Да ли то желиш или си тужан? Како осећања утичу на финансије

Твоја пресуда је вероватно била погрешна током тих емотивних тренутака. Можда сте рекли нешто због чега сте касније пожалили - или сте добили шишке.

Или сте можда додирнули циљани Инстаграм оглас за скупи џемпер, који сте купили и никада га нисте носили.

Осећања утичу на одлуке, укључујући и да ли треба да додамо у корпу.

„Емоције и доношење одлука су веома снажно повезани“, каже Кристи Арчулета, финансијски терапеут и професор финансијског планирања на Универзитету Џорџије у Атини. „Понекад наше емоције надјачају наш процес размишљања“ и „преплаве наш ум“, додаје она.

Да бисте уштедели новац, немојте уносити податке о кредитној картици док пролазите кроз ту поплаву.

Осећања, финансије и турбулентна времена

Тешко је донети логичну, Спокову одлуку, посебно у данашње време. Пандемија која је у току додаје „слој стреса“ у наше животе, каже Арчулета.

Као да више од 18 месеци тог стреса није било довољно - шта је то? - сезона празника звони на ваша врата. Као и обично, празници се појављују раније него што се очекивало и доносе толико пртљага.

Упоредо са празницима долази породица и, опет, компликоване одлуке о окупљању или не окупљању током пандемије. Или можда ова сезона доноси усамљеност и носталгију. То свакако може изазвати финансијски притисак.

Празници могу „појачати“ наше емоције, каже Арчулета, и посебно отежати „одвојити наше размишљање од наших осећања“.”

Пример из Арцхулета: Можда превише трошите на поклоне, јер сте узбуђени што ћете коначно видети своју породицу или да надокнадите пропуштена окупљања прошле године.

Или сте можда плави због тога што не видите породицу - или из било којег низа разлога. Допуштени и исцрпљени, можете наручити све више и више ствари.

Ух ох, ти си емоционална куповина. Ево шта да радите

Пре него што било шта купите, пробајте „скенирање тела“, каже Наташа Нокс, сертификовани финансијски планер из Ванкувера, Канада и сертификовани стручњак за финансијско понашање, која је такође директор Алапхиа Финанциал Веллнесс-а, који нуди планирање, подучавање и образовање.

Почевши од стопала и напредујући, каже она, проверите како се физички осећате. Да ли су ти дланови знојени? Да ли су вам рамена напета? Да ли су вам очи полуотворене док буљите у телефон?

Како се ваше тело осећа споља може указивати на осећања изнутра. На пример, можда сте малодушни, бесни, исцрпљени или вам је досадно.

Са тим информацијама, каже Кнок, „можете се запитати: „да ли је куповина овога одлично решење?’”

Да ли би вам куповина тог џемпера решила досаду, на пример, или бисте се вратили скроловању 30 секунди касније?

Кнок такође предлаже да себи дате „24-часовни период хлађења“.” Оставите тај предмет на полици за сада. Ако желите да га купите сутра — и вратите се у продавницу — биће вам боље да то учините.

Одмакните се и од куповине на мрежи, каже она. Затворите картицу рекламирајући савршени џемпер који ће одмах решити све ваше проблеме. Спавајте на одлуку и испитајте да ли се сутра осећате исто.

Још боље, додаје Арчулета, искористите део тог времена да размислите о томе када, где и како бисте искористили ову куповину.

Када не купујете, направите план

Размислите о последњих неколико импулсних куповина. Испитајте шта се дешавало око вас, каже Арчулета. На пример, додаје она, да ли је било напорно јутро, убрзо након што сте извели децу на врата? Куповина је била алат за ослобађање од тог стреса?

Покушајте да идентификујете теме у свом окружењу и осећања. Можда често купујете ноћу, када сте исцрпљени. Или можда превише трошите на ствари за своју децу када се осећате кривим.

Кнок такође препоручује да размислите о тактикама продаваца које вас покрећу да превише трошите. Да ли је тешко одустати од договора два за један, на пример? Или обично додајете још неколико артикала у корпу да бисте добили бесплатну испоруку?

Ово размишљање нема за циљ да вас посрами због прошлости. У идеалном случају, то вам омогућава да доносите промишљеније одлуке о куповини у будућности.

На пример, Кнок предлаже да искористите оно што сте научили за креирање принципа куповине за себе.

Можда не купујете на мрежи после 19 часова.м., на пример, или ако сте пили. Можда сте направили правило да никада не кликнете на имејлове продаваца (што је лакше урадити ако откажете претплату).

Или следите класични декрет Арцхулета: Увек направите листу за куповину. Ако није на листи, није у вашој корпи.

Док постављате ова правила, размотрите и алтернативе трошењу да бисте управљали својим емоцијама у овом тренутку. Ако сте, на пример, под стресом, можда би вам помогло да позовете пријатеља или члана породице, каже Арчулета.

Кнок такође препоручује да утврдите зашто правите ове принципе и запишете те разлоге. Размислите о томе какав би ваш живот изгледао за годину дана од сада ако будете у могућности да боље контролишете своју потрошњу, каже она, додајући: „Запитајте се: „Шта ће добро бити из овога?”

Овај чланак је написао НердВаллет, а првобитно га је објавила Тхе Ассоциатед Пресс.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here