Да ли је консултантима потребно осигурање од професионалне одговорности?

Осигурање од професионалне одговорности је од суштинског значаја за свако предузеће које пружа услуге или савете уз накнаду — што укључује уговараче. У ствари, клијенти ће често захтевати доказ о покривености пре него што пристану да послују са вама или вашом фирмом.

Шта је покривено осигурањем од професионалне одговорности?

Осигурање од професионалне одговорности покрива трошкове одбране и штете ако је ваше предузеће тужено због немара, немара, грешака или дезинформација, без обзира да ли те тврдње имају основ или не.

Без тога, ваше пословање је на удици за све правне трошкове и велика тужба би могла да доведе до банкрота вашег предузећа или вас лично. Консултанти који послују као самостални власници могу бити лично одговорни за финансијску штету ако немају покриће професионалне одговорности.

Шта је најбоље за ваш посао? Одговорите на неколико питања и ми ћемо вас упоредити са партнером за осигурање који вам може помоћи да обезбедите понуде. ПОЧЕТИ

Како осигурање од професионалне одговорности штити консултанте

Осигурање од професионалне одговорности може пружити вредну заштиту многим различитим врстама консултаната, укључујући:

 • Менаџмент консултанти.

 • Консултанти за односе с јавношћу.

 • Маркетинг консултанти.

 • ИТ консултанти.

 • Консултанти за људске ресурсе.

 • Консултанти за лидерство.

 • Образовни консултанти.

 • Аналитичари истраживања тржишта.

 • СЕО консултанти.

Питате се како осигурање од професионалне одговорности може да се примени на ваш консултантски посао? Ево неколико сценарија у којима би покриће (познато и као осигурање од грешака и пропуста) почело.

Лош савет

Консултанти се ангажују због њихове стручности у одређеној области. Али ако клијент сматра да је ваша препорука наштетила њиховом пословању и коштала га новца, може покушати да вас позове на одговорност.

Ово може имати додатне импликације за ИТ и софтверске консултанте, јер лоши савети могу да разоткрију податке компаније или клијената. Неки пружаоци осигурања нуде покриће технолошких грешака и пропуста, које обједињује осигурање од професионалне одговорности и сајбер одговорности.

Усклађеност и грешке у извештавању

Консултанти за људске ресурсе и менаџмент могу бити ангажовани да прикупљају и анализирају податке за извештаје или пројекте. Уношење нетачних бројки или превиђање важног детаља може коштати вашег клијента и подстаћи тужбу против вашег консултантског предузећа. Осигурање од професионалне одговорности покривало би, између осталих трошкова, адвокатске трошкове и трошкове одбране.

Пропуштени рокови

Клијент може да тужи ако посао није завршен у договореном року, чак и ако нисте директно криви. Ако имате покриће за професионалну одговорност, нећете бити лично одговорни за било какву штету досуђену као резултат.

Трошкови осигурања од професионалне одговорности за консултанте

Трошкови осигурања од професионалне одговорности зависе од бројних фактора, укључујући вашу индустрију, ограничења покрића, величину ваше консултантске фирме и све претходне тужбе.

Типична полиса има ограничење од 1 милион долара (по појављивању и збиру), али ограничења покрића се крећу од 250.000 до 2 милиона долара или више. Колико вам је покриће потребно зависи од нивоа ризика за ваше пословање.

Остало важно осигурање за консултанте

Ваше пословање може имати користи од других врста пословног осигурања, укључујући:

 • Општа одговорност: Покрива повреде трећих лица (физичке и личне), незгоде и материјалну штету.

 • Комерцијално ауто осигурање: Слично личном ауто осигурању, али покрива возила која се користе у пословне сврхе.

 • Осигурање пословне имовине: Покрива штету на имовини ваше компаније и физичким средствима на лицу места.

 • Накнада за раднике: Покрива негу и надокнаду ако је запослени повређен на послу.

 • Политика власника предузећа: Комбинација типова покрића, обично опште одговорности и осигурања комерцијалне имовине.

» ВИШЕ: Истражите различите врсте пословног осигурања

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here