Да ли вам је потребна кредитна картица са чипом и ПИН-ом у иностранству? Вероватно више не

Ако планирате да путујете у иностранство, можда већ знате да користите кредитну картицу без накнаде за трансакције у иностранству, али можда сте такође чули да вам је потребна картица са могућностима „чип и ПИН“. То више није нужно тачно, иако је некада било.

Да бисте разумели зашто и шта се променило, помаже да знате нешто о кредитним картицама са омогућеним чипом:

  • У У.С., "чип и потпис" је типичан процес: практично све кредитне картице данас долазе са уграђеним микрочипом, а након потопите или додирнете картицу на терминалу за плаћање који чита чип, можда ће се од вас тражити да потпишете своје име (мада чак и захтеви за потпис нестају).

  • Изван У.С., Чип-и-ПИН је чешћи: уроните картицу у уређај на продајном месту и често се од вас тражи да унесете лични идентификациони број.

Па шта ако путујете у иностранство са картицом која нема могућност чипа и ПИН-а? Кратак одговор: Некада је то био већи проблем, али сада је много мање вероватно да ћете га наићи јер су многи терминали за плаћање у иностранству ажурирани да прихватају обе врсте картица.

„У У.С., уроните или куцнете картицу, а онда ће можда бити затражено да потпишете. Изван У.С., умочите картицу и често се од вас тражи да унесете лични идентификациони број.”

» ВИШЕ: 10 ствари које треба запамтити за своје прво међународно путовање

Све је у вези са ЕМВ чипом

Мали метални квадрат који видите на својој кредитној картици је ЕМВ компјутерски чип (назван по Еуропаи, Мастерцард и Виса, компанијама које су развиле технологију).

ЕМВ чипови су дизајнирани да трансакције кредитним картицама учине безбеднијим тако што спречавају лопове да украду ваше податке – тзв. „скиминг“ – када превучете магнетну траку на полеђини картице.

ЕМВ чипови могу:

  • Носите информације о свом налогу.

  • Направите криптограм за сваку трансакцију.

  • Користите шифроване информације да бисте проверили да ли је трансакција важећа.

Зашто картице са чипом нису исте у САД?.С. и у иностранству?

ЕМВ-омогућене чип картице су лансиране 1994. године, иако су у Сједињене Државе стигле много касније. Али чак и у почетку, постојала су два типа:

  • Чип и ПИН, који је захтевао лични идентификациони број за верификацију трансакције.

  • Чип и потпис, који зависи од тога да ли благајник упореди ваш потпис на регистру са потписом на полеђини картице.

(У то време су се још увек производиле картице са магнетном траком без ЕМВ чипова.)

„Чип и потпис [верификација сама по себи пружа малу или никакву заштиту од преузимања рачуна“, каже Роберт Сицилијано, извршни директор компаније Сафр.ме, која едукује потрошаче о превенцији превара и личној безбедности. „Чип-и-ПИН је безбеднији јер нико не може да га користи без тог ПИН кода, на исти начин на који се дебитна картица не може користити за трансакцију без ПИН-а."

“"Чип и потпис [верификација сама по себи пружа малу или никакву заштиту од преузимања рачуна. Чип и ПИН је сигурнији јер нико не може да га користи без тог ПИН кода."”Роберт Сицилиано, извршни директор компаније Сафр.ја

За разлику од европских банака, које су направиле чип и ПИН својим новим стандардом, У.С. одлучили за "чип и избор", што значи да банке издаваоци могу саме да изаберу да ли желе да додају захтев за ПИН за додатни ниво сигурности или користе потпис власника картице, каже Ренди Вандерхуф, директор У.С. Паиментс Форум, који представља индустрију плаћања.

Већина У.С. банке су се на крају одлучиле на коришћење чипа и потписа, пошто је провера потписа власника картице на месту продаје већ била урађена. Ово је такође значило да предузеће које прихвата кредитне картице не мора да прави скупе надоградње да би прихватило плаћања чипом, пошто су нове картице такође задржале магнетну траку нетакнутом.

» ВИШЕ: Шта за вас значи (скоро) крај потписа кредитних картица

Чип картице почињу да се примећују

У.С. издаваоци су годинама одбијали употребу ЕМВ-а, углавном зато што је превара са картицама у Сједињеним Државама била мања него у остатку света.

Али у октобру 2015, Сједињене Америчке Државе су наложиле промену политике.С. дивизије платних мрежа Виса и Мастерцард, стварајући снажан финансијски подстицај да картице са чипом постану доминантна технологија. Мреже су се сложиле да би одговорност за превару са кредитним картицама сада била одговорност сваког трговца који није надоградио своје термине за плаћање на картице са чипом. Ова "промена одговорности" се такође односила на издаваоце картица који су још увек правили картице само са магнетном траком и не укључују чипове у њих.

Промена је значила да ће мам-анд-пап продавница која није инвестирала у читач чипова бити спремна за све куповине обављене у њиховој продавници помоћу фалсификоване картице. Раније су саме платне мреже биле углавном одговорне.

„Брендови имају моћ да дефинишу одређена правила. Наредбом да повраћаји средстава иду страни која је најмање усаглашена у прихватању ЕМВ-а, [Виса и Мастерцард су могли да ... набавите тржиште на једној платформи“, каже Брајан Рајли, директор услуге кредитног саветовања за Мерцатор Адвисори Гроуп.

Дакле, да ли ми је потребна картица са чипом и ПИН-ом ако путујем у иностранство? 

Вероватно не.

Био је то добар савет када су две различите врсте чип картица први пут дошле на тржиште. Терминали за плаћање у деловима света који су усвојили чип и ПИН у почетку нису препознавали картице са чипом и потписом и тражили су од власника картица да унесу свој ПИН како би довршили трансакцију. Ако сте били на терминалу без посаде - рецимо, на железничкој или аутобуској станици - нисте имали среће ако покушате да користите картицу са чипом и потписом.

Али једном када је У.С. почели да широко усвајају ЕМВ технологију, глобални брендови који контролишу спецификације на платним терминалима широм света су извршили промене, омогућавајући да картице без ПИН технологије буду препознате, а самим тим и да се трансакције заврше.

“"Велика већина тих киоска без надзора је ажурирана. Ван Сједињених Држава, терминали би требали бити у могућности да кажу да ПИН није издат на вашој картици.""Ранди Вандерхооф, директор, У.С. Паиментс Форум

„Велика већина тих киоска без надзора је ажурирана“, каже Вандерхооф. „Ван Сједињених Држава, терминали би требало да могу да кажу да ПИН није издат на вашој картици."

Важније је, каже он, да обавестите банку која је издала картицу да путујете и планирате да користите картицу у иностранству како бисте избегли покретање упозорења о сумњивим активностима које би вас могло привремено спречити да користите картицу.

И, наравно, можда неће шкодити да са собом носите мало новца када путујете у иностранство, само у случају да се нађете у ситуацији да картица неће радити.

» ВИШЕ: 9 савета за кредитне картице које можете понети са собом у иностранство

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here