Да ли подношење захтева за кредитне картице штети вашем кредиту??

Подношење захтева за кредитне картице може оштетити ваше кредитне резултате.

Само једна апликација може умањити ваш резултат за неколико поена. Али вишеструке апликације за картице у кратком временском периоду могле би да сугеришу да сте ризичнији зајмопримац од некога ко се рјеђе пријављује.

Ово може бити посебно фрустрирајуће ако покушавате да изградите добар кредитни резултат. Један од начина да се утврди кредит је добијање кредитне картице и њено одговорно коришћење. А да бисте добили картицу, морате се пријавити.

Људи могу и добијају више кредитних картица. И ви такође можете, ако истражујете најбоље кредитне картице за своје потребе и подобност, стратешки применити и ослободити апликације.

Пре него што се пријавите за картицу

Узмите у обзир ове факторе:

  • Да ли је ваша пријава одобрена или одбијена не утиче на ваш резултат. Зато има смисла бити готово сигуран да ћете се квалификовати пре него што се пријавите. Не желите да губите поене, а да још увек немате кредит који вам је потребан.

  • Апликације могу другачије да утичу на кредите људи. На пример, кандидат са високим кредитним резултатом и дугом историјом исплата на време вероватно неће изгубити толико бодова као неко са нижим резултатом и краћим, несавршеним искуством.

  • Бодови изгубљени као резултат кредитних захтева ће се вероватно вратити за око шест месеци. Дакле, ако планирате да се пријавите за кредит за, рецимо, аутомобил или кућу, добра је идеја да се не пријављујете за било који други кредит најмање шест месеци пре коначног одобрења тог зајма.

Желите да испробате неколико сценарија о пријави за кредит и како то може утицати на ваш резултат? Као део НердВаллет-овог бесплатног алата за кредитни резултат, можете користити симулатор кредитног резултата да процените ефекат различитих радњи.

Зашто пријављивање за кредитну картицу штети вашем резултату

Статистички гледано, нова апликација може представљати већи ризик за издаваоца картице. Утицај је највећи ако имате само неколико налога или кратку кредитну историју.

Релативно мали део вашег кредитног резултата (било да је доминантан ФИЦО резултат или његов ривал, ВантагеСцоре) одређен је колико сте недавно поднели захтев за кредит.

Кредитни "упит" је сваки преглед вашег кредитног профила, али само такозвани "тешки упити" могу утицати на ваш кредитни резултат. Упит о тврдом кредиту се обавља када се пријавите за кредит или кредитну картицу и остаће у вашем кредитном извештају до две године, иако генерално не утиче на ваш резултат након шест месеци.

До априла 2022. можете бесплатно да проверите своје кредитне извештаје из сваког од три главна бироа недељно на АннуалЦредитРепорт.цом. Приказаће и тешке упите (када је ваш извештај извучен као резултат кредитне апликације) и меке упите, када проверите сопствени кредит или се проверава да ли постоји понуда за претходно одобрење, а ви нисте поднели захтев за кредит. (Можете чешће да пратите свој кредит помоћу НердВаллет-овог бесплатног сажетка кредитног извештаја, који се ажурира сваке недеље.)

Избегавање погрешних корака

Запамтите, ваш кредитни резултат треба да предвиди колика је вероватноћа да ћете отплатити позајмљени новац. Ако показујете понашање које је у корелацији са погрешним управљањем кредитом, ваш резултат ће пасти да би то одражавало.

Провера сопственог резултата не утиче на то. То је паметан начин да останете свесни како ће вас зајмодавци и издаваоци картица вероватно видети и потенцијално би вас могли упозорити на крађу идентитета. Такође вам може омогућити да видите како ваше навике управљања новцем утичу на ваш кредитни профил.

Добијајте обавештења о промени резултата Погледајте свој бесплатни резултат у било ком тренутку, добијајте обавештења када се промени и изградите га помоћу персонализованих увида. Почети

Бивша списатељица НердВаллет-а Линдсаи Конско допринела је овом чланку. 

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here