Да ли затварање кредитне картице штети вашем кредитном резултату??

Затварање кредитне картице може одузети бодове од вашег кредитног резултата. Утицај ће вероватно бити највећи ако сте релативно нови у кредитирању и/или имате мало картица.

Нижи кредитни резултат може отежати квалификовање за стан, зајам или другу кредитну картицу, посебно ако је ваш кредитни резултат близу границе зајмодавца. (Можете да видите где сте са својим бесплатним кредитним резултатом, који се ажурира сваке недеље на НердВаллет-у.)

Потенцијални губитак кредитних бодова не значи да никада не би требало да затворите кредитну картицу, али значи да треба да размишљате стратешки и пажљиво бирате.

Добијајте обавештења о промени резултата Погледајте свој бесплатни резултат у било ком тренутку, добијајте обавештења када се промени и изградите га помоћу персонализованих увида. Почети

Како отказивање картице може наштетити вашем резултату

Колико кредита користите. Отказивање ваших картица са највишим кредитним лимитима потенцијално може нанети највећу штету. Други највећи утицај на ваш резултат је колико користите кредитни лимит, што се зове коришћење кредита. То се рачуна и по картици и укупно.

Стручњаци за личне финансије препоручују коришћење мање од 30% вашег кредитног лимита; најбољи стрелци углавном користе мање од 10%. Рецимо да имате три кредитне картице - две са ограничењем од 5.000 долара и једну са лимитом од 10.000 долара, за укупно 20.000 долара. Ако је ваш укупни салдо на све три картице 2.000 УСД, ваше коришћење кредита је 10%.

Ако сте отказали картицу са ограничењем од 10.000 долара, преполовили бисте свој укупни кредитни лимит. Сада је ваш салдо од 2.000 долара 20% ваших лимита, а то веће коришћење ће утицати на ваш кредитни резултат.

Уз кредит, старије је боље. Просечна старост ваших кредитних картица такође утиче на ваш резултат. Утицај није ни приближно тако велик као коришћење кредита, али старост вашег налога је важна. Картица коју имате дуго времена помаже вашем кредиту све док је држите отвореном.

Када отказивање кредитне картице има смисла

Ако картица носи годишњу накнаду за коју мислите да није вредна тога, можда ћете желети да откажете. Можда бисте желели и ако је услуга за кориснике константно лоша. Али паметно је имати идеју о томе шта би затварање картице учинило вашем кредитном резултату пре него што то урадите, чак и ако имате убедљив разлог.

Неке картице нису намењене да се чувају заувек. Осигуране картице, на пример, су попут точкова за обуку кредитних картица. Када покажете да доследно плаћате на време, неки издаваоци ће вам дозволити да „пређете“ на необезбеђену картицу са бољим условима. Али ако издавалац не нуди картице које су пожељније, отказивање може бити паметна опција. (Пре него што затворите свој налог, предузмите ове кораке.)

Алтернативе отказивању

Ако откажете због накнада, можете размислити о томе да позовете издаваоца и питате да ли има картице за које бисте се квалификовали и које су бесплатне. Можда ћете моћи да пређете на другу картицу истог издаваоца и да задржите историју плаћања.

Исто важи и за картице које више не одговарају. Можда сте желели период без камате када сте отворили картицу, а сада бисте радије имали картицу са наградама за путовање. Ако издавалац понуди ону за коју се квалификујете, можда ћете имати среће.

Ако картица коју мислите да затворите једноставно не нуди конкурентне услове, ако је користите барем повремено, то ће спречити издаваоца да је затвори. Одржавање ваше картице активном и исплаћивањем сваког месеца ће вам помоћи да повећате свој кредитни резултат и учините квалификованим за нову понуду кредитних картица која нуди награде и посебне погодности. Чак и ако није ваша омиљена картица (или чак у првих 10), можда је вредно уштедети јер помаже да повећате просечну кредитну старост. Можете ставити малу, периодичну наплату на аутоматско плаћање.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here