Да ли су вам потребне услуге заштите од крађе идентитета?

Компаније за заштиту од крађе идентитета се обавезују да ће деловати као чувари ваших личних података уз месечну или годишњу накнаду. Генерално, они почињу са праћењем кредита, а затим постављају додатне услуге да би вас упозориле на потенцијалне проблеме.

Али упозорења вас само означавају након чињенице; они не могу спречити некога да украде и злоупотреби ваше финансијске податке. Зато НердВаллет саветује да проактивно замрзнете свој кредит – то може спречити отварање лажних налога.

Размислите о плаћању услуге заштите од крађе идентитета само ако:

 • Већ сте жртва крађе идентитета или сте у великом ризику од тога.

 • Не желите да замрзнете своје кредитне извештаје.

 • Знате да се нећете трудити да активно надгледате свој кредит.

 • Проверили сте и немате доступно бесплатно адекватно праћење крађе идентитета као корист или као резултат повреде података.

Погледајте свој бесплатни кредитни извештај Сазнајте шта се дешава са вашим бесплатним кредитним извештајем и сазнајте када и зашто се ваш резултат мења. Почети

Можете то учинити сами

Основне услуге које нуде ове компаније можете сами да обављате, често бесплатно:

 • Можете пратити промене у вашим кредитним извештајима и бесплатно пратити свој кредитни резултат преко различитих веб локација за личне финансије, попут НердВаллет-а или неких издавалаца кредитних картица.

 • Можете пријавити крађу идентитета и пратити бесплатне путеве опоравка које је навела савезна влада на ИдентитиТхефт.гов.

 • Можете бесплатно замрзнути своје кредитне датотеке у сва три главна кредитна бироа — Екуифак, Екпериан и ТрансУнион, нешто што компанија за заштиту од крађе идентитета не може учинити за вас.

„Прва ствар коју потрошачи треба да ураде ако су забринути због крађе личне карте је само да замрзну своје кредитне извештаје“, каже Цхи Цхи Ву, адвокат у Националном центру за право потрошача. „Замрзни, замрзни, замрзни. Све остало је умак поврх тога."

» ВИШЕ: Водич за сајбер безбедност како бисте се заштитили

Шта раде компаније за заштиту од крађе идентитета

Генерално, компаније за заштиту од крађе идентитета нуде три главне услуге:

 • Надгледање: Фирме за заштиту од крађе идентитета прате ваше кредитне фајлове и обавештавају вас о активностима, као што су нови рачуни отворени на ваше име и примљени кредитни упити, тако да можете брзо да реагујете.

 • Обавештења: Обавештава вас о случајевима у којима су коришћени ваши лични подаци, на пример ако неко покуша да отвори банковни рачун на ваше име. Ово може бити од помоћи јер многи људи не схватају да се крађа идентитета догодила све док им се кредит не уништи, банковни рачуни не исцрпе или изненада имају много нових дугова на своје име.

 • Опоравак: Ако неко хакује ваше податке и злонамерно их користи, ове компаније вам могу помоћи да повратите изгубљени новац и да поништите штету на вашем кредиту. Већина нуди полисе осигурања до милион долара.

Многи такође нуде додирне услуге, као што су упозорења о вестима о крађи идентитета и локални регистри сексуалних преступника. Неки надгледају мрачне веб странице за које се зна да саобраћају украденим личним и финансијским подацима, што је нешто што не можете сами да урадите.

Упоредите услуге заштите од крађе идентитета

Можда ћете одлучити да желите комплетан пакет заштите и не смета вам да платите за безбрижност. Или можда знате да то нећете учинити сами.

Ако јесте, упоредите цене и детаље о покривености да бисте пронашли план који вам одговара. Уверите се да производ који одаберете прати кредитне податке у сва три кредитна бироа; у супротном, плаћате за непотпуну заштиту.

Избегавајте производе кредитних бироа за праћење кредита, који обично имају мање покриће и могу ограничити ваше право да их тужите, чак и ако су они ти који су открили ваше финансијске податке.

Ево погледа на неке популарне производе у индустрији заштите идентитета. Ово је мали узорак; можда ћете наћи другог провајдера који вам више одговара. Ако сте већ поставили замрзавање кредита, мораћете да их привремено укинете да бисте омогућили провајдеру приступ вашим датотекама за праћење.

1. НОРТОН 360 СА ЛИФЕЛОЦК УЛТИМАТЕ ПЛУС

Предности:

 • Врхунски Нортон ЛифеЛоцк план, Ултимате Плус, нуди више услуга које ће вам помоћи да откријете крађу идентитета и опоравите се од крађе идентитета.

 • Укључује менаџер лозинки, веб приватност и предности безбедности уређаја.

 • Компанија додаје вредност свом пакету кроз додатне функције, као што су план опоравка од крађе идентитета од милион долара и правна помоћ.

Против:

 • ЛифеЛоцк склапа уговор са Екуифак-ом да обезбеди део свог кредитног надзора. Екуифак је имао велику кршење података 2017. године, а 2015. године, Федерална трговинска комисија је казнила ЛифеЛоцк са 100 милиона долара због неуспеха да обезбеди податке клијената.

 • Највиши план је скуп, посебно када се покрива породица: укључујући супружника кошта додатних 29 долара.99 месечно, а деца додају 5 долара.99 сваки.

Цена: 29 долара.99 месечно током прве године, а затим се аутоматски обнавља за 34 долара.99 месечно. Попусти доступни за плаћање годишње.

Најбоље за: Оне који немају целу породицу коју треба заштитити; они који могу приуштити да потроше мало више за свеобухватну покривеност. Прочитајте нашу пуну рецензију ЛифеЛоцк-а.

2. ИДСХИЕЛД

Предности: 

 • Лако је разумети шта тачно добијате, јер нема нивоа, а цене су јасне.

 • Нуди неограничене консултације са стручњаком за крађу идентитета.

 • Скенира постове на друштвеним мрежама ради ризика по репутацију.

Против: 

 • Као и код свих услуга, можда ћете бити у искушењу да одбаците важност добре сајбер хигијенске праксе.

 • Вишеструка упозорења могу да вас наведу да их одбаците без читања, пропуштајући важне информације.

Цена: Надгледање три кредитна бироа је 17 УСД.95 месечно за појединце или 32 долара.95 за породице (две одрасле особе, до 10 малолетне деце).

Најбоље за: Ценовно осетљиве купце који желе да се њихови налози на друштвеним мрежама скенирају као део пакета. Прочитајте нашу комплетну рецензију ИДСхиелд-а.

3. ИДЕНТИТИФОРЦЕ УЛТРАСЕЦУРЕ+ЦРЕДИТ

Предности:

 • ИдентитиФорце нуди јефтиније праћење са три бироа од великих имена као што је ЛифеЛоцк.

 • Можете добити породични план, који покрива две одрасле особе и сву децу млађу од 25 година.

 • Нуди упозорења о сумњи на превару здравственог осигурања.

Против:

 • Процес регистрације је досадан и захтева да уносите информације више пута.

 • Породични план није одмах очигледан на веб локацији и можда ћете морати да га позовете да бисте га затражили.

 • Одређивање најниже цене може бити тешко, јер цене варирају у зависности од тога да ли се региструјете на мрежи или преко телефона.

Цена: 23 УСД.99 месечно или 239 долара.90 годишње за ИдентитиФорце УлтраСецуре+Цредит план, који нуди праћење у сва три главна кредитна бироа. Међутим, као што је наведено, промотивне цене су често доступне. Паметно је тражити га.

Најбоље за: Оне који желе заштиту у буџету; они који желе покриће медицинског идентитета.

4. ИД ВАТЦХДОГ ПЛАТИНУМ

Предности:

 • ИД Ватцхдог омогућава једноставно праћење кредита, упозорења и опоравак.

 • Једна изузетна карактеристика: помоћи ће вам да се опоравите од већ постојеће крађе идентитета уз додатну накнаду од 79 долара.95 до 279 долара.95, у зависности од врсте лажне кредитне линије.

Против:

 • Екуифак је купио ИД Ватцхдог 2017. године, исте године када је Екуифак претрпео велику повреду података која је разоткрила осетљиве личне податке скоро 148 милиона потрошача.

 • Мобилна апликација и десктоп интерфејс компаније пружају мање информација од оних њених конкурената.

 • ИД Ватцхдог нуди мање услуга праћења од других компанија.

Цена: 19 долара.95 месечно или 219 долара за годишњи план за ИД Ватцхдог Платинум, који нуди праћење кредита у три бироа.

Најбоље за: Они којима је потребна помоћ да се опораве од постојеће крађе идентитета.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here