Да ли провера моје кредитне оцене смањује??

Ако сами проверите свој кредитни резултат, то га не смањује. Али ако зајмодавац или издавалац кредитне картице то уради, могло би.

У сваком случају, видећете „упит“ у вашем кредитном извештају. То значи да је неко — ви или зајмодавац — повукао ваш кредит. (Кредитни извештај је ваша евиденција са кредитом. Ваш кредитни резултат се израчунава на основу података у вашим кредитним извештајима.)

Ако сте поднели захтев за кредит, вероватно ћете видети зајмодавце или издаваоце картица који су наведени у вашем извештају. Такође можете видети агенције за наплату, зајмодавце којима се нисте пријавили и евиденцију о томе када сте проверили свој кредит.

Када провера мог кредитног резултата смањује то?

„Тешка испитивања“, која се називају и „тешко повлачење“, су врста која вас може коштати поена. Догађају се када неко повуче ваш кредит у сврху одлучивања да ли ће вам дати кредит (или додатни кредит). Ова тешка испитивања не би требало да се дешавају без вашег знања или сагласности.

Можете прегледати своје тешке упите на НердВаллет-овом бесплатном резимеу кредитног извештаја, који се ажурира сваке недеље. Такође можете да проверите своје бесплатне кредитне извештаје на АннуалЦредитРепорт.цом да видимо ко га је погледао у протекле две године. Потрошачи тренутно имају приступ тим извештајима недељно.

Тежак упит може вас коштати до пет поена према ФИЦО-у, творцу најчешће коришћених формула за бодовање. Са ВантагеСцоре, све популарнијим моделом кредитног бодовања, тешко испитивање ће вероватно коштати још више.

Насупрот томе, до „меког упита“ или „меког повлачења“ долази када ви – или поверилац који жели да вам унапред одобри зајам или кредитну картицу – провери ваш резултат. Благи упит нема утицај на ваш кредитни резултат.

Дакле, ако се пријавите за неколико кредитних картица које су близу једна другој, можда ћете приметити значајан пад ваших кредитних резултата. Пре него што почнете да се пријављујете, одвојите време да спроведете истраживање о најбољим кредитним картицама за ваше специфичне финансијске потребе, имајући на уму услове за испуњавање услова.

Тешка истрага остаје на вашем кредитном извештају две године, али сваки ефекат на ваш кредитни резултат бледи раније од тога.

Будите у току са својим кредитним резултатом Обавестићемо вас када се ваш резултат промени и обезбедићемо бесплатне увиде у начине да наставите да градите. Пријавите се, бесплатно је

Зашто је провера кредита паметна

Редовна провера ваших кредитних резултата може вас упозорити ако нешто није у реду. Велика, необјашњива промена у вашем резултату може бити ваш први показатељ потенцијалне крађе идентитета или грешке у вашим кредитним извештајима.

Пре него што се пријавите за кредит, има смисла имати идеју о томе шта ће зајмодавац или издавалац кредитне картице видети када процењују вашу пријаву. Познавање вашег кредитног резултата може вас спречити да непотребно губите поене пријављивањем за производе за које се нећете квалификовати.

Такође, сазнање где се налазите даје вам прилику да побољшате свој кредитни резултат пре него што се пријавите за кредит.

Често постављана питања Да ли је провера мог кредитног резултата бесплатна?

Многи издавачи кредитних картица и веб локације за личне финансије нуде кредитне резултате који су заиста бесплатни за потрошаче. Међутим, ако желите одређену верзију од одређеног кредитног бироа, можда ћете морати да платите.

Зашто се ваш кредитни резултат смањује када га проверите?

Провера сопственог кредита не утиче на то. Али ваш резултат би могао да падне ако га неко други провери. То би се десило ако бисте се пријавили за кредит, кредитну картицу или можда стан.

За колико бодова пада ваш резултат за упит?

ФИЦО каже да је за већину људи око пет поена за такозвану „тешку истрагу“.„ВантагеСцоре би могао да падне до 10 поена, надокнадивих за око три месеца.

Како проверити свој кредитни резултат, а да га не повредите

Имајте на уму ове ставке када проверавате свој кредитни резултат:

  • Постоји много врста кредитних резултата, често са неколико верзија. Када пратите свој кредитни резултат, обавезно користите исти кредитни резултат и исту његову верзију сваки пут. У супротном, поредите јабуке и поморанџе. Модели кредитног бодовања мере углавном исте ствари, али могу да их пондеришу различито и могу користити различите скале.

  • Не морате да купујете праћење кредита или заштиту од крађе идентитета да бисте видели своје резултате. Имате неколико начина да добијете свој резултат бесплатно. Могу доћи са кредитном картицом или можете добити бесплатан кредитни резултат од НердВаллет-а, који се ажурира сваке недеље.

У доба у којем су кршења података  и крађа идентитета уобичајени, редовно проверавање резултата је само добра кредитна хигијена.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here