Стопа пореза на дивиденде 2021: Сазнајте шта ћете дуговати

Дивиденде нису бесплатан новац - оне су обично опорезиви приход. Али како и када поседујете инвестицију која их исплати може драматично променити стопу пореза на дивиденде коју плаћате. Постоје многи изузеци и необични сценарији са посебним правилима – погледајте публикацију ИРС 550 за детаље – али ево генерално како функционише порез на дивиденде.

Која је стопа пореза на дивиденде?

Пореска стопа на квалификоване дивиденде је 0%, 15% или 20%, у зависности од вашег опорезивог прихода и статуса пријаве. Пореска стопа на неквалификоване дивиденде је иста као и ваш редовни порез на доходак. У оба случаја, људи у вишим пореским разредима плаћају вишу стопу пореза на дивиденде.

» ВИШЕ: Погледајте у ком сте пореском разреду

Која је стопа пореза на дивиденде за пореску годину 2020?

Ово су стопе које се примењују на пореску пријаву коју ћете поднети у мају 2021. Да бисте видели стопу пореза на дивиденде за квалификоване дивиденде, проширите статус пријаве који се односи на вас. (Можемо вам помоћи да утврдите свој статус пореске пријаве.)

Неожењени подносиоци захтева Ожењени, подносе заједно Глава домаћинства Ожењен, подносе одвојено

Која је стопа пореза на дивиденде за пореску годину 2021?

Ово су стопе које се примењују на пореску пријаву коју ћете поднети у априлу 2022. Да бисте видели стопу пореза на дивиденде за квалификоване дивиденде, проширите статус пријаве који се односи на вас. (Можемо вам помоћи да утврдите свој статус пореске пријаве.)

Неожењени подносиоци захтева Ожењени, подносе заједно Глава домаћинства Ожењен, подносе одвојено

Шта су квалификоване дивиденде и неквалификоване дивиденде?

Дивиденда је удео у добити компаније који се расподељује акционарима. За пореске сврхе, постоје две врсте дивиденди: квалификоване и неквалификоване (понекад се називају „обичне“).

Квалификоване дивиденде долазе уз пореску предност ниже пореске стопе. Три ствари обично одређују да ли је дивиденда квалификована:

1. Плаћа га У.С. корпорација или квалификовано страно лице. За многе инвеститоре - било да се ради о акцијама, заједничким фондовима или ЕТФ-овима - ово је лако задовољити.

2. То је заправо дивиденда у очима пореске управе. Неке ствари се не рачунају као дивиденде, упркос томе како би се могле назвати, укључујући:

 • Премије које осигуравајућа компанија враћа

 • Годишња расподела кредитних синдиката члановима

 • „Дивиденде“ од задруга или организација ослобођених пореза

Такође, дивиденде нису исто што и капитални добици.

3. Довољно дуго сте држали основну сигурност. Дефиниција „довољно“ постаје мало зезнута, али обично, ако сте поседовали хартију од вредности више од 60 дана током периода од 121 дан који је почео 60 дана пре датума бивше дивиденде – тј. морате да поседујете акције да бисте добили дивиденду — дивиденда је обично квалификована. (Успут, преференцијалне акције имају посебна правила.)

Ево примера. Ако су ваше акције Форда исплатиле дивиденду септембра. 1 и датум бивше дивиденде је био 20. јул, морали бисте да поседујете своје акције најмање 61 дан између 21. маја и септембра. 19. А када бројите дане, укључите дан када сте продали акције, али не и дан када сте их купили.

Ако не држите акције довољно дуго, пореска управа би их могла сматрати неквалификованима, а ви ћете платити порез по вишој, неквалификованој стопи. Опет, запамтите да постоје многи изузеци и необични сценарији са посебним правилима – погледајте Публикацију ИРС 550 за детаље.

Како пријавити приход од дивиденде на порезе

 • Након краја године, добићете образац 1099-ДИВ — или понекад Распоред К-1 — од свог брокера или било ког ентитета који вам је послао најмање 10 УСД дивиденди и других дистрибуција. 1099-ДИВ показује колико сте плаћени и да ли су дивиденде квалификоване или неквалификоване.

 • Ове информације користите за попуњавање пореске пријаве. Можда ћете морати да попуните и Прилог Б ако сте примили више од 1.500 долара дивиденди за годину.

» ВИШЕ: Сазнајте више о различитим типовима обрасца 1099 и чему служе

 • Чак и ако нисте примили дивиденду у готовини – рецимо да сте аутоматски реинвестирали своју да бисте купили више акција основне акције, као што је у плану реинвестирања дивиденди (ДРИП) – и даље морате то да пријавите.

 • Такође морате да пријавите дивиденде од инвестиција које сте продали током године.

Како да контролишете рачун за порез на дивиденду

Професионалци кажу да неколико маневара може помоћи.

Гледајте календар

Могли бисте да платите нижу стопу пореза на дивиденде тако што ћете задржати своје инвестиције за минимум од 61 дана. Само будите сигурни да је то у складу са вашим другим инвестиционим циљевима.

Оставите готовину на страну

Ваш послодавац задржава порезе од ваше плате и шаље их пореској управи у ваше име – али обично нико не ради исто са вашим дивидендама. Можда ћете морати да плаћате процењене порезе током целе године. Ваш порески софтвер или квалификовани порески стручњак могу помоћи да израчунате колико је то и када треба да платите.

Размислите о коришћењу рачуна за пензионисање

 • Поседовање инвестиција које исплаћују дивиденде у себи могло би да заштити дивиденде од пореза или да одложи порез на њих. Ипак, размислите унапред. Да ли су вам сада потребни приходи?

 • Такође, врста рачуна за пензионисање је важна када је у питању утврђивање пореског рачуна. Када на крају повучете новац из традиционалне ИРА, на пример, он може бити опорезован вашом уобичајеном стопом пореза на доходак, а не оним нижим квалификованим стопама пореза на дивиденде. Ако се квалификујете за Ротх ИРА, нећете добити пореску олакшицу на допринос, али ваша евентуална повлачења - након 59 ½ година - могу бити ослобођена пореза. (Нисам сигуран која је разлика између Ротха и традиционалних ИРА? Овде објашњавамо.)

» ВИШЕ: Сазнајте како функционишу ИРА и који тип би могао да вам одговара

Погледајте више начина да уштедите и инвестирате за будућност

 • Наш калкулатор за одлазак у пензију ће показати да ли сте на правом путу за пензију коју желите.

 • Акције су добра дугорочна инвестиција чак и током периода нестабилности тржишта. Ево шта треба да знате.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here