бити наплаћена камата ако одмах не платите цео износ.

Картице за пуњење брзо постају реликвија. Америцан Екпресс је био последњи велики издавалац наплатних картица у САД.С., али чак и те картице вам сада омогућавају да плаћате одређене куповине (али не све) током времена. Ипак, картице за плаћање имају неке предности. Хајде да анализирамо разлике између картица за плаћање и кредитних картица и видимо које од њих раде у вашу корист, а које не.

» ВИШЕ: Најбоље картице за плаћање НердВаллет-а

Како функционишу картице за пуњење

Картице за наплату изгледају као кредитне картице и функционишу на исти начин за куповину. Често имају неке од истих карактеристика, укључујући награде и погодности. Али они су дизајнирани да се одмах исплате. Стога, они немају промоције од 0% камата, и нису опција за трансфер стања.

Неки продавци нуде картице за плаћање за коришћење у сопственим продавницама, иако су у многим случајевима оне замењене кредитним картицама.

» ВИШЕ: Кредитне картице најбоље продавнице НердВаллет-а

Предности платних картица

Нема унапред постављеног ограничења потрошње

Картице за наплату углавном немају унапред постављено ограничење потрошње. То може бити предност ако морате да обавите велику куповину. Са кредитном картицом, једна велика куповина би вас могла толико приближити вашем кредитном лимиту да ваш кредитни резултат буде погођен.

То што нема унапред одређено ограничење потрошње звучи примамљиво, посебно за велике потрошаче и власнике предузећа. Али вреди погледати ситна слова.

„Без унапред подешеног ограничења потрошње“ не значи „дозвољена неограничена потрошња“." То само значи да се граница мења. И даље ћете имати ограничења на основу коришћења картице, историје плаћања, кредитне евиденције, финансијских средстава и других фактора. Власници картица могу да провере ограничење потрошње да би одмах сазнали да ли ће куповине бити одобрене, било онлајн, помоћу мобилне апликације или позивањем броја телефона на полеђини картице.

Насупрот томе, рачуни кредитних картица имају постављено ограничење које се ретко мења.

Без дуга и камата

Са традиционалном картицом за плаћање, не можете се задужити јер морате да је отплаћујете сваког месеца. То такође значи да нема камата. То би се могло посматрати као корист због уграђене дисциплине.

Награде и погодности

Картице за наплату могу имати издашне награде за потрошњу и уграђене погодности, посебно за путовања.

Међутим, јака конкуренција међу кредитним картицама учинила је неке од њих упоредивим или чак бољим од наплатних картица. На пример, Цхасе Саппхире Преферред® картица је путна кредитна картица пуна функција која је повољно у поређењу са Америцан Екпресс картицама за плаћање.

» ВИШЕ: Потпуна рецензија Цхасе Саппхире Преферред® картице

Утицај на кредитне резултате

Ако се користе одговорно, картице за плаћање и кредитне картице могу вам помоћи да изградите свој кредит.

Једна разлика је у томе што нови модели оцењивања не узимају у обзир стања на картици за део својих критеријума за бодовање, који се називају коришћење кредита. Искоришћеност се односи на то колики део вашег доступног кредита користите у датом тренутку. Пошто картице за плаћање немају унапред постављено ограничење потрошње, модели бодовања не могу да израчунају тај однос.

Дакле, једна предност платне картице је што можете да потрошите колико год желите током датог месеца и то неће наштетити елементу коришћења на вашим кредитним резултатима.

» ВИШЕ: Шта је Динерс Цлуб картица?

Како вас картице за пуњење могу саплести

Високе накнаде за кашњење

Ако не успијете да у потпуности платите потребан мјесечни износ, вјероватно ћете добити накнаду за кашњење, што може бити једнако лоше као трошкови финансирања кредитне картице.

Већина кредитних картица такође наплаћује накнаде за кашњење - иако неке не. Разлика је у томе што можете да извршите минималну уплату да бисте избегли надокнаду за кашњење. Са платном картицом, морате платити цео износ да бисте избегли накнаду за кашњење. То чини картице за плаћање мање флексибилним када је у питању плаћање.

И, наравно, издавач кредитне картице може пријавити касне уплате кредитним бироима, што може оштетити ваш кредит, баш као што то може издавати кредитна картица.

Високе годишње накнаде

Награде и погодности са картице за плаћање имају своју цену — годишња накнада. Неки су стрми. Неке од наплатних картица Америцан Екпресс-а имале су накнаде у стотинама долара. Насупрот томе, многе кредитне картице немају годишњу накнаду, иако картице које одговарају наградама и погодностима путовања наплатних картица углавном имају сличне годишње накнаде.

Потребан кредит

Картице за наплату захтевају добар до одличан кредит — што значи резултат од 690 или више — док ће вам неке кредитне картице одобрити налог ако је ваш мањи од звјезданог.

Како изабрати између кредитне картице и картице за плаћање

НердВаллет препоручује исплату стања на картици у потпуности сваког месеца. Ако то учините, картице за наплату и кредитне картице се не разликују много; главна разлика је у томе што бисте могли имати већу потрошну моћ са платном картицом. Зато процените карте на основу њихових карактеристика.

Уз све остало једнако, већина људи би требало да одабере своју пластику из домена кредитних картица. Оне пружају већи избор и флексибилност од картица за плаћање, како при избору картице, тако и при њеном коришћењу. Осим тога, увек можете да користите кредитну картицу као што је платна картица једноставним уплатом стања у целости.

Али ако вам је потребна картица за велики обим потрошње, увек отплатите стање и уживајте у уграђеним погодностима за путовања, картица за наплату може бити права за вас.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here