Да ли брак мора да значи спајање новца?

Често је један од првих и највећих да ли да спојите финансије. Анкета НердВаллет-а из 2020. коју је на мрежи спровео Тхе Харрис Полл међу више од 1.500 У.С. одрасли који имају значајног другог открили су да више од три четвртине испитаника (77%) барем делимично комбинује своје финансије — али вероватноћа варира у зависности од старости. Можда није изненађујуће да скоро половина (48%) одраслих из генерације З (18-23 године) са значајном другом особом каже да не комбинују своје финансије, у поређењу са 23% миленијалаца (24-39) и по 20% генерација Кс (40-55) и беби бумери (56-74).

Али статистика не може одредити шта је исправно за вас и вашег партнера. „Сви парови су јединствени и морају да направе финансијски план који ће најбоље одговарати њиховој вези“, каже Лиз Хигинс, лиценцирани брачни и породични терапеут у Милленниал Лифе Цоунселинг у Даласу, Тексас.

Ево како су неки парови приступили спајању и шта треба узети у обзир док доносите сопствену одлуку.

Спајање новца: предности и мане

Већина парова и даље комбинује финансије, а Кирстен и Џулијен Саундерс, пар из Смирне у Џорџији који блогују о новцу у Рицх & Регулар, открили су да је то најлакши пут. То је елиминисало стрес праћења више налога, а Јулиен каже да је пару дало „један, једноставан поглед на трошење.” То им је такође помогло да консолидују поене и друге награде за картице.

„Никада нисмо зарађивали исту количину новца, па је одређивање односа ко треба да плати оно што је увек било веома компликовано“, додаје Кирстен. „Ово је лакше.”

Наравно, давање партнеру прозор у вашу потрошњу није увек идеално. Према истраживању НердВаллет-а, међу онима који не комбинују финансије са својом другом другом, око 1 од 5 (21%) каже да не жели да објасни или оправда своје трошкове. „То вас може натерати да се браните у вези са својим куповинама“, каже Кирстен. На пример, „Ако средиш фризуру, а она је 200 долара, а твој супружник је као: „Платио си 200 долара за то?’ То води до разговора о томе како цените ствари.” (Више о буџетирању прочитајте овде.)

Када радите са паровима, Рајли Попи, сертификовани финансијски планер и оснивач компаније Игните Финанциал Планнинг у Сијетлу, олакшава ове дискусије пре него што постави било какве циљеве. Други парови бирају предбрачно саветовање. „То вас тера да водите те тешке разговоре“, каже Мелиса Неакато, ауторка блога Травеллинг Валлет из области Ен Арбур, Мичиген, која је прошла кроз процес са својим мужем.

Заједнички налог такође може олакшати велике промене у животу. Када је Неацато отпуштен, „[мој муж и ја смо још морали да разговарамо о томе како ћемо прилагодити наш буџет, али смо већ поставили основу да то буде наш новац“, каже она. „Није било потребе да се тражи дозвола“ за коришћење њихових заједничких средстава.

Одвојени рачуни: како то може да функционише

Неацато и њен муж такође сваки месец дају себи џепарац са заједничког рачуна. „Мислим да то чини мање трења за ствари које утичу само на једну особу“, као што су оброци са пријатељима, каже она.

А Хигинс каже да види више парова који користе хибридни приступ. „Они су прилично етаблирани као појединци, тако да заправо не постоји та потреба или жеља да се придруже 100%“, каже Хигинс.

Други парови одлучују да уопште не спајају финансије — скоро четвртина (23%), према истраживању НердВаллет-а. Дуг је један од главних разлога, према Џенифер Силвас, пореском менаџеру у Сенсиба Сан Филиппо, рачуноводственој и консултантској фирми Баи-Ареа. Чување новца одвојено би такође могло бити паметније за људе који улазе у други брак или парове са високим приходима. И „неки људи

желе да имају свој новац и троше га како желе. То је лична жеља“, каже Силвас.

Марк Патрик, св. Блогер са седиштем у Лоуису у компанији Финанциал Пилгримаге и професионалац за финансијске услуге, каже да су он и његова супруга Давн одлучили да воде одвојене рачуне јер су то радили пре брака. „Ако није покварено, не поправљајте га“, додаје Патрик. Према истраживању НердВаллет-а, скоро 3 од 10 (29%) оних који не комбинују финансије са својим значајним другим особама се слажу - не виде смисао.

Међутим, попут парова који су комбиновали новац, Патрик и његова жена редовно разговарају о финансијама. Они су историјски поделили рачуне за домаћинство, тако да сваки има сличну количину дискреционог новца. И придржавају се одређених основних правила: Обојица су се сложили да не нагомилавају дугове на кредитној картици и разговарају о куповини већој од неколико стотина долара.

Ако изаберете засебне налоге, најбоље је да поставите документацију као што је живи труст, у случају да неко од вас умре. „То поверење може да каже ко шта добија, куда ће ствари на крају ићи“, каже Силвас. (Сазнајте више о живим трустовима.)

Отварање заједничког рачуна: шта треба знати

Када је у питању отварање заједничког рачуна, прво ћете изабрати банку. Оно што чини банку добром за појединца, чини је добром и за пар. Ако тражите текући рачун, изаберите рачун без месечних накнада и солидне мреже банкомата. За уштеду, одредите приоритет своје каматне стопе — лако можете пронаћи рачуне који плаћају изнад 1.50% годишњег процента приноса ових дана.

Имајте на уму да заједнички рачуни нуде дупло веће федерално осигурање од појединачних - што значи да можете задржати до 500.000 долара на њима и даље бити покривени у случају банкрота. Али иако већина банака нуди заједничке рачуне, неке новије банке — укључујући Цхиме и Варо — не.

Отварање заједничког налога је слично отварању појединачног: биће вам потребни само лични подаци оба партнера, често детаљи као што су ваши бројеви социјалног осигурања, пуна имена и адресе. (Овде сазнајте више о заједничким рачунима.)

Без обзира на то како управљате својим налозима, дељење будућности укључује циљеве заједничког новца — а за њих је потребно издвојити време за разговор. „У здравом пару који има добру комуникацију, ионако може добро да [комбинује финансије“, каже Хигинс.

Методологија

Ово истраживање је спроведено на мрежи у Сједињеним Државама од стране Тхе Харрис Полл у име НердВаллет из јануара. 21-23, 2020, међу 2.015 У.С. одрасли од 18 и више година, међу којима 1.519 има значајног другог. Ова онлајн анкета није заснована на узорку вероватноће и стога се не може израчунати никаква процена теоријске грешке узорковања. За комплетну методологију истраживања, укључујући варијабле пондерисања и величине узорака подгрупа, контактирајте Клои Волах на [емаил протецтед

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here