Да ли осигурање власника кућа покрива уједе паса?

Покриће одговорности које обезбеђује ваша полиса власника куће исплаћује се када је неко повређен због вашег немара, на пример када падне на вашу поломљену стазу или ако вас угризе пас о вама. Осигурање власника кућа има две широке компоненте — осигурање имовине које покрива ваше ствари (укључујући структуре и ствари) и осигурање одговорности које вас покрива.

У већини случајева осигурање власника кућа покрива уједе паса и може помоћи у смањењу дугорочних финансијских утицаја акција вашег пса. У 2019. години, индустрија осигурања исплатила је скоро 800 милиона долара потраживања од одговорности због уједа паса и других повреда повезаних са псима, према студији Института за информације о осигурању и Државне фарме. Та потраживања коштају у просеку 44.760 долара. Последњих година порасли су и број захтева и просечна величина.

Осигурање од уједа пса

Ваше осигурање власника куће не покрива експлицитно уједе паса. Уместо тога — са неким изузецима, као што су медицинска плаћања као што је објашњено у наставку —  угризи паса се укључују у покриће одговорности. То значи да ако пас о коме бринете некога угризе и будете проглашени одговорним на суду, ваш осигуравач ће платити медицинске рачуне жртве и све правне трошкове које можете завршити, до граница ваше полисе.

Угриз не мора да се деси ни у вашем дому. Иако се то зове „осигурање власника куће“, ваш дом је у овом случају скоро секундаран. Право покриће је за вашу правну одговорност. Уједи паса за које се утврди да су ваша грешка покривени су скоро свуда где се догоде.

Постоје неке ситуације у којима ваш осигуравач неће платити за повреде од уједа пса. Ако набаците свог пса на некога или подстакнете пса да некога угризе, нећете бити покривени. Ако пас угризе некога у пословном окружењу –  на пример, у послу за неговање паса који сте завршили из гараже – ваша полиса власника куће то неће покрити, иако би пословно осигурање могло.

То значи да износ осигурања од уједа паса који имате зависи од покрића одговорности укљученог у полису осигурања за ваше куће. Обично ће то бити између 100.000 и 500.000 долара.

» ВИШЕ: Пронађите најбоље осигурање за куће

Покриће медицинских плаћања за уједе паса

Осигурање од одговорности је важно када ваш пас некога озбиљно повреди, али понекад је повреда мања. Ако је комшија угризен и треба да оде код доктора на неколико шавова или ињекцију, можда неће бити заинтересовани да исцеде сваки новчић који могу из вас, посебно ако је то била несрећа или њихова грешка.

У тим мање озбиљним случајевима, покриће здравственог плаћања осигурања власника куће ће доћи у игру. Ово је осигурање без грешке, што у основи значи да брине о томе шта се догодило, а не о томе зашто се то догодило или ко је шта урадио. Покриће медицинских плаћања обично долази у мањим износима од осигурања од одговорности и може се користити за мање велике медицинске рачуне.

Ограничења пасмине осигурања власника кућа

Док ће неки осигуравачи покрити ваш дом и све уједе паса без обзира на то каквог пса имате, други осигуравачи неће. Ова ограничења расе могу отежати куповину политике која одговара вашем животу, посебно ако имате пса који се појављује на листама опасних раса.

Пит бикови често чине већину ових листа, иако се израз „пит булл“ може применити на многе псе мешовитог узгоја. То је један од разлога зашто неки научници и здравствени радници оклевају да било коју расу назову опаснијом од друге.

Али неке државе су донеле законе специфичне за расу, а неки осигуравачи ограничавају расе које су покривене као део политике власника кућа. Преко 20 држава има правила против закона специфичних за расу или никада нису усвојили такав закон, иако пет држава дозвољава локална ограничења.

Ти локални прописи могу укључивати ограничења власништва и правила за власнике одређених раса (нпр.г., постављање знакова, користећи специјалне огрлице у боји, платити накнаду). То такође може укључивати осигурање од одговорности за покривање штете узроковане тим псима.

Ако ваш осигуравач неће покрити вашег пса због његове расе, можда ћете желети додатно осигурање од личне одговорности. Кишобран осигурање вам може пружити покриће које вам је потребно. Такође можете да пребаците осигурање власника куће на компанију која не брине о раси вашег пса.

» ВИШЕ: Шта власници питбула треба да знају о осигурању куће

Одговорност станодавца за уједе паса

Генерално, закони држе власнике паса одговорним за повреде од уједа паса. Међутим, станодавци могу бити укључени у тужбе за личне повреде ако власник пса нема довољно сопственог осигурања од одговорности да покрије штету или ако се утврди да је станодавац био немаран.

Као станодавац, ваша изложеност одговорности могла би се повећати ако сте били свесни присуства ограничене расе или опасног пса, али сте предузели неадекватне мере да их ограничите или уклоните.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here